Понуда бесплатних онлајн уџбеника наљутила издаваче

Потез професора Александра Кавчића да на свом сајту објави бесплатне уџбенике за трећи и седми разред основне школе изазвао незадовољство Удружења издавача Србије

Фондација „Алек Кавчић” објавила је на свом сајту онлајн бесплатне уџбенике за трећи и седми разред основне школе у издању Завода за уџбенике, на шта је реаговало Удружење издавача Србије које поручује да није реч о бесплатним уџбеницима, јер родитељи морају да их штампају што кошта.

Замисао професора Александра Кавчића да сви ђаци у Србији имају бесплатне уџбенике, подигла је огромну прашину, а он је о тој идеји одавно говорио.

Наиме, на сајту Фондације „Алек Кавчић” у делу „бесплатни уџбеници”, објављени су делови уџбеничких комплета за трећи и седми разред у сарадњи са Заводом за уџбенике, а Кавчић је најавио да се ускоро могу очекивати комплети за четврти и осми разред.

На Интернету доступни први бесплатни уџбеници Завода за уџбенике Србије

Уџбеници су у електронској форми и бесплатно се могу преузети и штампати. Већ је велико интересовање грађана и за неколико дана скинуто је 10.000 уџбеника, пренео је Танјуг. Иначе школе се ове године опредељују које ће уџбенике ученици трећег и седмог разреда користити наредне четири године. Те ће тако уџбенике са сајта Фондације „Алек Кавчић” моћи да користе ученици чије су се школе определиле за Заводове уџбенике.

Овакав потез Кавчића изазвао је незадовољство код издавача. Они тврде да уџбеници нису бесплатни већ да је реч о „сумњивој дистрибуцији уџбеника у ПДФ формату преко приватне фондације”.

Наводе да родитељи морају да одштампају уџбенике што кошта, те да се идеја о бесплатним уџбеницима на тај начин оповргава.

Подсећају да су издавачи Законом о уџбеницима дужни да поштују прописане стандарде квалитета штампе, да уџбенике прилагоде специјалним форматима за слепе и слабовиде ученике, да своје уџбенике преведу на језике националних мањина.

„Неке чланице Удружења издавача одавно имају примерке ПДФ-ова својих уџбеника, постављених на својим сајтовима којима се може приступити, а од прошле године и дигиталне уџбенике”, наводи се у саопштењу Удружења.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је данас за РТС да је Закон о уџбеницима јасан – да издавачи могу бити јавна преузећа, приватни предузетници или неко правно лице које је регистровано за издаваштво.

Бранко Ружић (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

„Идеја коју чујемо од господина Кавчића, који је успешан научник, није ништа ново, веома је комплексна прича у смислу законодавног оквира. Јесте занимљиво, али свакако захтева шири консезуални приступ и уколико је потребно да се о томе подробније и са стручног аспекта разговара. У сваком случају све оно што може да допринесе васпитно-образовном процесу ученицима, родитељима и наставницима то је нешто што је добродошло ако је уоквирено у законску норму”, закључио је Ружић.

Oпрема: Стање ствари

(Политика, 15. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Udžbenici su besplatni – nema prihoda, nema poreza!
    Zašto bi onda uopšte bila „веома … комплексна прича у смислу законодавног оквира.“?
    Da li to znači da je Ministar protiv besplatnih udžbenika?

  2. Најбоље решење је да страни издавачи туже државу јер је дозволила да се појаве бесплатни уџбеници, као нека врста нерегуларне конкуренције, па да држава страним издавачима обештети губитак профита и плати казну због постојања комплексне приче у законодавном оквиру. Законодавни оквири су део отворених поглавља у процесима хармонизације и транспарентности, па би тужба била објективно разматрана у неком европском суду. Завод за уџбенике би био укунут, јер је и онако већ пропао, страни издавачи би дошли до пара које су изгубили, јер је и онако продаја уџбеника смањена због онлајн школовања, а држава би прелила још мало пара у приватне џепове, јер и онако су државне паре дошле из кредита и ред је да се врате одакле су дошле. Нама остају дугови, на које смо навикли, срамота, на коју смо навикли, и горак укус, на који се навикавамо, због здравља, јер и горки витамин Ц подиже имунитет.

Оставите коментар