Дејвид Филипс: Запад би Србији требало да упути ултиматум за споразум са Косовом

Запад би Србији требало да понуди споразум и то би требало да буде попут стављања пред свршен чин, рекао бивши саветник Ричарда Холбрука

Дејвид Филипс (Фото: КоССев)

Бивши саветник Ричарда Холбрука и стручњак за прилике на Балкану Дејвид Филипс рекао је да се дијалог Косова и Србије одуговлачи и додао да је дошло време да западне земље упуте ултиматум Србији како би постигла споразум са Косовом, преноси Репортери.

Он каже да дијалогу недостаје јасноћа.

„Морамо имати јасну агенду за дијалог. Недостајала је јасноћа у преговорима између Косова и Србије. Да ли стране преговарају о узајамном признавању? Да ли говоре о другим аранжманима као делу стратегије ублажавања сукоба? Моје лично гледиште је да би се требало усредсредити на то да Србија призна Косово као суверену државу у његовим тренутним границама. То је једини начин за постизање стабилног и мирног споразума“, рекао је Филипс.

Он сматра да би Запад требало да упути ултиматум Србији да или прихвати споразум или да напусти преговоре.

„Услови за коначни споразум морају се формулисати и представити председнику Вучићу и српској страни. Запад би Србији требало да понуди споразум и то би требало да буде попут стављања пред свршен чин: постигните споразум, овај процес траје дуго. Стране се морају усредсредити на коначни споразум који ће бити обавезујући. Није тешко предвидети шта би тај споразум значио, наравно да је тешко мислити да ће Српска православна црква признати независност Косова, али другог избора нема. У супротном, Србија би морала бити искључена из интеграције у евроатлантске институције и остала би проблематична држава. Време је да се крене напред и да се постигне обострано признање. Споразум би заиста био постигнут када би САД и ЕУ блиско сарађивале”, сматра Филипс.

Он каже да договор од 4. септембра у Вашингтону није донео ништа.

„Споразум од 4. септембра био је једноставно политичка изјава коју су потписали тимови Авдулаха Хотија и Вучића. Њихови потписи се нису налазили на истом документу. Само одлука да Израел призна Косово може се сматрати историјском и важном када је реч о том споразуму”, тврди он.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 13. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Паметан неки. Баш би да нас гурне у загрљај Кини и Русији. И да нас избаци из Европе.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading