П. Петровић: Зелен(ашк)а енергија

Ми правимо она постројења која производе струју са највишом ценом (да би напунили нечије џепове) и опљачкали властите грађане

Фото: Одбранимо реке Старе Планине

Уобичајени назив за електричну енергију произведену из обновљивих извора енергије је зелена енергија. Под тим термином се углавном подразумева производња струје из постројења изграђених у последње време и чија је цена неколико пута већа од тржишне цене електричне енергије. Инвеститорима који изграде таква постројења (мини-хидроцентрале, соларне и ветро-електране) гарантује се откуп по договореним ценама 12 година.

Одлуке које иначе доносимо могу имати своје исходиште у здравом разуму, стручном знању или научним методама. Међутим, енергетска политика Србије и Републике Српске не делује као да је утемељена ни на једном од наведених приступа. Ако је научно необориво доказано да је електрична енергија више него дупло енергетски вреднија од топлотне, зашто се у наведеним друштвима она и даље троши рецимо за загревање топле потрошне воде. Инвестиције у постројења за претварање сунчеве енергије у топлотну путем колектора се исплате за период краћи од шест година. И уместо да прво свуда њих применимо, ми правимо она постројења која производе струју са највишом ценом (да би напунили нечије џепове) и опљачкали властите грађане. То је најбоља потврда оне, могло би се рећи пророчанске Соросеве тврдње: да овде транзиција реализује друштвени модел „пљачкашког капитализма”. Зато грађани са обе обале Дрине све више троше и плаћају зеленашку енергију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 1. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. U svakom trenutku i na svakom mestu, uključujući i električnu energiju, najmanje se vodi računa o bilo kakvom OPŠTEM interesu! Uvek je presudan interes nekog lobija koji tog trenutka ima dovoljan uticaj na političare.
    Kako inače protumačiti da i pored silnih agencija za štednju energije, do danas nigde nema zvanične objave o tome šta je racionalna potrošnja ELEKTRIČNE energije. Na celom internetu postoji SAMO JEDAN nezvaničan tekst o tome! ( https://diplomiraniduduk.wordpress.com/2014/07/14/sta-je-racionalna-potrosnja-elektricne-energije/ )
    Ko god imalo poznaje elektroenergetiku lako shvata da je „zelena ELEKTRIČNA energija“ prevara. Pored silnih vetroparkova ISTOVREMENO moraju raditi i temoelektrane kako bi u slučaju prestanka vetra preuzele snabdevanje potrošača. Termoelektrane nije moguće zaustaviti jer je puštanje tako velikih generatora proces koji traje veoma dugo i prati ga velika ekipa.
    Ukratko: lobi je našao svoj interes i veze među političarima, kao i obično, a narod će morati da plati. 🙁

Оставите коментар