Маријан Ивануша (СЗО): Плашим се да је крај епидемије врло далеко

Директор СЗО у Србији оценио да је епидемиолошка ситуација у Србији сада боља него што је била, али да су и даље високе бројке оболелих и доста људи је у болницама

Маријан Ивануша (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша јутрос је рекао да је епидемиолошко стање боље, али да су бројке о броју оболелих од корона вируса још увек велике. Ивануша је гостујући у Дневнику РТС рекао да се плаши да је крај епидемије врло далеко.

Према његовим речима, свет је још увек на почетку вакцинације, али да постојање вакцине буди наду.

„Око 50 држава је до сада започело с вакцинацијом. Највећи број вакцина на 100 особа је потрошено у Израелу, а у Шпанији тек једна вакцина на 100 људи“, рекао је Ивануша.

Шеф СЗО за Србију: Спремите се за најгоре, надајте се најбољем

Добар колективни имунитет, по њему, изазвала би вакцинација 60 – 79 процената популације.

„Да ли ће то остати тако или не – не знам, јер појавио се нови тип тип вируса у Уједињеном краљевству који се лако преноси. Ако се лако преноси требаће више вакцинације“, рекао је Ивануша.

Ивануша је оценио да је епидемиолошка ситуација у Србији сада боља него што је била, али да су и даље високе бројке оболелих и доста људи је у болницама.

Маријан Ивануша (СЗО): Верујем да ћемо за коју годину имати повећану смртност која није повезана са ковидом

Рекао је да се нада да се ситуација смирила, јер је са 8.000 оболелих дневно сада то на 1.500 до 2.000, али да не треба заборавити и да је прошлог месеца око 1.000 људи умрло.

Ситуација је озбиљна, али је боља него што је била, истакао је он и додао да основне мере здравствене заштите остају на снази, маске, физичка дистанца и хигијена руку.

Опрема: Стање ствари

(N1, 13. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар