Ангела Меркел критиковала блокирање Трамповог налога на Твитеру

Kанцеларка сматра проблематичним то што су налози америчког председника сада трајно блокирани, рекао њен портпарол

Ангела Меркел (Фото: Маркус Шрајбер/АП Фото)

Немачка канцеларка Ангела Меркел сматра „проблематичним” блокирање налога председника САД Доналда Трампа на више друштвених мрежа укључујући и Твитер, рекао је данас њен портпарол.

Твитер је трајно укинуо Трампов налог у петак наводећи као разлог „ризик даљег подстицања на насиље” после упада присталица одлазећег председника у зграду америчког Конгреса.

Политика: Блокада Трампових налога на друштвеним мрежама

„Могуће је интервенисати у слободу изражавања али према ограничењима дефинисаним законима, а не према одлуци управе неке компаније”, рекао је портпарол Ангеле Меркел Штефан Зајберт на конференцији за новинаре, преноси агенција Франс прес.

„Гледано из тог угла, канцеларка сматра проблематичним то што су налози америчког председника сада трајно блокирани”, рекао је он.

Зајберт је рекао да оператори платформи друштвених мрежа „сносе велику одговорност у осигурању да политичка комуникација не буде затрована мржњом, лажима и подстицањем на насиље”. Он је рекао да је исправно „показати дистанцу”, када се такав садржај објављује, и као пример навео да такав садржај може бити означен знаком упозорења, преноси АП.

Али Зајберт је додао да је слобода мишљења основно право од „елементарног значаја”.

„У таквим основним правима се не може интервенисати сем у складу са законом и унутар оквира који су дефинисали законодавци, а не према одлуци управе платформи друштвених мрежа”, рекао је он новинарима у Берлину.

Друштвена мрежа Фејсбук је у четвртак блокирала Трампов налог до 20. јануара, датума инаугурације изабраног председника Џоа Бајдена, и могуће на неодређено време, пренела је Бета.

Ангела Меркел нема Твитер налог, али Зајберт има, као и многи немачки министри.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар