Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

Бојим се да тренутно ово што раде са нама, да један вековни конфликт покушавају да реше у минути, неће донети срећу никоме, ни нама, ни противничкој страни, каже председник САНУ

Владимир Костић (Фото: Вечерње новости)

Косово није наше, то треба што пре схватити, понавља председник САНУ Владимир Костић, поводом изјаве владике Григорија да није у праву, и поручује владици да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски.

Костић је реаговао на изјаву владике Григорија, дан раније, за Њузмакс Адриа, да Костић није у праву и да је “Косово наше”.

„Ја потпуно прихватам да нисам у праву, али питајте владику да ли је он у праву. Ја сам путовао скоро и прелазио границу, тачно су ми показивали делове улице који нису згодни за шетњу. Било би сјајно да је Владимир Костић потписао Кумановски споразум и Дејтонски споразум и Бриселски споразум, онда имамо кривца и немамо о чему да размишљамо”, рекао је Костић.

Он је рекао да би питао владику да ли су неки од великих српских прелата издајници.

„Је л’ Чарнојевић издајица? Ја мислим да није. Ја и ово што сам рекао, нека буде да нисам у праву, али нико у овом народу, укључујући Цркву, нема тапију над истином када је Косово и Метохија у питању. Не може нико да ме убеђује да сам издајник, јер док сам ја био овде, неки други и њихова деца су били ушушкани у иностранству”, рекао је председник САНУ.

Владимир Костић: Најскупља српска реч је будућност, а не Косово

Упитан да именује оне који су били у иностранству док је он са оружјем био на КиМ, Костић је рекао да ће се они сами пронаћи у тој изјави.

Додао је и то статус кво не постоји.

Статус кво ће искористити они који желе да уобличе сопствену државност и који то чине, ево већ 20 година

С друге стране, решење нису, тврди, ни иницијативе попут вашингтонске.

„Бојим се да тренутно ово што раде са нама, да један вековни конфликт покушавају да реше у минути, неће донети срећу никоме, ни нама, ни противничкој страни при чему ми тај посао некаквог помирења са суседима нисмо још ни започели, што неспремношћу њиховом и нашом, што, рекао бих сасвим отворено, и тиме што нам свет не да шансу да у тај посао кренемо“, истиче.

Да то тако и остане, интерес је геостратешких играча.

„Ова врста инвалидног, осујећеног, осиромашеног Балкана, негде и некако, у геостратешким играма, назови то паранојом Владимира Костића, одговара тим великим силама. Да контролишу један простор који постаје резервни простор Европе“.

На питање зашто, одговара да је то могуће зарад, како каже, територијалног подмирења, са новим геостратешким играчима каква је Турска.

Такође и питање смештаја избеглица са чијом се патњом у потпуности саосећа, али каже, да постоји могућност да је Балкан виђен као „интерни простор“. Са друге стране, не мисли да је питање јефтине радне снаге разлог за однос великих сила према Балкану какав описује:

„Нема нас толико пуно колико њима треба“.

Ипак, признаје, да ЕУ узима најбоље и међу нама и међу мигрантима и да се такви стручњаци неће више враћати у своју домовину. Управо је то разлог, каже даље Костић, зашто је важно „да се ми окупимо“.

Владика Григорије: Црква неће изгубити Косово

„И зато бих и хтео да кажем том владики, пустите пароле под којима се осећамо херојски и сигурно. Хај’те ми ако Бога знате да седнемо и да се договоримо шта је нама чинити у свету који се око нас мења брзином коју не можемо да пратимо“.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 8. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Одавно се јавно залажем да се брозоморна, квислиншка САНУ расформира и формира нова Академија, на новим и српским основама.Поред предсједника и значајног дијела чланова САНУ, нама не требају страни непријатељи. Згрожен сам ставовима Владимира Костића о нашем светом Косову (тј. о Србији), које с времена на вријеме понавља.

    38
    1
  2. Косово није наше, то треба што пре схватити, понавља председник САНУ Владимир Костић, поводом изјаве владике Григорија да није у праву, и поручује владици да се „остави парола“ под којима се Срби осећају херојски.

    Da li bi mogao gospodin Kostic onda da nam kaze sta cemo sa Ustavom Republike Srbije koji isto kaze da je Kosovo teritorija Republike Srbije. Da li i Ustav treba da se ostavi parola?

    Mozda bi SANU trebalo da promeni ime u ANU posto ocito srpske interese ne zastupa vec godinama…

    31
  3. ..U fukare oči oči od splačine..
    Vladika Rade
    P.S. Obratite pažnju na oči V. Kostića, fotografija govori više od riječi.

    10
  4. На почетку ове ТВ емисије Владимир Костић је рекао да износи своје лично, приватно мишљење. А не мишљење САНУ. Храбар, одмерен и мудар, Костић је између осталог рекао :

    “ . . . Бити самосталан, сам на ледини, изговарати мишљења за која знате да нису угодна колективном уву и сносити апсолутно све консеквенце тога . . . у Србији се сматра да је посао будале која не разуме ни где се налази, ни како ће преживети . . . “

    Колективно уво је одмах реаговало. Заказало протест !
    Реаговао је и коментатор @Светлана који је читаоцима портала СС и Српској академији наука и уметности представио мишљење академика Вељка Ражнатовића.

    2
    18

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading