Политика: Блокада Трампових налога на друштвеним мрежама

Суспензија друштвених мрежа отворила је питање моћи друштвених мрежа у креирању политика

Фото: Твитер

Док се не заврши пренос власти у САД, Доналд Трамп, неће моћи да користи Фејсбук и Инстаграм налоге, док му је „забрана” на Твитеру истекла, али суспензија друштвених мрежа отворила је питање „моћи друштвених мрежа у креирању политика, па и питање управљају ли друштвене мреже савременим светом.

За професора Факултета политичких наука Веселина Кљајића нема сумње да одговор на последње питање вреди „милион долара” и указује и да је извесно да у времену дигиталног света и дигиталних медија управљају они који стоје иза тих медија.

„Када бисте направили истраживање у коме бисте озбиљно покушали да дођете до тога ко су власници данас највећих светских медија, били бисте врло изненађени. Установили бисте да се они налазе у рукама свега неколицине људи, као што бисте установили да иза тог медијског конгломерата стоји једна сасвим другачија врста капитала у којој су медији само један сегмент који је канал за промоцију идеја и вредности, а врло често и самог тог капитала у смислу остваривања профита”, каже Кљајић за Танјуг.

Кљајић каже да разлог за блокаду Трампових налога на друштвеним мрежама није само садржај његових твитова, јер да јесте могло се то урадити много раније, а не у тренутку када он више и званично није амерички председник.

„Било је начина да се на то реагује. Марк Закерберг и јесте официјално наклоњенији демократама, али је и свестан да и Твитер и Фејсбук таквом врстом радикалног садржаја остварује профит…”, рекао је он.

Кљајић види у свему и Трампову одговорност, јер, како каже, то што се сада догађа у САД делимично је последица онога што је Трамп радио претходних година.

„Мислим пре свега на његову комуникацију на друштвеним мрежама. Он је до те мере био присутан на Твитеру да смо у истој години добили синтагму ‘Фејк њуз’ и ‘Твитер дипломатију’ коју није измислио Трамп”, рекао је Кљајић.

Доналд Трамп на митингу 6. 1. 2021. (Фото: The National Pulse)

Како додаје, то што је Трамп радио није новост, већ је, пошто је он човек медија и ријалитија, само то све подигао до крајњих граница и екстрема.

„Моје лично мишљење јесте да је дошло до притисака да се ова прича (пренос власти) коначно оконча, а то очигледно није могло без сцена које смо гледали претходних дана. Ако погледате пажљиво и анализирате Трампове објаве, приметићете да је Трамп све то најављивао, односно рекао је да ће он и његове присталице ићи до краја у остваривању оног што они доживљавају као свој циљ, јер је за њих истина да су они победили”, додао је Кљајић.

На питање како коментарише то што водећи амерички медији протест Трампових присталица називају „тероризмом”, а сличне догађаје у другим земљама виде као демократске процесе, Кљајић каже да је реч о демагогији.

Како додаје, Си-Ен-Ен је био перјаница свих америчких медијских ратова и усавршио је технике медијског маркетиншког или глобалног пи-ара кроз општи „стори-телинг”, односно да постоји диференцијација између њих и нас.

„У овом случају би то био Бајден, односно диференцијација између нас демократа и њих републиканаца које он означава као „тероризам”, а када се тако нешто извезе онда су то демократске револуције”, рекао је Кљајић.

Кљајић оцењује да Трамп у медијском смислу није донео ништа добро, јер је занемаривао улогу новинара, стигматизовао поједине медије и сматрао их непријатељима и закључује да „су ствари у светској медијској индустрији отишле толико ‘дођавола’ да је неопходно да се све врати томе да професионални новинарима комуницирају са професионалним политичарима.

„Новинари су последња линија одбране демократије”, сматра Кљајић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading