Јенс Шпан: Грађани Немачке не могу да бирају вакцину

До сада је вакцину против ковида-19 у Немачкој примило преко пола милиона људи, навео министар здравља Немачке и додао да је почео излаз из пандемије

Јенс Шпан (Фото: Т. Шварц/АФП)

Модерна или Бионтек-Фајзер? Грађани Немачке неће бити у могућности да одаберу којом вакцином ће се вакцинисати, барем не за сада. Министар здравља Немачке је изјавио да је излаз из пандемије почео.

Свако коме држава понуди вакцинисање против ковида-19 за сада неће бити у могућности одабрати вакцину коју ће примити. Такав избор није могуће одобрити због тренутне оскудице, рекао је министар здравља Јенс Шпан јуче на дигиталној дискусији, када су он и председник Роберт Кох института одговарали на питања у вези вакцинације.

Председавајући Сталне комисије за вакцинацију Томас Мертенс рекао је да су две вакцине компанија Бионтек-Фајзер и Модерна које су тренутно одобрене у ЕУ „једнако ефикасне и сигурне”. Сада је прерано давати релевантне изјаве за друге вакцине за које поступак одобрења још није завршен, додао је он.

Пола милиона људи у Немачкој вакцинисано

До сада је вакцину против ковида-19 у Немачкој примило преко пола милиона људи, навео је Шпан. Тиме је започео „излазак из пандемије”, додао је он: „Сваки дан их је све више, а и процедуре су све боље”.

Министар здравља такође је изјавио да ће прва испорука вакцине Модерна стићи у покрајине у уторак (12.1). Према наводима Агенције за лекове ЕУ (ЕМА), одобрење за трећу вакцину британско-шведске фармацеутске компаније АстраЗенека ће такође ће „ускоро” бити могуће, наводи Шпан.

Фото: USA Today

Како би се осигурала адекватна заштита од ковида-19, према речима стручњака, вакцина се мора примити два пута – с размаком од најмање три (Бионтек-Фајзер) до четири (Модерна) седмице. У супротном, упозорава Мертенс, не само да особа неће бити довољно заштићена, него постоји и опасност да би то могло подстаћи развој мутација вируса који су имуни на вакцину.

РКИ упозорава на лажне информације

Упркос почетку вакцинације и даље се морају поштовати мере као што су ношење маске, физичка дистанца и друге заштитне мере против ширења корона вируса, наводе из Института Роберт Кох (РКИ). Немачка је још увек у тешкој ситуацији и то доказује и број људи заражених вирусом који умиру сваки дан, рекао је председник РКИ Лотар Вајлер.

С обзиром прилично ниску спремност медицинског особља да се вакцинише, Вајлер их је позвао да користе све информације које нуде државне здравствене власти и, ако постоји сумња, да се тамо распитају.

„Стално слушам како се неке медицинске сестре плаше да ће их вакцина учинити стерилним. То је једноставно лажна информација.”

24.700 нових инфекција и више од 1.000 смртних случајева

Тренутно се у Немачкој вакцинишу старије особе, становници и запослени домова за старије и немоћне особе, као и медицинско особље с посебно високим ризиком. Након њих је на реду друга група, која укључује људе између 75 и 79 година.

Према препоруци Комисије за вакцинацију ажурираној у петак, учитељи и наставници припадају групи с приоритетом број четири, док запослени у малопродаји и људи између 60 и 64 године припадају групи пет.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 10. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “Бионтек-Фајзер и Модерна које су тренутно одобрене у ЕУ „једнако ефикасне и сигурне“” – ГДЕ СУ ТА ИСТРАЖИВАЊА на основу којих су одобрене?
    Наравно да су “једнако ефикасне и сигурне” када се не зна ни за једну колико је ни ефикасна ни сигурна.
    Немци су масовно одбили вакцинисање против “свињског” грипа и тиме срушили причу о милионима мртвих 2010. године.

    19

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading