Београд: Протест против загађења, грађани траже – градове без смога

На протест је позвала иницијатива Еко стража, која је поручила да су Влада Србије и њене институције дужне да обезбеде да животна средина буде здрава

Протестна шетња против загађења ваздуха у Београду, 10. 1. 2021. (Фото: Страхиња Аћимовић/Танјуг)

У центру Београда одржан је протест за безопасан ваздух у организацији иницијативе Еко стража. На протесту се на Славији окупио велики број грађана, који су у протестној шетњи у колони отишли до зграде Владе, где су оставили захтеве за усвајање мера против загађења ваздуха и за адекватно информисање јавности.

На почетку колоне грађани су носили транспарент „За Србију без смога!“.

На протест је позвала иницијатива Еко стража, која је поручила да су Влада Србије и њене институције дужне да обезбеде да животна средина буде здрава и да обавештавају јавност о њеном стању.

Колона окупљених грађана блокирала је током трајања скупа саобраћај у Немањиној улици.

Обраћајући се учесницима протеста, Бојан Симишић из неформалног удружења грађана Еко стража рекао је да године пролазе, да „нама сваке године од последица загађења умре 15.000 људи, што је један мањи град у Србији“.

Међу говорницима на протесту био је и Александар Јовановић Ћута из Иницијативе „Одбранимо реке Старе планине“, који је рекао да је дошао испред врата оних који са „стратешким партнерима попут Линглонга или Рио Тинта са којима склапају тајне уговоре“ и поручио да „о води, земљи и ваздуху нема преговора“.

Еко стража раније је објавила да је основни захтев Влади да се поштује Устав Србије који, како наводе, чланом 74 гарантује грађанима право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању.

ЦИНС: Квалитет ваздуха у 2019 – боље мерење, веће загађење, Бор опасан по живот

Еко стража је позвала грађане да дају подршку читавом сету њихових захтева, међу којима су кључни да се обезбеди систематско, континуирано и транспарентно праћење свих релевантних параметара загађења ваздуха на целој територији Србије, да се јавност правовремено и тачно информише о загађености ваздуха и последицама изложености, и то путем средстава јавног информисања и „званичних канала власти“.

На листи захтева учесника протеста је и враћање на посао Миленка Јовановића, који је до недавно био начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине, а тражи се и кривична одговорност за изношење нетачних и здравствено опасних информација везаних за загађење ваздуха.

Ирена Вујовић: Неодговорно рећи да држава не ради ништа

Квалитет ваздуха није на завидном нивоу и тај проблем присутан је деценијама, али је неодговорно рећи да држава не ради ништа по том питању, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић поводом данашњег протеста.

„У току је изградња постројења за одсумпоравање у термо електрани Никола Тесла А и Б, која ће допринети да се емисија сумпор – диоксида сведе на минимум. Министарство ће ове године субвенционисати замену котларница у вртићима, школама и домовима здравља, како би се омогућио прелазак на чистије енергенте“, рекла је министарка Вујовић и оценила да проблем аерозагађења не може да се реши брзо, али да се интензивно ради на томе.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 10. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “Borci za čist vazduh” koji u znak protesta zapale cigaretu???
    I nije ih sramota!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading