Ђукановић вратио Закон о слободи вероисповести на поновно одлучивање; Парламентарна већина: Изгласаћемо поново све законе

Председник Црне Горе као разлоге навео отворено питање кворума на седници на којој су закони усвојени, као и правно питање мандата два посланика

Мило Ђукановић (Фото: Н1)

 

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је на поновно одлучивање законе које је донела Скупштина на седници 29. децембра 2020. године, а међу њима и измене Закона о слободи вероисповести.

Разлог за то је, како наводи, отворено питање кворума на седници на којој су ти закони усвојени, као и правно питање мандата два посланика.

У образложењу се наводи да је сходно члану 90 став 3 Пословника Скупштине Црне Горе, прописано да се „кворум утврђује применом електронског система за гласање, на начин што је сваки посланик дужан да се лично идентификује (пријави) убацивањем идентификационе картице у посланички пулт на свом седишту или на основу евиденције генералног секретара Скупштине“.

„Стога је отворено питање да ли је приликом почетка предметне седнице и усвајања њеног дневног реда постојао кворум, а самим тим и питање демократског легитимитета, као и усаглашености усвојених закона са Уставом Црне Горе и важећим правним прописима“, наводи Ђукановић, у саопштењу достављеном Танјугу.

Такође, Ђукановић је указао и на отворено правно питање констатовања престанка мандата посланику Филипу Аџићу и потврђивања мандата Суаде Зороњић, с обзиром на већински донесену негативну одлуку Државне изборне комисије, као и на укупну парламентарну праксу у Црној Гори да се мандат члана Парламента потврђује тек на предлог тог независног институционалног ауторитета.

Сагласно томе, Ђукановић је вратио на поновно одлучивање Скупштини: Закон о измени Закона о раду, Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница; Закон о изменама и допунама Закона о државним службеницима и намештеницима; Закон о допунама Закона о здравственој заштити, Закон о изменама и допунама Закона о кредитним институцијама; Закон о изменама Закона о санацији кредитних институција и

Закон о изменама и допунама Закона о фискализацији у промету производа и услуга.

Парламентарна већина: Изгласаћемо поново све законе

Након што је Ђукановић вратио скупштини на поновно одлучивање више закона, међу којима и Закон о слободи вероисповести, владајућа парламентарна већина је у заједничком саопштењу поручила да ће поново изгласати све законе и ставити тачку на, како кажу, јефтин покушај блокаде државе.

„Данашња одлука председника Црне Горе Мила Ђукановића јесте завршни чин опструкције од опозиционих партија, покушаја блокаде институције и система у целини“, наводи се у заједничком саопштењу клубова посланика Демократски фронт (НСД, ДНП, УЦГ, РП), „Демократе – Демос – Мир је наша нација“, Социјалистичке народне партије Црне Горе, „Демократски фронт – ПЗП“, „Црно на бијело“ и Праве Црне Горе.

Они оцењују да је одлука Ђукановића да врати на поновно одлучивање све законе које је донела скупштина на седници 29. децембра „представља преседан у историји црногорског вишепартизма“.

„Да не говоримо какву је бомбу у систему изазвао оваквим потезом председник Црне Горе, имајући у виду да ступање на снагу неколико закона који уређују питања рада и општег колективног уговора, кредитних институција и банкарског система, фискализације и других, јесу питања која су строго везана за рокове и чије пролонгиране може да изазове огромне последице по раднике, банкарски систем и привреднике“, наводи се у саопштењу, преносе Вијести.

Указује се да би „било занимљиво да председник Црне Горе одговори црногорској јавности да ли је враћао на поновно одлучивање на десетине закона који су усвојене на седницама Скупштине у априлу, мају, јуну и јулу ове године, а на којима је, кажу и приликом почетка и рада на седницама било присутно 20-ак посланика, док је 50-ак посланика учествовало путем информационо комуникационе технологије, иако тадашњим Пословник, од разлику од садашњег, није била предвиђена могућност учешћа у раду седнице на даљину“.

„Овај пример на најпластичнији начин показује да се ради о планираној опструкцији, показују блокаде институција и система, и до сада у европским оквирима незабележеном начину опструирања демократске транзиције власт, истиче се у саопштењу.

„Међутим, ми ћемо и овај покушај опструкције, истоветно као и два претходна покушаја, решити сталожено, демократски и легално. Сагласно Уставу и другим прописима поново ћемо изгласати све законе и ставити тачку на овако јефтин и приземан покушај блокаде државе, институција, радника, привредника и многих других“, закључује се у саопштењу владајуће већине у парламенту Црне Горе. 

Кривокапић: Ђукановић не дозвољава мирну транзицију власти

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је данас да одлука Ђукановића да неколико закона врати Скупштини на поновно одлучивање, најбоље показује како процес кохабитације функционише у пракси.

„Ђукановић не дозвољава мирну транзицију власти у Црног Гори и наставља у вишегодишњем маниру да Црну Гору третира као свој феуд. Осим што крши Устав, законе ове земље, Ђукановић се игра грађанима, њиховом имовином и правима која проистичу из Устава“, навео је Кривокапић на Твитеру.

„Ударом на банкарски сектор и мале привреднике, председник Црне Горе нам поручује да га није брига за државу уколико неће бити њен власник“, рекао је премијер Кривокапић.

Бечић: Враћање закона трећи покушај блокаде и опструкције

Председник црногорског парламента Алекса Бечић поручио је данас да ће закони, које је Ђукановић одбио да потпише, бити поново усвојени у парламенту у складу са Уставом и позитивним прописима.

Бечић је, на свом твитер налогу, написао да ће и на трећи покушај опструкције и блокаде система од опозиције, власт одговорити мирно, демократски и европски.

„У складу са Уставом и позитивним прописима, изгласаћемо поново све законе. У поновном гласању се не води расправа, већ се само гласа“, написао је Бечић и истакао да парламентарна већина има „стрпљења и демократске кондиције“.

Абазовић: Ако Ђукановић прекрши Устав, сменићемо га

Потпредседник црногорске владе Дритан Абазовић упозорио је данас Ђукановића да ће, ако прекрши Устав, бити смењен.

„Враћањем закона на поновно гласање, Ђукановић је дао себи жути картон. Ако прекрши Устав, сменићемо га“, написао је Абазовић на свом твитер налогу.

Ђукановић: Не судите о ономе што не знате

Мило Ђукановић поручио је лидерима владајуће већине у Скупштини и премијеру Здравку Кривокапићу да морају да науче да парламент не може доносити одлуке без кворума и да „не суде о ономе што не знају“, бранећи своју одлуку да упути на поновно одлучивање законе које је донела Скупштина на седници 29. децембра.

„Популистичка, политикантска реакција Здравка Кривокапића је испод сваког нивоа. Али, његов проблем. Нису ваљда он и лидери већине који су се хорски огласили очекивали да ћу бити саучесник у њиховом противправном поступању и даљем подривању система и државних институција“, написао је Ђукановић на Твитеру, реагујући на критике након што је одбио да потпише законе које је скупштина изгласала у уторак.

Он је додао да лидери владајуће већине морају научити и да се мимо законске процедуре не може потврдити мандат новом посланику без претходно позитивног мишљења Државне изборне комисије.

„О радничким правима и другим последицама по банкарски и економски систем морали су бринути кад су бесправно доносили одлуке. Не може их амнестирати од одговорности демагошки покушај да за то окриве мене. Нису они позвани да суде да ли сам прекршио устав. То нека изволе проверити пред надлежном институцијом – Уставним судом. Но, за њих је изгледа и скупштински пословник недокучиво штиво“, каже Ђукановић.

„Зато, добронамерни савет: Не судите о томе што не знате. И не браните ви Црну Гору од мене. На крају, да бисте добили очекивано уважавање, и нормалну кохабитацију, поштујте уставне надлежности и потрудите се да мало васпитаније комуницирате“, рекао је Ђукановић.

Бечић: Поново ће бити изгласани сви закони

Председник црногорске Скупштине Алекса Бечић саопштио је да ће у складу са Уставом и позитивним прописима, поново бити изгласани сви закони које је председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио на поновно одлучивање након што их је парламент донео на седници 29. децембра.

„На трећи покушај опструкције и блокаде система од стране опозиције одговорићемо поново мирно, демократски и европски. У складу са Уставом и позитивним прописима, изгласаћемо поново све законе. У поновном гласању се не води распарава, већ се само гласа“, написао је Бечић.

Навео је да већина у парламенту има „стрпљења и демократске кондиције“, пренеле су „Вијести“.

„А председник државе нека понесе одговорност за последице које могу наступити по радничку класу, банкарски систем, привреднике и друге, имајући у виду посебно рокове који уређују те области“, написао је Бечић.

Кнежевић: Црну Гору очекује озбиљна институционална криза

Председник ДНП и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић раније данас предвидео је да Ђукановић неће потписати Закон о слободи вероисповести и упозорио је да Црну Гору очекује озбиљна институционална криза.

Кнежевић је у изјави за Мину рекао да, с обзиром на то да је посланик Драгутин Паповић саопштио да Ђукановић неће потписати тај законски акт, већ ће га вратити парламенту, као што је и учинио, скупштина има рок од 15 дана да се поново изјасни.

Кнежевић је објаснио да се Скупштина поново одређује према закону, без икакве расправе, и прослеђује тај законски акт Ђукановићу, када ће он, по Уставу и закону, бити обавезан да га потпише.

Кнежевић је рекао да, уколико Ђукановић то не учини, Црна Гора улази у додатну институционалну кризу.

„И јасно је да фразе и наративи о кохабитацији са Ђукановићем немају никаквог основа, јер смо видели како су се ових дана понашали Демократска партија социјалиста (ДПС) и Државна изборна комисија (ДИК), која је на скандалозан и криминалан начин дала себи за право да заустави верификацију мандата посланице УРА“, навео је Кнежевић.

Он је казао да лидери странака парламентарне већине и премијер Здравко Кривокапић морају заузети јасан став у вези са институционалним и уставним опструкцијама.

„Јасно је да се одлазећи режим, то јесте садашња опозиција, никако не може помирити са поразом и покушаће на сваки начин да подрива уставни поредак Црне Горе“, рекао је Кнежевић.

Он сматра да ће последња дешавања у Скупштини утицати на односе између власти и опозиције и на кохабитацију са председником државе.

„У овом тренутку имамо додатно подељену Црну Гору, уз јасне политичке ставове опозиције предвођене ДПС-ом да ће до даљњег бојкотовати рад Скупштине и скупштинских одбора“, рекао је Кнежевић.

Он је, пре него што је саопштено да је Ђукановић тај закон вратио парламенту, навео да све што се дешава у вези са тим актом тумачи као претконгресне игре између Ђукановића и потпредседника ДПС-а и бившег премијера Душка Марковића.

„Јер је јасно да ће Ђукановић покушати да очисти странку од старих кадрова и доведе неке младе лавове, а да ће Марковић такође покушати да задржи свој утицај и да на места одлучивања у странци доведе своје људе, или чак самог себе“, казао је Кнежевић.

Поновио је и да је неопходна „демонтажа Ђукановићевог режима“.

„Сама чињеница да је ДИК одбила да верификује мандат посланици УРА говори о томе да нисмо на прави начин ушли у демонтажу и да ће поражене снаге, предвођене ДПС-ом, где год се налазе њихови људи на местима одлучивања, покушати на сваки начин да опструирају процес транзиције власти“, навео је, између осталог, Кнежевић.

Мандић: Пролазно херојство Ђукановића за његове комите

Одлука Ђукановића да не потпише Закон о слободи вероисповести је очекивана, каже председник НСД и један од лидера владајућег ДФ Андрија Мандић, уз оцену да је ово, наводи, „пролазни обред херојства за његове комите“, које ће разочарати као што је разочарао све своје које је хапсио и жртвовао ради својих себичних интереса.

Мандић је у изјави Танјугу навео три разлога због којих је за њега одлука Ђукановића била очекивана.

Први је, каже Мандић, то што је Ђукановић био иницијатор и творац претходног дискриминаторног закона, а други то што је због те, како је навео, своје аутократске искључивости, жртвовао ДПС, који је у међувремену пао на 25 одсто поверења грађана.

Као трећи разлог Мандић истиче то што је Ђукановић био „организатор свих незаконитости“ у вези са кворумом и Државном изборном комисијом, која је одбила да верификује мандат посланици ГП УРА.

Појашњава да је Ђукановић све то урадио да би изазвао лажну кризу „уставности“ закона и да би себи дао аргумент за оно сто је од почетка планирао да уради, односно да не потпише измењени Закон о слободи вероисповести.

„Ипак, ово је само пролазни обред херојства за његове комите које ће разочарати као и све своје које је хапсио, трошио и жртвовао ради свог себичног интереса“, истакао је Мандић.

Ђукановић ће, каже, закон потписати јер је њему важнија његова функција него закони, које је, иначе, доносио ради своје моћи и историјске улоге, а не ради Црне Горе и њених грађана.

Министарка здравља: Ђукановић урушава здравствени систем

Министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Боровић саопштила је да је председник те земље Мило Ђукановић, одбијањем да потпише измене Закона о здравственој заштити, „наставио да урушава здравствени систем Црне Горе“.

Како је министарка навела на Твитеру, Ђукановић том одлуком „подржава своја дугогодишња политичка кадровска решења на руководећим позицијама у здравству“, преносе Вијести.

„На Вашу жалост, председниче, до промена ће ускоро неминовно доћи“, написала је Боровинић Боровић на Твитеру.

Бошковић: Спајић и медији потцењују интелигенцију грађана

Министар финансија Милојко Спајић и „режимски медији служе се јефтиним популизмом и манипулацијама, јавно потцењујући интелигенцију црногорских грађана“, рекао је вечерас члан Председништва опозиционе ДПС Предраг Бошковић, реагујући на критике владајуће већине на рачун лидера ДПС и председника Црне Горе Мила Ђукановића.

„Кривицу што поједини закони нису ступили на снагу, па и они који се тичу економских тема, искључиво сноси нова власт која је, на силу, без кворума, дакле супротно закону и Уставу одржала седницу парламента.

Повод за ово правно насиље, нису били закони о којима Спајић говори већ један закон, који је за нову власт и њихове менторе значајнији од свих других: Закон о слободи вероисповести“, тврди Бошковић у саопштењу.

Поменути закон је, како додаје, морао да буде усвојен 28. децембра, како би се „власт похвалила још једном бизарношћу – да је срушила стари закон тачно на годишњицу његовог изгласавања“.

„Сви закони које је нелегално изгласала владајућа већина, само су колатерална штета овог једног и израз потребе нове власти да удовољавају уценама и захтевима својих ментора“, сматра Бошковић.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 2. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар