Уплаћено 395 милиона евра за куповину Комерцијалне банке

Приватизација Комерцијалне банке део споразума ММФ-а са Србијом, који истиче крајем године

Комерцијална банка (Фото: Н. Фифић/Вечерње новости)

Нова Љубљанска банка окончала је данас процес преузимања Комерцијалне банке уплатом у буџет Србије 395 милиона евра, сазнаје Танјуг.

Трансакција је завршена потписивањем више докумената и уплатом новца за 83,23 одсто акција у власништву државе Србије.

Иначе, држави је већ исплаћено око 60 милиона евра кроз дивиденду, а исплата заосталих дивиденди био је један од услова за затварање трансакције. Србија је тако приходовала укупно скоро 460 милиона евра.

Од већ добијених 60 милиона евра или око седам милијарди динара, 3,7 милијарди динара односи се на уговорну обавезу да се пола добити за прошлу годину расподели кроз дивиденду, преноси Танјуг.

Приватизација Комерцијалне банке је део споразума ММФ-а са Србијом, који истиче крајем године.

Преузимање Комерцијалне банке подразумева исплату купопродајне цене и спровођење промене власништва над акцијама банке у Централном регистру, депоу и клирингу хартија од вредности на основу Уговора о купопродаји акција закљученог између Републике Србије и НЛБ.

На ванредној седници скупштине акционара Комерцијалне банке 11. децембра смењен је Управни одбор банке и постављени су нови чланови.

Што се тиче разрешења постојећих чланова Управног одбора банке и донетих одлука Скупштине о њиховом разрешењу, они ступају на снагу, како је то и наведено, кумулативним испуњењем одређених услова.

Ти услови се, између осталог, односе на реализацију трансакције промене власништва у банци, односно на њено преузимање од њених нових акционара.

Разрешена је досадашња председница УО Марија Сокић, председник Управног одбора банке, као и чланови Даниел Пантић, Дејан Хаџић, Катарина Шушић, Горан Кнежевић и Зоран Јовић.

Нови председник УО је Арчибалд Кремсер, а чланови су Блаж Бродњак, Урсула Ковачић, Игор Залар, Марко Јерић, Весна Водопивец, Ненад Филиповић, Гај Ричард Стил Стивенс и Драган Ђуричин, објављено је на сајту Комерцијалне банке.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading