Гугл тражио од запослених да говоре позитивно о вештачкој интелигенцији

У најмање три случаја руководиоци из компаније Гугл затражили од аутора истраживања да се уздрже од негативног приказивања нових технологија

„Гугл” 

Гугл је затражио од својих истраживача да „дају позитиван тон“ резултатима својих истраживања око осетљивих тема, као што је вештачка интелигенција.

Страни медији, пишући о овоме, позивају се на истраживаче и интерне документе, који показују да су у најмање три случаја руководиоци из компаније Гугл затражили од аутора истраживања да се уздрже од негативног приказивања нових технологија, преноси портал „Б92“.

У једном таквом документу пише да „напредак технологије и растућа сложеност нашег спољног окружења све више доводе до ситуација када наизглед пројекти који нису увредљиви покрећу етичка, регулаторна или правна питања, или могу да штете угледу“.

У другој интерној преписци, један од Гугле менаџера који је прегледао студију о технологији препоручивања садржаја, непосредно пре објављивања, замолио је ауторе да „воде рачуна да извештај има позитиван тон“.

„Ако истражујемо неку област за коју смо стручни, а није нам дозвољено да објавимо због неких провера, онда је то озбиљан проблем цензурисања“, изјавила је Маргарет Мичел, која је радила на месту истраживача вештачке интелигенције у компанији Гугл.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 28. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading