Крсто Рађеновић: Тражићемо дозволу за постављање бисте краља Александра у Милочерском парку

Александар је саградио летњиковац у Милочеру, што се може сматрати почетком елитног туризма, а краљ његовим зачетником, каже Рађеновић

Крсто Рађеновић (Фото: Вијести)

Мештани Светог Стефана и Пржна затражиће од надлежних дозволу за постављање бисте Александра Карађорђевића у Милочерском парку, што је подржала владајућа СНП у Будви. Председник те општине Крсто Рађеновић, иначе, мештанин Светог Стефана, за подгоричке Вијести каже да неће одустати од постављања бисте која је већ изливена.

Подсетио је да је Александар рођен на Цетињу, где је као млађи син књегиње Зорке и краља Петра Карађорђевића и унук краља Николе Петровића, провео детињство.

Александар је саградио летњиковац у Милочеру, што се каже Рађеновић, може сматрати почетком елитног туризма, а краљ његовим зачетником.

„Мештани су готово 80 одсто земље у Милочерском парку поклонили краљу Александру, а остало је краљевска породица купила, како би изградила резиденцију за одмор. Краљица Марија Карађорђевић, која је надгледала изградњу љетњиковца, из краљеве благајне уложила је ондашњих 4,5 милиона динара. У неколико наврата је ту боравио и њен супруг краљ Александар, пре трагичне погибије у Марсеју 1934. године и није дочекао крај радова”, испричао је Рађеновић.

Вила Милочер, некадашња резиденција краљице Марије (Фото: Википедија)

Краљица, по којој је Краљичина плажа и добила име, а Краљева по краљу Александру, је након мужевљеве смрти са децом долазила у Милочер.

Према његовим речима, у Милочерском парку је посађено и биље донесено са разних страна света, а у залеђу Краљичине плаже, где се сада налази спа-центар, били су тениски терени идентични оним на Вимблдону.

Додао је да је биста краља Александра изливена и идентична је оној у манастиру Савина.

„Тражимо да се одреди локација у Милочерском парку и да се споменик постави. Верујем да ће се сви сагласити да краљ Александар заслужује да има споменик у Милочерском парку и да нећемо наићи на затворена врата, навео је Рађеновић.

Иначе наследници српске краљевске породице истрајни су да им се врати имовина у Милочеру и Светом Стефану.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ствари се, лагано, постављају на своје место.

    8
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading