Аустрија: Истрага открила катастрофалне грешке служби пре терористичког напада у Бечу

Истражна комисија сматра да су надлежне службе лоше радиле и када су добиле јасну информацију словачких власти o припреми терористичког напада

Фото: ЕПА/Christian Bruna

У Служби за заштиту уставности и борбу против тероризма догодиле су се стравичне грешке у вези са терористом Кујтином Фејзулајем, који је 2. новембра у центру Беча убио четворо људи и ранио више од 20 особа, произилази из првог извештаја истражне комисије.

Фејзулај, који је био осуђен на 22 месеца затвора због терористичког удруживања јер је хтео да се прикључи Исламској држави, почетком децембра 2019. године је превремено пуштен, условно из затвора.

Пар дана након отпуштања из затвора, 17. децембра, пред комисијом која процењује опасност која долази од једне особе, он се понашао некооперативно, због чега је затражена процена ризика од бечке покрајинске Службе за заштиту уставности и борбу против тероризма (ЛВТ).

Беч: У терористичком нападу четворо убијених, 17 повређених

Ту процену ЛВТ је извршио тек 11. септембра 2020. године и морала је уз то у два наврата бити мењана, те је тек 7. октобра закључена. ЛВТ је у својој процени повећао ризик који проистиче од Фејзулаја са до тада „умереног ризика” у „високи ризик”.

Истражна комисија критикује да је неприхватљиво да је за прву процену потребно скоро десет месеци. ЛВТ објашњава да имају недостатак особља и времена. Истражна комисија сматра да је било примерено да степен ризика буде утврђен најкасније у јулу.

Иако су немачки обавештајци обавестили своје аустријске колеге да се Фејзулај средином јула састајао са немачким и швајцарским исламистима у Бечу, након чега је наложено да се изврши надзор, оперативна јединица ЛВТ није била свесна значаја тих састанака, наводи се даље у извештају.

Истражна комисија истиче да су исламисти који су се окупили представљали терористичку ћелију спремну на нападе. Само једном припаднику ЛВТ је било одмах јасно да је у Бечу одржан састанак опасне терористичке ћелије, али га је Савезна служба за заштиту уставности и борбу против тероризма (БВТ) обавезала на ћутање, подвлачи Комисија, што БВТ негира.

Истражна комисија сматра да су надлежне службе лоше радиле и када су добиле јасну информацију словачких власти да је Фејзулај 21. јула 2020. у Братислави покушао да купи муницију за аутоматско оружје, које је користио у терористичком нападу.

Аустрија: Иза напада у Бечу стоји Албанац пореклом из Северне Македоније

БВТ је 27. јула добио фотографије са једне надзорне камере словачке продавнице оружја, али је тај материјал тек 24. августа проследио ЛВТ Беч са молбом за идентификацију особа. Дан касније је ЛВТ информисао БВТ да се на слици налази Фејзулај који је познат властима.

Један припадник ЛВТ спознао је, према извештају истражне комисије, забрињавајуће информације, али његов предлог да се предузму мере према закону о заштити државе је од стране претпостављеног и БВТ одбијен.

БВТ је, тек 16. октобра, јасно идентификовао Фејзулаја као особу која је покушала у Братислави да купи муницију. Истражна комисија критикује и што државно тужилаштво није обавештено о том случају, јер би могло доћи до опозивања превременог условног пуштања на слободу.

Комисија у свом извештају истиче да су се припадници БВТ и ЛВТ током разговора стално жалили на превелико преоптерећење и недостатак техничких и људских ресурса који утичу на квалитет њиховог рада. Поред тога у БВТ, наводи се даље, била је присутна велика несигурност, због претреса станова припадника те службе 2018. године и истраге тужилаштва за борбу против корупције.

У извештају Комисија хвали полицију која је учествовала у акцији заустављања терористе 2. новембра.

Што се правосуђа тиче Комисија је оценила да је оно деловало коректно и одмах прихватило препоруке да се реформише рад на дерадикализацији осуђених исламиста.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 12. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Њихова катастрофална грешка је кад су створиле непостојећу државу и непостокећи народ а то ће их тек коштати. Али нацистима друге нема.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading