Мирсад Ђерлек: Прве Фајзер-Бионтек вакцине примиће старији од 70 година у домовима

Цео оперативни план ће бити врло динамичан и мењаћемо га у зависности од количина доза вакцина с којима располажемо, рекао државни секретар Министарства здравља

Допремање вакцине у српске болнице (Фото: Влада Србије)

Корисници старачких домова старији од 70 година први ће примити Фајзер-Бионтекову вакцину, чије су прве количине од 4.875 доза данас стигле у Србији.

То је предвиђено планом који је данас усвојио Национални координациони тим за имунизацију против ковида-19.

„Старији од 75 година су најосетљивија категорија становништва, они ће први примити вакцину, тако је и у већини земаља у Европи”, рекао је за Танјуг државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек, који је директор Националног координационог тима за имунизацију.

У другој транши, која се очекује у јануару, биће вакцинисани здравствени радници у ковид систему, а затим и остало медицинско особље.

Мирсад Ђерлек (Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс)

Ђерлек каже да се очекује да у јануару стигне између 350.000 и 360.000 вакцина.

„Цео оперативни план ће бити врло динамичан и мењаћемо га у зависности од количина доза вакцина с којима располажемо. Ми ћемо направити оријентациони план”, рекао је Ђерлек и додао да ће се пратити епидемиолошка ситуација и у складу са тим доносити одлуке о плану вакцинације.

Он је навео да се очекује да почетком следеће недеље почне вакцинација након што, како каже, Агенција за лекове и медицинска средства Србије одобри и услужну дозволу за Фајзерову вакцину, преноси Танјуг.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading