Француска: Уводи се „зелени вакцина пасош“ – пропусница за превоз, ресторан и друга јавна места

Француска влада проследила Скупштини закон којим се онима који су вакцинисани омогућава приступ јавном превозу, ресторанима, културним установама и другим јавним местима

Фото: Бета/АП

ПАРИЗ – Француска влада проследила је скупштини закон којим се онима који су вакцинисани омогућава приступ јавном превозу, ресторанима, културним установама и другим јавним местима.

Премијер Жан Кастекс проследио је закон о оснивању дугорочног система за управљање ванредним ситуацијама у скупштинску процедуру још у понедељак, а тај закон познат је још и као „зелени вакцина пасош” због одредби које условљавају приступ одређеним активностима и местима на основу вакцинације.

Према том закону, премијер има право да одобри кретање особа, њихов приступ јавном саобраћају или одређеним местима на основу теста којим се утврђује да особа није заражена или након превентивног третмана у који спада и вакцинација против корона вируса, преноси агенција Анадолија.

Расправа о том закону почела је прошле недеље када су чланови либералних и центристичких странака предложили увођење такозваног „зеленог пасоша” за особе које су се вакцинисале, уз образложење да вакцинисани имају право да живе нормално, преноси Танјуг.

Због тог закона ултрадесничарка Марин ле Пен написала је да њена странка никада неће дозволити влади да „принудно уведе нешто што није успела да наметне поверењем” и да грађани који се нису вакцинисали не смеју да се сматрају другоразредним грађанима.

И члан парламента Фредерик Дима написао је на Твитеру да неће допустити француском председнику Емануелу Макрону и премијеру Жану Кастексу да то учине.

Више истраживања показало је да су Французи веома скептични према вакцинацији и да је свега 40-ак одсто грађана спремно да се вакцинише.

Идеја о вакцина пасошима већ постоји

Шеф авио групације АДП Огист де Романе изјавио је да идеја о вакцина пасошима, односно вакцинацији пре путовања, већ постоји за неке дестинације и да је постојала и пре пандемије корона вируса, преноси Танјуг.

Он је то рекао за телевизију БФМ и додао да не зна да ли ће вакцинација против корона вируса постати обавезна, али да сматра да то није никаква нова идеја.

„На пример, не можете да путујете у Танзанију, а да нисте вакцинисани против маларије, тако да та идеја није новина”, рекао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Француска би сада могла да направи ПРАВУ РЕВОЛУЦИЈУ, хоће ли моћи?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading