Драган Весовић: Писмо епископима СПЦ – припрема се коначни удар на свету тајну брака

Разлог обраћања је званична изјава министарке Гордане Чомић да ће до краја године бити готов нацрт закона о истополним партнерствима

Патријаршија (Фото: Д. Јевремовић)

Светом Архијерејском Синоду СПЦ
Епархијским архијерејима СПЦ

Часни оци архијереји,

Иако свесни да се наша Света Црква налази у данима неизмерне жалости за тек у Господу упокојеним, блажене успомене патријархом српским г. Иринејом и митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем, обраћамо Вам се овим писмом јер смо озбиљно забринути за будућност нашег светосавског народа и наше многострадалне Отаџбине.

Разлог је званична изјава (30. новембар 2020. г.) нове министарке за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Гордане Чомић, да ће до краја године бити готов нацрт закона о истополним партнерствима, а да већ на пролеће следеће године тај закон треба да усвоји Народна скупштина. Према званичним најавама закон би требао да омогући регистрацију код матичара истополних заједница и да, сходно томе, партнере из ових заједница изједначи у погледу имовинских права са супружницима из брачних заједница. Иако законодавац у овој фази не може хомосексуалним партнерским заједницама да номинално да својство брачне заједнице, пошто Устав Републике Србије дефинише брак као заједницу мушкарца и жене (чл. 62. ст. 2.), искуство великог броја земаља чланица Европске уније и Савета Европе показује да су закони о истополним партнерствима били само прва степеница на путу који се завршавао потпуним уставним редефинисањем установе брака, тако што се хомосексуалним партнерима омогућује да закључују брак и буду носиоци родитељских права. Управо имајући у виду компаративно европско искуство закључујемо како већ сада главни мотив предлагача овог закона није да имовинско-правно изједначи хомосексуалне партнере са супружницима, већ да створи правни преседан за коначни удар на свету тајну брака.

Фото: Двери

Свесни тога, а опомињући се страшне судбине библијског Содома, не можемо као организација која брани традиционалне и хришћанске вредности да заћутимо над безакоњем које се у виду легализације хомосексуалних заједница спрема светосавском српском народу и свим грађанима Републике Србије који припадају традиционалним верским заједницама. Стога Вас као своје духовне пастире усрдно молимо да нам помогнете у нашој заједничкој борби против озакоњења греха и саблазни, пре свега тако што ћемо добити јасан став наше Свете Цркве о легализацији хомосексуалних партнерских веза у форми закона о истополном партнерству. Притом, имамо у виду начин на који је Руска Православна Црква у „Основама социјалне концепције” прецизно и разумљиво, на духовну корист својих верних чеда, формулисала свој начелни став о сваком облику легализације хомосексуализма:

„Односећи се с пастирском пажњом према људима који имају хомосексуалне склоности, Црква се истовремено одлучно противи покушајима да се грешна тенденција представи као ‘норма’, а утолико пре да се представи као предмет гордости и пример за подражавање. Управо због тога, Црква осуђује сваку пропаганду хомосексуализма.”

Не морамо Вама, нашим духовним учитељима, да објашњавамо колико би сличан јасан став Српске Православне Цркве о закону о истополним партнерствима био мотив свим православним хришћанима, па и онима који у наше име врше власт, да још једном добро поразмисле о оваквом безаконом науму. СПЦ је као важан и незаобилазан друштвени фактор позвана да јавно изложи свој став о овом питању и да буде озбиљно консултована од државних органа у јавној расправи коју је тим поводом већ најавила министарка Чомић.

Драган Весовић (Фото: Морава.инфо)

Очекујући Ваш учитељски глас, савет и подршку у борби за одбрану наше деце од содомске саблазни, исповедамо Вам да наша света ревност у овој борби неће ићи преко јеванђељске мере коју нам Свети Апостоли предадоше: „Богу се треба покоравати више него људима” (Дап 5, 29). „То је”, речју Светог Јустина Ћелијског, „устав Православне Цркве, њен вечни и неизменљиви Устав – Свеустав, њен вечни и неизменљиви Став – Свестав”.

Целивајући Ваше свете деснице,
до краја одан на путу Светог Саве

Председник Одбора за односе са верским заједницама Српског покрета Двери
Др Хаџи Драган ВесовићCategories: Моба

Tags: , , , , , , ,

7 replies

 1. Ово је све ђаво понио. Али неће баш све да однесе. Нешто ће и остати. Бар за сјеме.

  Чекамо посљедње трубе.

  Завијање

  Чују се посљедње трубе
  Стежy ме тељигом ко вола
  Шкргућем – оштрим зубе
  Завијам мимо протокола

  Сем слободе све смо ти дали
  Умукни мали – ђаво се смије
  Умукни ти анђеле пали
  Змија се у главу бије

  Ломе на мени кола
  Ломе на мени зубе
  Освајам врх бола
  А они себе губе

  Момчило

  21
  1
 2. Сјеме

  Умивам
  Огледало
  Од невремена
  Крадем вријеме

  Одавно
  Све је готово
  Игра се
  Треће полувријеме

  Умирем
  С осмјехом
  Остаје
  Сјеме

  Момчило

  19
  1
 3. Све ће бити усвојено.
  Када се крене странпутицом повратка нема.
  СРБИЈА НИЈЕ РУСИЈА!!

  16
 4. Подршка за др. Весовића и његово писмо владикама.Али мале су шансе су мале јер “ окренуше кола низа страну“…

  19
 5. Радујем се писму господина и брата у ХРИСТУ др.хаџи ДРАГАНА ВЕСОВИЋА,који се са пуним правом и ХРИШЋАНСКОМ ЉУБАВЉУ обратио нашим преосвећеним епископима ,који на жалост СРБСКУ и ХРИШЋАНСКУ „СНОМ МРТВИЈЕМ СПАВАЈУ“.Нисам намеран да критикујем а камо ли осуђујем наше преосвећене епископе,већ да их као чедо СРБСКЕ ПРАОСЛАВНЕ ЦРКВЕ замолим да се тргну из бунила дугогодишњих дневнополитичких размирица и сплетки које воде колико са политичким субјектима земље СРБИЈЕ толико и међу собом.Тако губећи време у празнословљу растачући своје духовне могућности пропусташе ево већ две деценије у време такозване демократије и слободе када су уместо да користе време на свеопшти духовни и морални преображај народа СРБСКОГА,ПРАВОСЛАВНОГА они уђоше у међусобне битке и итриге и ситно дневно политиканство стајући уз овога или онога политичкога смутљивца „усрећитеља народа и државе“.За то време многа зла се устоличише на територијама СРБСКЕ ДРЖАВЕ и простора где СРБИ живе:,дроге ,содомије,педофилије,растакање породице где је такорећи сваки мушкарац означен као потенцијални насилник(па како онда склапати брачну заједницу) ,драстичан пад наталитета,свеопштег блуда и неморала,расељавање народа по белом свету.Све ове и многе друге теме као ова о којој ВИ говорите господине ДРАГАНЕ и те како се тичу ЦРКВЕ и њених духовних вођа ,преосвећених епископа,и ако би се оне разматрале у ЦРКВИ и водила се борба са политичким субјетима ове државе на очувању од ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА поверенога им стада ,онда неби ту било времена за њихове честе међусобне размирице и друга празнословља.У време владавине МИЛОШЕВИЋА са далеко мањим бројем епископа више се радило на моралном и духовном очувању поверене им пастве.Изборили су се за веронауку у школе,празновање СВЕТОГА САВЕ ,слале су се критике на организовања ПАРАДА СРАМА,које никада нису успешно спроведене и до долазка на власт АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА свака власт је имала да рачуна да ће имати проблем да придобије ЦРКВУ за било који неморални или нехришћански закон који би хтели увести у држави.Само на почетку ВУЧИЋЕВЕ страховладе,која је почела са пуним устима пљувачке по народу СРБСКОМЕ,два,три епископа су негодовала у вези са ПАРАДОМ и после се заћутало.Нигде се нису оглашавали ни са покушајем наметања содомске пропаганде од вртића па на даље нити у вези креирања
  новога ПОРОДИЧНОГ ЗАКОНА,и многа друга СНС-ова непочинства,јер БОЖЕ МОЈ ,ЦРКВА нема право да се меша у политику,дочим хвалоспеву ВУЧИЋУ и његовим „заслугама“,сачињени од стране епископа СЕРГИЈА и ХЕРУВИМА као по мом виђењу шићарџијска и ситносопственичка није мешање у политику.Било је тога на жалост и пре и на нижим и вишим нивоима црквене хијерархије где се перманентно превиђају штете по СРБИЈУ и народ које је досадашња ВУЧИЋЕВА страховлада нанела почев од непрекидне издаје КОСОВА и МЕТОХИЈЕ и пузајућег признања,до накарадних приватизација и позамљеним новцем финансирање западњачких моћних компанија где држава-народ финансира запошљавање са огромним новцем којим ми плаћамо двогодишње плате запослених и друге погодности.Коме повратнику из иностранства би дали та средства.Никоме јер би им сутра био такмац за власт,а и неби било девизних дознака из света.Странце баш брига ко влада,профит му је гарантован јер има џабе роба на послу.Тешко је побројати све штете који ВУЧИЋЕВА РЂАВА УПРАВА ево готово деценију наноси СРБИЈИ и народима који у њој живе,али су најгоре ове моралне и духовне где се већ стварају изопачени нови нараштаји који ће сутра цркве претварати у дискотеке и друге скарадности као на западу.Зашто нико МАЂАРА ,ОРБАНА нико не може да примора ни на што штети његовоме народу и држави.Ово сам поменуо јер ће на жалост наћи се међу епископима они који ће правдати ВУЧИЋЕВА непочинства.У памет се преосвећени,можда вас је и превише у том рангу,и неспремни за ту НАЈУЗВЕШЕНИЈУ БОГОСЛУЖБУ.Боља нам је капа певала када вас је било једва двадесет,просејаних и доказаних.

  12
  2
 6. Јалова прича. Што крајњи домет Двери и јесте. Доказано временом.

  4
  8
 7. Treba urediti zakonom istopolna partnerstva, ali da budu jasno odvojena od braka kao sakralne zajednice muškarca i žene (doneti poseban zakon bez upućivanja na primenu Porodičnog zakona u slučaju pravnih praznina; registraciju vršiti kod notara, bez svedoka, a ne kod matičara sa svedocima; registar partnerstava da vode notari, a ne matičari…)

Оставите коментар