Србија: Фармацеутска индустрија повећала извоз за близу 9 одсто

Највећи скок продаје производа фармацеутске и индустрије медицинских средстава био је током марта, а највише су тражени заштитне маске и рукавице, дезинфекциона средства

Фото: Хемофарм

Производња основних фармацеутских производа и препарата у Србији у првих десет месеци 2020. повећана је за 8,6 одсто, у односу на исти период прошле године, а повећан је и извоз за 8,7 процената, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).

Највећи скок продаје производа фармацеутске и индустрије медицинских средстава био је током марта, а највише су тражени заштитне маске и рукавице, дезинфекциона средства, препарати који јачају имунитет, као и лекови за лечење ковида-19, додаје се у информацији достављеној Танјугу.

„Фармацеутска индустрија у Србији реаговала је брзо и одговорно, одржавајући сталну комуникацију с регулаторним ауторитетима и у ванредним околностима, и обезбедила сигурно снабдевање лековима и медицинским средствима, али и додатну помоћ у виду значајних донација”, оцењује ПКС.

Додаје се да је са појавом пандемије већина произвођача ревидирала своје планове производње и концентрисала се на оне производе за којима је владала повећана тражња. Према подацима Републичког завода за статистику, од јануара до октобра 2020. домаћа фармацеутска индустрија извезла је за 387,1 милион евра што је раст од 8,7 процената у односу на исти период прошле године. Истовремено је ових производа увезено за 1,1 милијарду, па је остварен спољнотрговински дефицит у овој области од 624,6 милиона евра, подаци су РЗС-а.

Хемофарм као један од наших највећих произвођача је поред свих тешкоћа веома задовољан овогодишњим пословањем, изјавио је за Танјуг Вељко Пешић, сениор директор маркетинга и продаје ове компаније.

„Успели смо да произведемо шест и по милијарди разних доза и форми, што је повећање до шест одсто у односу на прошлу годину, а очекујемо и раст продаје од пет процената”, прецизирао је он.

Пешић је оценио да је фармацеутска индустрија на глобалном нивоу прошла боље него неке друге, али је и у њој било компанија које су пријавиле губитке.

„Најбитније је било да имате чврст ланац снабдевања и широк портфолио који би могао да одговори потребама тржишта које су се у тренутку пандемије јавиле. Хемофарм има сјајан ланац снабдевања на коме смо радили годинама уназад, а везани смо за нашег власника ‘Штаду’ који на глобалном нивоу има сјајне уговоре и успели смо да пребродимо те проблеме”, изјавио је Пешић.

Додао је како је успеху допринео и производни програм, јер је Хемофарм лидер на српском тржишту у производњи витамина, минерала и свега оног што чини превенцију за ковид. Један од добитака за компанију током ових месеци је то што ће се акценат у заштити здравља много брже ставити на превенцију и имунизацију него што је то изгледало пре кризе, оценио је Пешић. Додао је како је 70 одсто производње Хемофарма намењено страном тржишту, а извози се у 19 земаља ЕУ и на три континента од Европе, Русије, Блиског Истока до Африке.

„Извоз смо успели да одржимо на истом нивоу као 2019. године што сматрамо великим успехом с обзиром на то да су тржишта претрпела велика узнемиравања како на потрошачком тако и на снабдевачком нивоу”, навео је Пешић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading