САД: Епл, Најк и Кока-кола подривају Закон о присилном раду Ујгура у кинеској покрајини Синђијанг

Према изјавама чланова америчког Конгреса, ове компаније у јавности осуђују присилни рад, док иза кулиса настоје да разводне нацрт закона

Фото: Марк Кронстајнер/Гети

(Heddels/High Snobiety, 11. 12. 2020)

У лобирање да се разводни нацрт закона о забрани увоза робе произведене присилним радом у кинеској покрајини Синђијанг укључене су, поред других пословних скупина и великих компанија, и Епл (Apple), Најк (Nike) и Кока-кола (Coca-Cola).

Према изјавама чланова америчког Конгреса, ове компаније у јавности осуђују присилни рад, док иза кулиса настоје да разводне нацрт закона. Књиговодствени подаци показују да се у ту сврху издвајају велике суме новца.

Закон о спречавању присилног рада Ујгура и Закон о разоткривању присилног рада Ујгура уперени су против нарушавања људских права у логорима у кинеској покрајини Синђијанг. Закон предвиђа забрану коришћења производа повезаних с присилним радом и обавезу компанија да пријаве своје везе с том кинеском покрајином Комитету за безбједност. Оба закона већ су изгласана у Представничком дому и имају подршку и републиканаца и демократа за изгласавање и у Сенату.

Ови закони, међутим, на удару су мултинационалних компанија попут Епла, Најка и Кока-коле, чији би ланци набавке били поремећени укидањем ропског рада у покрајини Синђијанг.

Према Њујорк тајмсу, Кока-кола тврди да „строго забрањује било какву врсту присилног рада“ у свом ланцу снабдијевања, док из Најка кажу да није ријеч о лобирању против закона, већ о „конструктивним расправама“ с члановима Конгреса о елиминацији присилног рада.

Према процјенама УН, у више од 85 логора у покрајини Синђијанг заточено је више од милион Ујгура, гдје их присиљавају на рад и похађање тзв. програма за преваспитавање.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Американци се брину о муслиманима,куда идеш свете?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading