Ана Брнабић: Имали смо апликацију за праћење грађана, али смо на крају ипак одустали

Гарантујем да ћемо наставити да поштујемо људска права и индивидуалне слободе на начин на који је то рађено пре корона вируса, рекла председница Владе

Гордана Чомић, Ивица Дачић и Ана Брнабић (Фото: Фонет)

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас на конференцији „Утицај пандемије корона вируса ковид-19 на стање људских права у Србији“ да ће Србија поштовати људска права онако како је то чинила пре корона вируса и да ће их додатно унапређивати.

„Гарантујем да ћемо наставити да поштујемо људска права и индивидуалне слободе на начин на који је то рађено пре корона вируса, да их штитимо и унапређујемо“, истакла је Брнабић на конференцији поводом Међународног дана људских права.

Она је оценила да је пандемија корона вируса „до сржи“ уздрмала два основна принципа модерног света – принцип људских права и принцип једнакости између појединаца и земаља у свету и да је 2020. била година у знаку ограничавања права и слобода како би се очувало „најважније људско право – право на живот“.

Брнабић је оценила да ће свет после пандемије бити мање фер и теже место за живот и да ће јаз између богатих и сиромашних биће још већи, са непремостивом провалијом између њих.

Ана Брнабић: Србија издваја између 50 и 60 милиона долара за вакцину

Она је рекла да је „мучи“ питање како се гледа на људска права и индивидуалне слободе, јер су они пре корона вируса ишли дотле док не угрожавају права другога, али да су сада те линије замагљене.

„Морали смо да ограничимо слободе кретања, уведемо рестриктивне мере на право на рад, неке државе су увеле апликације за праћење, што је пре короне било незамисливо.

Србија је имала спремну такву апликацију, али Влада Србије је одлучила да не пушта такве апликације, јер то представља угрожавање права и слобода са којим не би требало да се играмо“, рекла је Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: Бета/Влада Србије)

Говорећи о вакцинама, премијерка је навела да су државе принуђене да издвоје новац како би стале у ред за вакцину, и да они који нису уложили новац неће моћи да добију вакцину наредне године, јер су богате државе унапред купиле 53 одсто вакцина у производњи, а Канада је унапред купила дозе да пет пута вакцинише сваког свог држављанина.

Она је рекла да је 96 одсто Фајзерове вакцине купиле богатије земље и додала да је она јуче разговарала са једним произвођачем вакцина, који је рекао да Србија може да добије вакцине у четвртом кварталу наредне године, јер су све залихе већ продали.

Према њеним речима, Србија ће за вакцине морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић рекла је да је прича о људским правима објашњавање очигледног и да понекад невероватно изгледа да су људи хиљадама година пропуштали да разумеју очигледно – да су људска бића једнака.

Она је рекла да су људска права темељ владавине права, на којем се гради друштво као кућа у којој су сви једнаки пред законом, као и да људска права штите различитости људи и да кршење људских праве не може проћи без казне.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да универзална декларација УН о људским правима представља цивилизацијски темељ сваког друштва и државе и да служи као водич за унапређивање друштва.

Ивица Дачић (Фото: Дејан Симић/Спутњик)

На удару природне катастрофе, како је додао, нашао се и темељ на којем су изграђена друштва и многа неотуђива и недељива права угрожена су данас и то пре свега право на живот, рад, достојанство и социјалну сигурност. „Верујем да ћемо оног дана када будемо изашли из епидемиолошке кризе, моћи да будемо поносни што нисмо смањили права која су наши грађани уживали и пре кризе“, рекао је Дачић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да је корона вирус утицао на слободе, а да су сада слобода говора и слобода медија кључне и да је важно да медији људима пруже кредибилне информације.

Он је истакао да се, када се говори о људским правима, треба присетити оних чији се глас слабије чује – старијих, деце, бескућника, избеглица, Рома, људи у затворима, ЛГБТ и других маргинализованих група, јер су њихови животи пуни изазова и у време када није пандемија.

Стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб рекла је да су се ове године владе у свету бориле са контрадикцијом између мера против корона вируса и стандарда људских права, док је шеф Мисије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер указао да је важно да се заштита људских права настави у било којој кризи, а да владавина права никада није имала изазове као данас.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална Дарија Кисић Тепавчевић истакла је да је корона вирус превазишао само здравствена питања и отворио је економска и социјална питања и да је очигледно да ће та питања остати и после пандемије.

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Андрија Вукелић/Танјуг)

Она је рекла да систем социјалне заштите није довео у питање ниједно право из те области. Министар просвете Бранко Ружић подсетио је да се школска година није прекидала и да је ученицима омогућено да наставу прате на даљину на српском, али и језицима националних мањина. „У Србији није било потребе за посебним мерама за заштиту породице и угрожених група у односу на претходно време, јер Србија та питања третира задовољавајуће. О угрожености људских права у Србији не можемо да говоримо са негативне позиције“, изјавио је министар за бригу о породици Радомир Дмитровић.

Он је као позитивну последицу корона вируса издвојио повећање броја рођених и истакао да је убеђен да је то последица и мера и враћања породице у оквире „у којима је она у традиционалном смислу препозната и позната у Србији“.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 10. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. Благо нама свима!
    Никада поштенијих, брижнијих, демократичнијих на челу ове државе.
    Сада се ове њихове врлине показују сваки дан у здравству, економији, праву, образовању, култури…
    Народу никада лепше па нема никакав проблем да све недаће садашње подноси са радошћу, мало погурен али бистра погледа унапред….да би оценио докле ће стајати у реду који је све дужи и масовнији.

    7
    1
  2. … сам мислио да прокометаришем како ни један бајт софтвера који смо имали није пропао – ипак је ово ера брнабизације – те да је јасно да је су предметни бајтови прекомпајлирани за нову диги-фискализацију кад ми се омаче да издржим до краја текста.

    Шта је дрКон згрешио да се овде не нађе? А Прецедник?
    Није ваљда да се за њих обама спрема пуштање воде а за ове не?

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading