Петар Петковић: За успешан наставак дијалога са Приштином неопходно формирање ЗСО

За нас је то кључно питање и ако говоримо о успешном наставку дијалога неопходно је да дође до формирања ЗСО, рекао директор Канцеларије за Косово и Метохију

Петар Петковић (Фото: М. Спасојевић)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је и у данашњој, новој рунди техничког дијалога са Приштином, прво питање на којем је Београд инсистирао било формирање Заједнице српских општина (ЗСО), додајући да се разговарало о имовини и финансијским потраживањима.

Петковић је подсетио да је прошло 2.800 дана, а да ЗСО није формирана.

„За нас је то кључно питање и ако говоримо о успешном наставку дијалога неопходно је да дође до формирања ЗСО”, рекао је он новинарима након састанка у Бриселу.

Петковић је пренео да се данас говорило о имовини и финансијским потраживањима, што је веома важно питање.

„Добро је да након седам и по година коначно говоримо о имовини и финансијским потраживањима. То је врло осетљиво, крупно и комплексно питање. С обзиром да су позиције Београда и Приштине по питању имовине и финансијских потраживања веома удаљене, оно што смо предложили јесте да прво утврдимо принципе”, објаснио је он, јавља Танјуг.

Петковић је указао да је делегација Београда дошла на састанак са спремном документацијом и предлозима како би се принципима, механизмима и телима успоставио систем да би могло да се говори конкретно о имовини.

„Важно је да се успоставе принципи који су засновани на међународним стандардима, да знамо о чему причамо, да не говоримо о жељама већ како се то решава у свету. Трудићемо се да у периоду који је испред нас дамо све од себе да решавамо ово значајно питање као и сва друга отворена питања”, нагласио је он.

Рекао је да је важно да се говори о принципима како би се уопште разговарало о имовини и на који начин ће се решавати то питање, а реч је о имовини која је јавна и приватна својина.

„Важно је да се утврде механизми и приступи. Када кажем да имамо апсолутно супротне ставове, то су ставови где Приштина наступа са својим интересима и гледиштем, а Београда рационално и реално. Ми подносимо наше доказе о томе шта је финансирано, ко је власник, ко је улагао, као и све оно што се тиче међународних стандарда када се говори посебно о приватној имовини, где се зна како се утврђује шта је приватна, шта јавна имовина и како се решава”, рекао је Петковић.

Затим тек, каже, на ред долазе механизми и тела, стручни људи експерти који ће се тиме бавити, да би у паралелном процесу могло на свеобухватан и правичан начин то питање да се реши.

Покретањем питања имовине, према његовим речима, даје се допринос укупном решавању свих других проблема у дијалогу.

Петковић је истакао да је за нас важно да се наставе разговори и дијалог иако су тешки, али је то све боље, како каже, да у Бриселу имамо за преговарачким столом, а не на терену инциденте.

„С обзиром да је данас Међународни дан људских права, а помињући инциденте, свакако смо покренули питање положаја Срба на КиМ, кршење њихових права, али и најновијих инцидената посебно напада на Србе повратнике у Метохији, али и уопште напада који се дешавају посебно на централном Косову”, рекао је он.

Петковић је нагласио да Београд инсистира на дијалогу, и да ће се сваки пут, када добијемо позив, наша делегација одазвати и доћи спремна у Брисел да разговара о свим кључним питањима која се налазе на агенди, када је реч о дијалогу.

„Када је упитању у којој фази и статусу јесте дијалог ми дајемо све од себе да, што се тиче београдске стране, преговори иду у правом смеру, а једини могући смер је у правцу компромисног решења”, закључио је Петковић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Колико оно би док је садашњи амбасадор у САД бројао? Пет-шест нула за нас?
  А од тада се резултат мењао, до границе непребројивости. Како ово да преокренемо?

  Па да почнемо да дајемо аутоголове противнику: да се ова канцеларија лепо (само)укине или да се барем „преусмери из правца“ ових „преговора“.

  Да бар будемо начисто ко кога у „преговорима“ (не) заступа.

  „Смер је у правцу.“

  2
  1
 2. Ovaj covek nema nikakv kapacitet kako bi vodio nasu najvazniju bitku. Covek se „slepao“ u DSS-u a nekih posebnih rezultata nikada nije imao. Mozda je bas iz tog razloga i postavljen na ovako vaznoj poziciji jer ovoj garnituri nije potreban, a momentalno im nije ni u interesu, neko ko ce se stvarno botiti za nasu svetu zemlju.

Оставите коментар