И плате посланика веће од 1. јануара

Ми нисмо тражили повећање, казао председник Скупштине Ивица Дачић

Фото: Политика/А. Васиљевић

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је у уторак да посланици нису тражили повећање плата ни трошкова путовања у 2021. години као што су, како је рекао, објавили поједини медији.

Дачић се, по завршетку расправе о Предлогу буџета за 2021. годину, осврнуо на, како тврди, нетачне наводе појединих медија о томе да су посланици сами себи повећали плате и путне трошкове и замолио је министра финансија Синишу Малог да јавности објасни о каквом је повећању реч.

„У јавности се пише да су посланици предложили и да су на одбору изгласали себи повећање плате од 3,5 одсто, као и да су повећани трошкови путовања за 40 милиона динара. Нико не помиње да то нису само путовања у иностранство, већ да је реч о путним трошковима за долазак посланика и других запослених у парламент на радно место”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Он је навео да је у последњих пет година из републичког буџета издвајано око 150 милиона динара за трошкове путовања посланика, а када су избори и више.

„Пошто Скупштина није радила због избора и короне, ребалансом је то смањено на 119 милиона. Из те рачунице испада да смо сами себи повећали плате и трошкове. Ми нисмо тражили никакво повећање, како за све друге, тако и за нас”, рекао је Дачић и додао да је важно да министар Мали каже да ли је то тачно или није.

Мали је одговорио да ће од 1. јануара бити повећане плате у јавном сектору и да се то односи и на народне посланике.

Када су у питању путни трошкови посланика, Мали је навео да је у буџету за 2019. планирано 200 милиона динара за ту ставку, од чега је искоришћено 143 милиона динара, док је за ову годину опредељено 149,7 милиона.

„Због короне није било путовања, па је то смањено на 119 милиона. За 2021. годину опредељено је 155 милиона динара за путне трошкове, што је мање него и у 2019. години”, рекао је Мали.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. …kad bih mogao…sve bi ih zatvorio u tu satanisticku, masonsku zgradu…i sve bi …..ih…?

  2. Испаде да је Корона заштитник српског буџета.
    Посланици уштедели јер нису могли да се шврћкају по Европи као по обичају.
    Зато се по Србији може, све ће они надокнадити на унутрашњим линијама.
    Није ред да не обилазе и ову нашу короничну Србију.

Оставите коментар