Смедерево: Проблем загађења покренут са мртве тачке

Од надлежних се као први корак захтева постављање јавног семафора загађења ваздуха у центру града

Смедерево (Фото: Политика/О. Милошевић)

СМЕДЕРЕВО – Иницијатива „Црвени беџеви”, коју спроводи Удружење „Про.Ток.21”, Градској управи Смедерева предала је половином новембра Декларацију за чист ваздух, коју је потписима подржало 4.567 грађана. Од надлежних се као први корак захтева постављање јавног семафора загађења ваздуха у центру града.

Њиховој иницијативи за разговор одазвао се градоначелник Јован Беч. На састанку су разматрани проблеми у вези са железаром, градским котларницама на мазут, индивидуалним ложиштима, саобраћајем.

„Беџеви” су изнели сумњу да ће ХБИС поштовати најављене рокове за пуштање у рад нове агломерације као кључни пројекат заштите животне средине, оцењујући да су они већ померани, иако је градоначелник, како кажу, изнео уверавања да ће се то десити у другој половини 2021.

У Смедереву не мазут ради 12 од укупно 14 градских котларница, а градоначелник је рекао да је у току припремање елабората о њиховом поступном преласку на здравије енергенте.

Кућна ложишта оцењена су као највећи извор загађујућих ПМ честица, али уједно и најсложенији изазов, јер се прелазак на еколошка грејања мора ускладити са економском моћи грађана. Градоначелник је обећао да ће лично отворити питање убрзавања гасификације и поменуо могућности субвенционисања грађана да се прикључе.

Постављање семафора у центру који би очитавао степен загађености ваздуха, како би грађани могли да реагују и послушају препоруке за очување здравља, остало је у разматрању. Градоначелнику је предат документ са изгледом и спецификацијом овог уређаја уз инсистирање да се прецизира рок одлуке о његовом постављању. Договорено је да то буде средина децембра.

Оливера Милошевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Иницијатива „Црвени беџеви”, коју спроводи Удружење „Про.Ток.21”, Градској управи Смедерева предала је половином новембра Декларацију за чист ваздух, коју је потписима подржало 4.567 грађана.
    ++++
    Лепа и хвале вредна иницијатива грађана Смедерева.
    Али, шта ћемо са уништавањем комплетне државе Србије, задње две деценије ?
    Уз сагласност „ врховног команданта „ и чланова његове банде.

    Ко са аеродрома Батајница вози авионе који нас убијају ?

    https://vaseljenska.net/2020/12/07/bivsi-direktor-jata-sokirao-javnost-nato-avioni-nas-truju-iz-vazduha-tragovi-koje-ostavljaju-puni-su-otrova-video/

    Једини посланик, Јово Остојић, који је до сада то питање званично поставио : „ Ево вам снимак како нас трују из ваздуха, ко је то одобрио да нас трују и убијају ? „ после два месеца изненада је преминуо !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading