Хрватска: Генерал ЈНА Борислав Ђукић осуђен на 10 година затвора

Према речима Ђукићевих адвоката Жељка Остоје и Радивоја Николића поновљени поступак обележило неколико незаконитости

Генерал Борислав Ђукић у судници (Фото: Бета)

Борислав Ђукић (71), пензионисани генерал ЈНА, осуђен је јуче у поновљеном поступку пред Жупанијским судом у Сплиту на десет година затвора пошто је оглашен кривим што је својим подређенима наредио да активирају експлозив којим је урушена и оштећена брана Перућа, сазнаје „Политика”.

Као разлог и основ за доношење осуђујуће пресуде наведени су искази тројице сведока који су учествовали у ратним збивањима као припадници Српске војске и полиције крајине. Ова пресуда је првостепена и на њу постоји право жалбе Врховном суду.

Првом пресудом коју је суд у Сплиту донео 2018. године, генерал Ђукић био је осуђен на девет година затвора, али је, одлучујући по жалбама ову пресуду у децембру прошле године укинуо Врховни суд Хрватске и наложио да се суђење понови пред новим судским већем.

Према речима Ђукићевих адвоката Жељка Остоје и Радивоја Николића поновљени поступак обележило је неколико незаконитости.

„Од тројице сведока на које се позвао суд као на одлучне за доношење пресуде о кривици генерала Ђукића један га уопште не спомиње, нити говори о времену које суд узима за осуду, већ о сасвим другом раздобљу. Други је свој исказ дао 1995. године, у статусу ратног заробљеника због чега се по правним стандардима међународног кривичног и ратног права та изјава не може прихватити као релевантан доказ. Уз то је исказ дат у другом истражном поступку против генерала Ђукића“, казали су адвокати за „Политику”.

Из свега напред наведеног, објашњавају Ђукићеви браниоци, произлази да нико од саслушаних сведока није теретио генерала Ђукића, па је суд одлуку о његовој кривици морао да извлачи произвољним и нетачним конструкцијама из интерпретације исказа тројице сведока који су у то време били на српској страни, иако ни ти докази не терете пензионисаног генерала ЈНА.

„Једина позитивна ствар у јучерашњој пресуди јесте што није прихваћен одштетни захтев Хрватске електропривреде, односно што генерал Ђукић не мора да плати 17,5 милиона евра одштете, како га је обавезао суд пресудом из 2018. године“, навели су адвокати.

Мирослава Дерикоњић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading