Јерменија: Опозиција поставила ултиматум Пашињану

Захтевамо да Пашињан поднесе оставку до 8. децембра у подне, стоји у захтеву опозиције

Протести у Јеревану (Фото: АП)

Јерменска опозиција завршила је данашњу протестну шетњу у Јеревану испред резиденције премијера Николе Пашињана, где су му поставили ултиматум да поднесе оставку до 8. децембра.

„Захтевамо да Пашињан поднесе оставку до 8. децембра у подне, а ако се не одазове овом захтеву, почећемо са организовањем протеста широм земље”, саопштио је Ишхан Сагателијан, представник странке „Дашнакцутјун”.

Данашњи протест одржан у центру Јеревана почео је минутом ћутања којим су окупљени одали пошту војницима страдалим у сукобима у Нагорно-Карабаху, области у суседном Азербејџану с већинским јерменским становништвом, око кога су две земље већ скоро три деценије у сукобу, јавља Тасс а преноси Танјуг.

Директор Службе за националну безбедност и лидер опозиционе странке „Отаџбина” Артур Ванецјан је навео да је 17 опозиционих странака предложило да дужност шефа владе преузме бивши премијер Вазген Манукјан.

Протести опозиције у Јеревану почели су након што је 9. новембра усвојен споразум о потпуном прекиду ватре у Нагорно-Карабаху, који су потписали руски председник Владимир Путин, азербејџански председник Илхам Алијев и јерменски премијер Никола Пашињан.

Факти: Демонстранти у Јеревану руше Пашињанов режим

Споразум предвиђа да стране задрже своје тренутне положаје, као и распоређивање руских мировних трупа у региону, а опозиција у Јерменији га тумачи као неосновану одлуку о капитулацији.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading