Израелски званичник: Свет да захвали Израелу за убиство иранског нуклеарног научника

Израелски званичник је за Њујорк тајмс рекао да би иранско нуклеарно оружје представљало претњу целом свету

Фото: ЕПА/ЕФЕ

Неименовани израелски званичник изјавио је да би свет требало да захвали Израелу за убиство иранског нуклеарног научника Мохсена Фахризадеха, иако та земља није преузела одговорност за тај атентат.

Израелски званичник је за Њујорк тајмс рекао да би иранско нуклеарно оружје представљало претњу целом свету.

Званичник, који је судећи по новинском извештају годинама учествовао у праћењу Фахризадеха, навео је да ће Израел наставити да предузима све неопходне кораке против нуклеарног програма Ирана.

Истраживач Института Брукингс, бивши званичник америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Брус Рајдел изјавио је за исти лист да Израел показује изузетан ниво способности да нападне важне особе на непријатељској територији.

Иран: Извршен атентат на водећег нуклеарног физичара, Техеран оптужује Израел

„То је без преседана. И нема знакова ефикасног супротстављања Иранаца“, рекао је Рајдел.

Он верује да је Израел искористио блиске везе са суседима Ирана, попут Азербејџана, за надгледање и регрутовање оперативаца.

Оценио је да су израелски дронови које је Азербејџан употребио у недавном сукобу са Јерменијом вероватно један аспект тог односа.

Рајдел је рекао да убиство Фахризадеха у бомбашком и оружаном нападу из заседе крај Техерана, које се увелико приписује Израелу, може да буде наговештај да јеврејска држава поново активира мрежу оперативаца коју чине ирански имигранти у Израелу и њихови помагачи у Ирану.

„Мислим да је то знак да је игра у току или почиње“, рекао је он, упозоривши да су можда у припреми нови напади, осам година после претходног убиства за које се оптужује Израел.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 29. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading