Виктор Орбан: Мађарска остаје чврсто при вету на буџет ЕУ

Наш став је чврст, њихов је само политичка воља. Њихов може да се промени, наш не. Не желим компромис, рекао мађарски премијер

Виктор Орбан (Фото: AFP)

Став Мађарске о вету на буџет и фонд за опоравак Европске уније остаје „чврст”, изјавио је данас мађарски премијер Виктор Орбан, додајући да не жели да тражи компромис о питању владавине права.

Орбанова изјава, дата државном радију, долази дан након што су Мађарска и Пољска саопштиле да ЕУ не може да условљава владавином права приступ средствима из буџета и фонда за оправак осим ако 27-члани блок не промени свој оснивачки акт, преноси Ројтерс.

Пољска и Мађарска су уложиле вето на вишегодишњи буџет и фонд за економски опоравак ЕУ од пандемије корона вируса, чија укупна вредност износи 1,8 билиона евра, због условљавања исплате средстава земљама чланицама поштовањем владавине права, преноси Танјуг.

Брисел је раније покренуо истрагу према овим земљама због наводног подривања независности судства, медија и невладиних организација, подсећа британска агенција.

Џорџ Сорос: Мађарска и Пољска одговорне за шокантно кршење људских права

Орбан је поручио данас да су гласови Мађарске и Пољске кључни за буџет и фонд за опоравак ЕУ.

Додао је да везивање политичких расправа за економска питања није законска, већ политичка одлука неколицине чланица ЕУ и Европског парламента.

„Наш став је чврст, њихов је само политичка воља. Њихов може да се промени, наш не. Не желим компромис”, рекао је Орбан.

Један високи дипломата ЕУ изјавио је јуче да државе чланице ЕУ и европски посланици нису вољни да поново преговарају о условима којима се додела средстава везује за поштовање демократских принципа.

Мађарска и Пољска: Орбан и Качињски у клинчу са ЕУ око тзв. ЛГБТ права

„Својим изјавама Пољска и Мађарска иду све дубље и дубље у изолацију”, рекао је, према наводима Ројтерса, неименовани дипломата.

Средства која би Пољска и Мађарска добиле од ЕУ била би међу највишим износима по глави становника, додаје британска агенција, не прецизирајући суме.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар