Јелена Тасић: Владика бачки Иринеј, кандидат

Важи за једног од најобразованијих архијереја СПЦ, полиглоту и „великог играча“ који је до сада радије деловао из сенке

Епископ бачки Иринеј, портпарол СПЦ (Фото: Н. Неговановић)

Беседу члана Синода и портпарола СПЦ епископа бачког Иринеја (Буловића) над одром патријарха српског Иринеја на дан његове сахране, поготово речи о „лажној и правој елити“ многи су, пре свега у српској опозицији, доживели као „непримерене чак и сеоском пароху“.

Независно од оцена да се владика бачки „додворавао“ режиму делећи народ на испраћају поглавара СПЦ коју не чине само симпатизери актуелне власти, они „најзлобнији“ у црквеним круговима спекулишу и да никад није толико уважао покојног патријарха као на испраћају у Светосавском храму, који је директно преносио РТС.

Владика бачки није се оглашавао током патријархове болести, као ни поводом информативног хаоса око тачног тренутка патријархове смрти, а као портпаролу СПЦ није му сметало да пре Цркве српску јавност о званичном патријарховом упокојењу први обавести председник Србије.

Синод, чији је владика бачки утицајни члан, стао је иза готово државне патријархове сахране, на којој су Вучићеви критичари међу српским владикама стајали у четвртом и петом реду.

Стицајем „корона“ околности владика Иринеј је за непуне три недеље, изненадним одласком са овог света митрополита Амфилохија и патријарха Иринеја, остао усамљен по моћи и утицају и у Сабору СПЦ.

То не значи да неће имати конкуренте у предстојећој „трци“ за „белу пану“, али је у свим медијским „кладионицама“, које делом долазе и из црквених извора, за сада један од главних кандидата.

Владика Иринеј ће 11. фебруара 2021. напунити 74 године. Рођен је као Мирко Буловић у Станишићима.

Владика Иринеј (Буловић) на сахрани патријарха Иринеја (Фото: Нова.РС)

Школовао се у Сомбору, Београду, Атини.

Био је професор Православног богословског факултета, на коме сад заводи ред као представник и Синода и кабинета Ане Брнабић.

Припада духовној школи архимандрита Јустина (Поповића), мада је преписка владике Атанасија (Јевтића) са покојним патријархом Иринејем показала да је због осећања да га остали јустиновци недовољно уважавају као свог хтео да тражи и судско задовољење.

Важи за једног од најобразованијих архијереја СПЦ, полиглоту и „великог играча“ који је до сада радије деловао из сенке.

За владику Иринеја покојни Слободан Милошевић тврдио је да је његов „главни стуб“ у СПЦ, владика се дописивао и са покојном Мирјаном Марковићем, а после 5. октобра био је ближи ДС него ДСС.

По доласку напредњака на власт, први се везао за Вучића и увео га у Сабор због противљења дела епископата потписивању Бриселског споразума, чији је званични потписник био тадашњи премијер Ивица Дачић.

Иако је до сада јавне похвале актуелном председнику Србије препуштао патријарху Иринеју, у црквеним изворима верује се да Вучић одласком 45. црквеног поглавара није изгубио главног заштитника у СПЦ.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 11. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

5 replies

  1. Јасно је да уредништво Стања не симпатише бачког владику, али да у ту сврху преноси ********* ****** Данаса, то је ипак превише за један патриотски портал. Мој отпрат за вас. Хвала на свему до сада. На жалост ову тенденцију преношења аутошовинистичких памфлета немате од јуче.

    6
    9
  2. Не бирамо ми патријарха, него владике. Препустимо им нека раде свој посао. Они то сигурно знају боље и без нашег навијања.

  3. Не жури, @ђуро!
    Црквена хијерархија је само једно “плућно крило“ СПЦ, а „друго плућно“ крило је
    Верни ‘Народ!
    Када АС изабере Патријарха, и прогласи га, обзнани за – “ДОСТОЈАН“,
    Верни Народ то усваја , одобрава, са – “АМИН“!
    О томе говори и Апостол Павле, када наводи “критеријуме“ које треба
    да испуњава архијереј.
    Па каже: “Да је једне жене муж / јер су тада епископи били брачници/,
    да није бојац /кавкаџија, већ смирен/, да су му деца послушна, да нема
    много коња /тада страст за коњима, као и данас за аутомобилима/…“
    И ако такав кандидат постоји, од Отаца Сабора буде изабран и проглашен
    за еписикопа, народ то подржава са – АМИН.
    Јер, @ђуро,“Муж је бранич жене и детета, а НАРОД – ЦРКВЕ И ДРЖАВЕ!“ .

    3
    1
  4. Crna trojka koja je unistila nasu spc : atanasije, amfilohije i najgori irinej ! Preuzeli su bogoslovski fakultet pre jedno 20 godina i oterali jedinog svetog vladiku Artemija. To vernici u Boga jedinoga znaju, ostali nalik na vernike, koji veruju u mantijase, nisu bitni ni Bogu ni pravim pravoslavnim Srbima !

    2
    1
  5. Да ли су врата цркве отворена свима ?
    Нису – каже владика бачки

    Новинарима који су били позвани на парастос жртвама Новосадске рације 1942 год, Иринеј Буловић је прекјуче забранио улаз у порту цркве у Србобрану :

    https://www.danas.rs/drustvo/zabranama-i-napadima-na-medije-do-trona-patrijarha/

    1
    3

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading