Филип Коснет: Вашингтонски споразум се спроводи убрзаним темпом

Америчка амбасада и њени партнери у Вашингтону настављају пуном брзином да пружају подршку Косову и Србији у примени Вашингтонског споразума, рекао амбасадор САД у Приштини

Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет (Фото: Политика/Принтскрин )

Амбасадор САД у Приштини Филип Коснет изјавио је да америчка амбасада и њени партнери подржавају Београд и Приштину у спровођењу споразума постигнутог у Вашингтону, преноси Коха.

Како се наводи у саопштењу Америчке привредне коморе на Косову, на виртуелном састанку одржаном са Коснетом, истакнуто је да игнорисање економије и грађана отежава напредовање.

„Америчка амбасада и њени партнери у Вашингтону настављају пуном брзином да пружају подршку Косову и Србији у примени Вашингтонског споразума, с обзиром на то да је побољшање живота обичних грађана од суштинске важности за изградњу економије региона”, рекао је Коснет, преноси Танјуг.

Како је навео, то је један од разлога зашто се споразум толико фокусира на модернизацију инфраструктуре, јер то олакшава кретање људи и робе преко граница, што је кључно за откључавање потенцијала овог региона, преноси Косово онлајн.

Споразуми потписани у Белој кући

„Ако погледате мапу Балкана, Косово се налази на средини карте. Косовским суседима је потребно Косово, исто колико су и Косову потребни његови суседи, за изградњу регионалне економије и изградњу регионалне инфраструктуре”, поручио је Коснет, уз оцену да је важно да Косово отклони сумње око ЦЕФТА споразума, као и иницијативе „мини Шенген”, и да ради са својим регионалним партнерима.

Коснет је истакао да се наставља подршка косовском просперитету, владавини закона и миру са суседима и додао да су то кључни стратешки аспекти обе странке у САД.

Према његовим речима, косовска предузећа и људи разумеју да је америчка економска помоћ Косову увек била усмерена на изградњу самоодрживости, како би се омогућило да се отвори пут за будућност.

Генерални директор канцеларије америчке развојне банке, ДФЦ, са седиштем у Београду, Џон Јовановић истакао је да је главни део циљева ДФЦ-а у региону проширење финансијских ресурса, који су већ доступни на Косову, у циљу јачања економије кроз мобилизацију више приватних инвестиција са глобалних тржишта капитала.

„Што се тиче наших регионалних развојних циљева, они се фокусирају на борбу против одлива мозгова, нудећи младим људима уверљиве економске могућности да остану и буду успешни у региону”, рекао је Јовановић.

Доналд Трамп и Авдулах Хоти (Фото: Еван Вучи/АП)

Додао је да се ДФЦ такође фокусира на стварање стабилнијих регионалних услова у погледу енергетике и телекомуникација, као и на побољшање укупне регионалне економске сарадње, што ће резултирати убрзањем економског раста региона.

Извршни директор Америчке привредне коморе на Косову Ариан Зека поручио је да је та комора поздравила споразум о економској нормализацији посредством САД.

Зека је нагласио да верује да ће то отворити нове могућности за економски развој Косова и Србије, али и читавог региона Западног Балкана, побољшањем економске размене, уз нове могућности за финансирање и боље коришћење заједничких природних ресурса.

Указао је на важност отварања нових могућности финансирања од стране ДФЦ-а и ЕКСИМ банке за развој саобраћајне инфраструктуре, али и за олакшавање приступа финансијама малим и средњим предузећима, као и женама предузетницама.

Председник Привредне коморе Косова Берат Рукићи нагласио је да постоји конкретно опредељење приватног сектора и са Косова и из Србије, у вези са овим споразумом, истичући да би желели да ово виде као добар замах за напредак регионалне економске сарадње.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 11. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар