Доналд Трамп: Ми смо као земља трећег света, много тога ће се догодити до 20. јануара

Mислим да ће се много тога догодити до 20. јануара. Много тога, јер је утврђена масовна превара, поручио актуелни амерички председник

Доналд Трамо (Фото: АП/Бета)

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да ће напустити Белу кућу уколико Електорски колеџ буде изгласао Џозефа Бајдена, изабраног председника и кандидата Демократске странке, за новог председника Сједињених Америчких Држава.

Трамп је у разговору са новинарима током Дана захвалности рекао да ће изаћи из Беле куће ако Бајденову победу буде потврдио Електорски колеџ.

„Сигурно хоћу и ви то знате. Али мислим да ће се много тога догодити до 20. јануара. Много тога, јер је утврђена масовна превара. Ми смо као земља трећег света”, рекао је Трамп, преноси Глас Америке.

Актуелни председник рекао је и да му је тешко да сагласи са предвиђеним изборним исходом под, како је рекао, тренутним околностима, али није желео да одговори да ли ће присуствовати инаугурацији изабраног председника Џозефа Бајдена која би требало да се одржи 20. јануара, пренео је Танјуг.

Џозеф Бајден предвиђени је победник америчких председничких избора на којима је освојио 306 електорских гласова – наспрам 232 колико је сакупио актуелни председник и републикански кандидат.

Трамп, његова кампања и правни тим оспоравају резултате председничких избора одржаних 3. новембра, тврдећи да су процес обележиле неправилности приликом гласања и пребројавања гласова, које су допринеле да уместо њега изабрани председник буде демократски кандидат Џозеф Бајден.

Међутим, за те тврдње осим објава на друштвеним мрежама којима се спори тачност, Трамп и његова кампања нису понудили валидне доказе што за резултат има њихово одбацивање пред судовима.

Америчке државе требало би до 8. децембра да потврде резултате гласања, а 14. децембра требало би да буде одржано електорско гласање.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар