Милорад Додик: Инцко мрзи Србе, хоћемо да оде

Валентин Инцко злоупотребљава говорницу и говори искључиво у име муслимана, а не свих људи у БиХ, рекао српски члан Председништва БиХ

Милорад Додик на округлом столу (Фото: Твитер)

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оштро је вечерас, на онлајн округлом столу Савета безбедности УН, критиковао високог представника у БиХ Валентина Инцка, називајући га „монструмом“ и странцем који сарађује с Бошњацима из Сарајева и говори само у њихово име.

Милорад Додик је тврдио да Србија, Хрватска и Република Српска желе да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ, и оптужио Инцка да мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума, преноси РТРС.

Председавајући Председништва БиХ је нагласио да се Дејтонски споразум не тумачи, већ примењује, те је рекао да Инцко нема право да га тумачи и спроводи одлуке на основу њега и поручио да функцију високог представника није формирао никакав Савет за имплементацију мира, већ да је она уведена Анексом 10, преноси Klix.ba.

„Зауставите тог монструма који покушава да нам наметне одлуке које нису успостављене у Дејтонском споразуму, он је странац који ће уништити БиХ. Он се свети Србима и Хрватима у БиХ. Инцко нема апсолутно ништа с државном имовином у БиХ и покушава да заустави изградњу хидроелектрана и аеродрома“, рекао је Додик.

Он је додао да ће, ако Инцко настави да спроводи одлуке, размотрити „почетак интеграције РС-а с матичном земљом Србијом“.

Осврнуо се и на досадашње високе представнике у БиХ, за које је рекао да су странци који покушавају да наметну своје одлуке и створе БиХ.

„Високи представници су променили Дејтонски споразум, мењајући дух Дејтона. Педи Ешдаун је кршио све могуће споразуме, а то је признао и у својој књизи. И сви су промовисали такву политику, све до Инцка“, рекао је Додик, назвавши Ешдауна „необјективним и криминалним“.

Инцко злоупотребљава говорницу

Додик је рекао да је Инцко постављен на ту позицију да промовише интересе Бошњака, поготово оних из Сарајева, „који га за то тапшу по рамену“.

„Он је показао да мрзи Србе. Инцко злоупотребљава говорницу и говори искључиво у име муслимана, а не свих људи у БиХ“, рекао је Додик.

Осврнуо се и на питање државне имовине, где је Инцко у неколико наврата навео да РС и Србија не могу да склапају уговоре без пристанка БиХ и да они не смеју да угрожавају њене интересе, рекавши да нигде у Уставу не пише да БиХ има имовину и оценио да Инцко не може да спречава инвестиције.

„БиХ нема имовину, Инцко мора да спроводити одлуке, а не да крши Устав. То је човек који спречава развој државе“, рекао је Додик.

Он је рекао да је српски народ прихватио Дејтонски споразум верујући у коректност међународне заједнице и истакао да српски народ никада није водио освајачке већ наметнуте ратове, а ова два последња су, како је навео, таква била.

„Грађански рат у БиХ је вођен јер је неко наметнуо распад Југославије, мом српском народу се не дозвољава да има иста права као други народи у региону. И када се питам како је могуће да се Косову даје право на државу, а РС-у негира, они нас додатно казне“, поручио је Додик на онлајн округлом столу Савета безбедности УН.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар