Зоран Радовановић: Изложени сандук патријарха извор заразе, верници љубе исто место и преносе пљувачку

Удружење лекара „Уједињени против ковида“ са дубоком забринутошћу упозорава јавност да најављена сахрана патријарха Иринеја представља догађај највећег ризика

Фото: EPA-EFE/Марко Ђоковић

Удружење лекара „Уједињени против ковида“ са дубоком забринутошћу упозорава јавност да најављена сахрана патријарха Иринеја представља, са епидемиолошког аспекта, догађај највећег ризика.

УПК захтева да сви актери, државни органи, СПЦ и становништво преузму одговорност и понашају се у складу са законом и прописима који важе у време епидемије. Они наводе да државни органи имају законску обавезу да обезбеде стриктно спровођење важећих прописа и закона усмерених на сузбијање епидемије и ризика од заражавања.

„Од одговорних представника СПЦ изричито захтевамо да религијске обреде стриктно прилагоде епидемиолошкој ситуацији и тиме спрече ширење заразе међу верницима. Од становништва захтевамо разумно понашање, које подразумева останак код куће и одавање поште патријарху Иринеју у кругу породице“, наводи се у саопштењу.

Фото: Владимир Живојиновић/BBC

Они упозоравају да свако поступање и понашање које одудара од овога, подлеже кривичној одговорности и сигурно ће допринети масовном обољевању и умирању невиних, наших познаника, рођака и пријатеља.

УПК сматра да, уз поштовање свих верских осећања, организација сахране патријарха Иринеја на начин како је то планирано и пасиван став државних органа по овом питању представљају прворазредну опасност по здравље становништва и здравствени систем и да су у директној колизији са законом и важећим прописима у време епидемије.

„Окупљање хиљаде верника из целе земље је потенцијално последњи ударац на здравствени систем који је на издисају и шамар свим здравственим радницима који се свакодневно боре у ковид систему“, истиче се у саопштењу.

Епидемиолог Зоран Радовановић у изјави за Данас се позвао на ово саопштење Уједињених против ковида и додао да да је суштина чак и за вернике да ће „бог да им помогне, само ако сами себи помажу“.

Према његовим речима, сандук који је изложен је извор заразе, а стотине верника љубе у исто место и тако преносе пљувачку.

„Ни патријарх Иринеј сигурно не би волео да због њега неко изгуби главу“, нагласио је Радовановић.

Александар Лазић: Неразложан страх проф. Радовановића да свето причешће изазива заразе

Подсетимо, сандук са телом патријарха Иринеја, који је преминуо од последица короне, данас је био изложен прво у Саборној цркви у Београд, потом пребачен у Храм Светог Саве где ће сутра бити сахрањен. Верници су данас долазили да одају последњи поздрав не придржавајући се епидемиолошких мера, тако што многи нису носили маске, љубили ковчег и крст.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 21. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Треба имати бар мало вере.

    10
    7
  2. У јавности изложена јалова и сасушена смоква, која се одазива на име зоран радовановић, извор је неопаване баналности, полуписмености, покварености и хохштаплераја… Сигурности ради, прилазити јој рогуљама и вилама, презиром и сажаљењем… Ако сте неприпремљени изложени њеној (његовој) изложености, три пут пљуните у страну и у себи говорите : ” Угор у воду…”

    16
    8

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading