Дојче веле: Судница у Даласу већ спремна за хакере из Ниша

Једанаесторо људи у притвору у Србији још чека коначну одлуку о изручењу Америци, где су осумњичени за милионску интернет-превару

Суђење би требало да се одржи у Тексасу (Фото: Данас)

Једанаесторо људи у притвору у Србији још чека коначну одлуку о изручењу Америци, где су осумњичени за милионску интернет-превару. Браниоци траже да Србија одбије изручење, а породице наводних превараната страхују.

Осморо српских држављана и по један Црногорац, Филипинка и Аустралијанац, сви са пребивалиштем у Нишу, чекају одлуку суда и министарке правде о изручењу у САД. Према истрази ФБИ, њих једанаесторо су као организована криминална група годинама преко интернета стварали лажне инвестиционе платформе и тако присвојили 70 милиона долара.

Христина Селаковић (Фото: Данас)

„Какви хакери, мој супруг је завршио курс за програмере и радио је као фриленсер. За те милионе које медији помињу нико од нас не зна, живимо као просечна српска породица. Нама с двоје деце, близанци су нам сад напунили годину дана, моји родитељи помажу, ја до недавно нисам ни радила“, каже за Дојче веле Христина Селаковић, супруга једног од осумњичених.

„Само што смо почели да градимо породицу, већ треба да останем сама. Он може у Америци да добије двадесет година, могу да нам одузму стан, а ја са двоје деце да завршим на улици“, прибојава се Селаковић.

„Сви ухапшени су тек основали породице, имају по тридесетак година и малу децу, ја се стварно надам да наша држава то неће да дозволи. Ако је крив, и ако треба да лежи, нека лежи у Србији“, додаје она.

Џесика Атилано (Фото: Данас)

Међу ухапшенима је и један брачни пар – Филипинка, мајка шесторо деце у деветом месецу трудноће, и њен супруг из Ниша. Обоје у притвору од јула чекају изручење. Њена мајка Џесика Атилано дошла је у Србију да помогне унуцима.

„Овде сам јер желим да се жалим и молим српске власти да зауставе изручење моје трудне ћерке и њеног супруга и других српских држављана. Не могу да замислим како ће њихова деца и беба коју очекујемо сваког тренутка одрасти без родитеља. Можда их се неће ни сећати. Без оца, без мајке, без икога ко може да их подржи и заштити“, у грчу говори Атилано.

Одбрана апелује на министарку

Оптужени се налазе у притвору Вишег специјалног суда и Централном затвору. Виши суд у Београду донео је решење да су услови за изручење испуњени.

Адвокат Милан Петровић, чија канцеларија заступа четворо оптужених, жалио се Апелационом суду. Његов аргумент: споразум са САД о екстрадицији требало би да се односи само на кривична дела извршена на територији Америке. Његови клијенти су, сматра, оптужени за кривична дела извршена у Србији.

Милан Петровић (Фото: Данас)

„Поента овог уговора о изручењу је да се Америци изруче само она лица за која је надлежна – на пример они који опљачкају банку па побегну у Србију. Зато сматрамо да овај уговор не може да се примени на ових једанаесторо грађана“, каже адвокат Петровић.

Према Закону о међународној правној помоћи, само држава-молиља – дакле она која је и поднела захтева за изручење – може да тражи да се суђење ипак одигра у Србији. За сада нема назнака да би Американци били спремни на тако нешто.

Ипак, Петровић верује да Србија дипломатским каналима може да подстакне такав развој догађаја уз образложење да би изручење рецимо наштетило држави Србији или пољуљало поверење у правни систем. Петровић подсећа да, чак и ако Апелациони суд потврди да је изручење могуће, коначну одлуку доноси министарка правде.

На тој позицији је непуних месец дана Маја Поповић, која је у министарску фотељу стигла из Безбедносно-информативне агенције.

„Мислим да би требало одбити изручење, а да се онда затражи ревизија овог уговора, то јест да се он једнострано раскине и да се сачини нови уговор који би предвиђао све случајеве, па и овакав“, каже нам адвокат Петровић.

Двоструко веће казне него у Србији

У Америци је већ одређен термин првог рочишта. У надлежном Окружном суду за северни Тексас, смештеном у Даласу, за Дојче веле наводе да је рочиште заказано за четврти јануар у 9 ујутро код судије Џејн Бојл.

Амерички аргумент зашто треба да се суди на њиховом тлу је да су међу жртвама хакерске преваре и амерички грађани. Између осталог, и Тексашани, па је тамошње правосуђе преузело случај.

Ниш: Одавде је наводно преваром присвојено 70 милиона долара (Фото: Данас)

Адвокат Петровић каже да још нису добили објашњење да ли је то заказан претрес да се види докле се стигло са захтевом о изручењу или је заиста заказано суђење. „Уколико је заиста заказано суђење, онда то значи да се Србија већ договорила да ова лица буду изручена и да је све ово фарса, и шта онда ми радимо? Ја се искрено надам да је ово прво“, каже Петровић.

Уколико би заиста били изручени, оптуженима у САД прети по двадесет година робије, док је у Србији за исто кривично дело највећа запрећена казна десет година.

Доцент Иван Илић са катедре за кривичноправне науке Правног факултета у Нишу каже да је до сада правило било да се домаћи држављани не изручују. У том билатерални споразум са САД битно одступа јер дозвољава и предају сопствених држављана.

„Мислим да би се поверење јавности у домаће правосуђе повећало када би се тај поступак спроводио пред домаћим судом. Међутим, евидентно је да суперсиле намећу те споразуме, а сетимо се да је он и најављен 2016. године, при сусрету председника Србије и тадашњег потпредседника Америке Бајдена. То је касније реализовано кроз билатерални споразум“, каже Илић.

Опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 21. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading