Тамара Стојчевић: Ко буде славио славу противно мерама ризикује затвор

У мањим местима се зна ко слави и како слави. А у Београду ће то бити највише по пријавама грађана, рекла Тамара Стојчевић

Извор: РТС

Домаћин који свесно организује прославу Аранђеловдана и слава које долазе са већим бројем људи него што је то прописано, ризикује да одговара по Кривичном законику и то казном од три године затвора. Захтев судији за прекршаје доставља се за организацију догађаја где је дошло до заражавања или може доћи до заражавања.

Ово за Спутњик каже Тамара Стојчевић, члан радне групе која је радила на изменама Закона о заштити становништва од заразних болести који је недавно ступио на снагу.

Овим законом између осталог предвиђене су казне од 50.000 до 150.000 динара за физичко лице које организује прославу супротно актуелним ограничењима. Висину казне одређује судија за прекршаје, јер у овом случају се не издаје прекршајни налог.

Прослава Аранђеловдана у јеку таласа епидемије

Аранђеловдан ове године пада у најгорем могућем тренутку што се тиче епидемије корона вируса у Србији. Свакодневно обарање рекорда по свим параметрима надлежне изнова доводи у размишљање о посезању за новим ограничењима.

Спутњик: Папрене казне за славе и журке са више од пет људи

Обележавање славе је према актуелним правилима могуће у присуству до пет људи, а кршење овог правила може да пријави било који грађанин путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор. Према речима Стојчевићеве:

„То може да буде чак и кривично дело, то може да буде и кривична пријава надлежном тужиоцу. Зависи од случаја до случаја. Јер особа која чини организовано окупљање то чини врло свесно, не да не поштује мере, него доводи у опасност животе људи. Тако да то дефинитивно јесте кривично дело из члана 248 Кривичног законика, и то није казна од пет хиљада него би то био захтев судији за прекршаје за организацију догађаја где је дошло до заражавања или може доћи до заражавања.“

Она додаје да се пријава кршења организованих прослава може обавити и јављањем најближој полицијској станици, комуналној инспекцији, јер за викенд ће сви дежурати. Такође постоји и Вајбер број на сајту Министарства здравља где грађани могу да упуте доказ у виду фотографије или видео записа догађаја који пријављују.

За викенд ванредна контрола

Особе задужене за контролу поштовања епидемиолошких мера, према речима наше саговорнице, поред тога што ће обилазити угоститељске објекте који су до сада показивали да не поштују мере, с обзиром на Аранђеловдан и викенд, овог пута имаће и ванредних планова.

„У мањим местима се зна ко слави и како слави. А у Београду ће то бити највише по пријавама грађана. Тако да би била наша обавеза да кад знамо за тако нешто да пријавимо“, указује она.

Свештеници освештавају колач у више термина

Ако је судити према саговорницима Спутњика, велики број грађана се одлучује да славу обележи у најужем кругу породице, само оних који су чланови домаћинства, а мере које доносе свештеници како би спречили окупљање већег броја људи на једном месту односе се на освештавање колача и жита у неколико термина, чак и у неколико дана.

Према подацима наше саговорнице која је и заменик генералног секретара Владе Србије, од почетка примене новог Закона о заштити становника од заразних болести физичким лицима написано је релативно мало казни. Највише су кажњавана одговорна лица у оквиру правних субјеката, или правна лица која нису испоштовала ограничења у погледу броја људи на једном месту, размака између столова у угоститељским објектима и слично.

Када је реч о поштовању забране рада угоститељским објектима после 21 час, уочено је да се ова мера поштује у 95 посто случајева.

Бојана Стојадиновић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 20. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. Covece, ovo korona ludilo uzima maha sve vise , i ne planira da se zaustavi dok nas sve ne eliminisu i uguraju u ludacku kosulju!

  9
  1
 2. Ono što bih Stojčevićeva imala da kažem vama i vama sličnima nebi štampa objavila. Nadam se da će Srbi kao do sada biti snalažljivi i naći način da slave kako žele. Svaku vašu naredbu pametni izigraju kad god mogu i ja se tome veselim jer znam, nije narod kriv za ovakvu situaciju, iako se vi svojski trudite da mu nabijete krivicu na nos. Vi koji vladate državama, milijarderi i državni lopovi, Szo, vi ste ovaj virus izdramatizovali. Mnogo laži objavljujete. Polako ali sigurno narod shvata da je sve ovo velika farsa.

  8
  1
 3. Boze pomozi i spasi nas od zlih ljudi ,i oprosti im neznaju sta rade !!!

  6
  1

Оставите коментар