Предраг Кон: Испраћај и сахрана патријарха велики епидемиолошки ризик

Молио бих посебно старије и који су посебно осетљиви да себи не дозволе ризик какав ће бити на тој сахрани, рекао доктор Кон

Предраг Кон (Фото: Бета/Влада Србије/Слободан Миљевић)

Епидемиолог Предраг Кон рекао је данас да су испраћај и сахрана патријарха Иринеја најављена за недељу у овом тренутку велики епидемиолошки ризик, и да је његова дужност да то каже.

„Оно што ја морам да кажем је да је велики ризик у овој ситуацији, сам испраћај и сама сахрана. То је моја дужност. Са друге стране, све оне који осећају такву потребу, ја најлепше молим да користе заштиту која постоји, да воде рачуна о дистанци, да избегавају сваку могућност да дође до заразе”, рекао је Кон за РТС.

Он је навео и да су мере на снази, укључујући забрану окупљања више од пет особа, али да је истовремено јасно да сваки верник осећа потребу да испрати свог патријарха.

Званично, тај скуп у овој ситуацији није прихватљив епидемиолошки, указује Кон, али са друге стране, како је додао, то је нешто што нико не може да забрани.

Кон је пренео и да је медицински део Кризног штаба инсистирао на усвајању ригорознијих мера и предлог доставио председници Владе.

Очекује да ће их Влада усвојити и да ће бити саопштене сутра. „Очекујем да ће то сутра да се званично саопшти”, напомиње Кон, који не жели унапред да говори о новим мерама, али наводи да су ригорозније од оних које су на снази.

Оцењује и да тешко може да се десе да Влада ме прихвати нове препоруке.

Кон упозорава да се у Београду дневно открива више од 2.000 нових случајева, а практично се 20.000 дневно појављује. „То је 10 пута више него што откривамо”, нагласио је он, преноси Танјуг.

„Молио бих посебно старије и који су посебно осетљиви да себи не дозволе ризик какав ће бити на тој сахрани.

Упозорио је да вирус хара Србијом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. A jel možemo na koncert Bože Vreće. To očigledno nije rizik. Ono što bi vam još rekla nebi štampa objavila.

    7
    1
  2. Верице, бравооо111

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading