Политика: Тихи рат Мандића и Медојевића око улоге Цркве

На површину је испливао дубљи неспоразум, у којем су ПзП и његов лидер Небојша Медојевић јавно окривили СПЦ да режира политичку представу 

Андрија Мандић и Небојша Медојевић (Фото: Новица Ђурић)

Подгорица – Шта смера мандатар за састав нове владе Црне Горе Здравко Кривокапић, ко је његов први тим и да ли ће смене по дубини у органима извршне власти бити темељне и на тај начин демонтирати „тридесетогодишњи технократско-мафијашки режим Мила Ђукановића”, наизглед су били поводи жестоких јавних расправа на друштвеним мрежама и неких медија у Црној Гори.

Многи су веровали да ће жестина сукоба у најјачој победничкој коалицији За будућност Црне Горе, коју чине Нова српска демократија (НСД), Покрет за промене (ПзП), Демократска народна партија (ДНП), спласнути након што је Кривокапић делимично саопштио имена свог тима, али нису били у праву.

На површину је испливао дубљи неспоразум, у којем су ПзП и његов лидер Небојша Медојевић јавно окривили Српску православну цркву да је она главни кадровњак Кривокапићу и да режира политичку представу где доласком нове власти „корумпираном и криминализованом режиму Ђукановића неће фалити ни длака с главе”.

Медијима „од слоге и мира” у победничким коалицијама, већ месецима посластица су објаве појединих лидера Демократског фронта (ДФ), попут Небојше Медојевића, председника ПзП, и лидера ДНП-а Милана Кнежевића, који јавно износе неслагање с потезима мандатара, које ће, како је најавио, са својим тимом повући уколико 2. децембра у Скупштини Црне Горе добије поверење посланика.

Свакако, лавину критика на друштвеним мрежама, али и у јавним реаговањима појединих политичких активиста, Медојевић је завредио због упорног понављања да су „појединци из Српске православне цркве и Друге фамилије уз помоћ неких страних амбасада заслужни што мандатар Кривокапић намерава да спроведе тиху смену власти и сачува криминализовану клику на челу с Ђукановићем”.

Лавина, не само „фејсбуковаца”, сручила се на Медојевића након што је у полемици на „Фејсбуку” написао да му је партијски колега Андрија Мандић казао да су „владика Јоаникије, Гојко Перовић и Владо Божовић одговорни за превару и издају бирача”.

Небојша Медојевић (Фото: Борис Пејовић/Вијести.ме)

„Ја говорим именом и презименом ко је у име цркве учествовао у овој превари. И то говорим само оно што ми је Адрија рекао. Владика Јоаникије, поп Гојко Перовић и Владо Божовић. Они су одговорни за ову превару и издају бирача. А Црква нису свештеници, него народ. Само ја више нећу учествовати у политичким играма свештеника који су одиграли још једном за Мила Ђукановића и опстанак овог режима”, написао је Медојевић.

Одговарајући на питање једног од корисника „Фејсбука” зашто ПзП и остали из ДФ-а дозвољавају да Кривокапић, Перовић и остали буду испред њих, он је одговорио:

„Зато што је овог пута црква направила дил са ђаволом и сорошоидима из ’Вијести’. Ми ћемо гласати за ту владу због грађана. Али ћемо их сваког дана прозивати да испуне очекивања грађана.”

Медојевић је поновио да ако „Кривокапић не ухапси Ђукановића и мафију око њега, онда је јасно чији је човек и ко га је на то место довео”.

Из Нове српске (НСД) стигло је реаговање у којем се каже да „Андрија Мандић никада није изјавио да су владика Јоаникије, свештеник Гојко Перовић и професор Владимир Божовић преваранти, и то је једини наш коментар на све оно што се данас појавило у медијима, а што је везано за тумачење одређених приватних преписки на ’Фејсбуку’.”

Из ове партије су додали да из тих разлога нису одмах реаговала „верујући да читава Црна Гора зна да су НСД и њен председник Андрија Мандић снажно везани за СПЦ, патријарха, све њене владике, свештенство и верујући народ”. Наводе „како прљава кампања појединих медија и одређених лица превазилази границе доброг укуса”.

„Наиме, владика Јоаникије, свештеник Перовић и професор Божовић су упознали Андрију Мандића са Здравком Кривокапићем и препоручили га за човека који би носио изборну листу већ договорене велике народне коалиције, коју је окупио ДФ. Након тог састанка, као што је природно, наш председник Мандић је обавио разговоре с председницима ПЗП и ДНП, информишући их о овом предлогу”, пише у саопштењу НСД.” Није непознато да је Небојша Медојевић био противник такве идеје и да је баш председник НСД преломио да своје место на листи уступи Здравку Кривокапићу, а сам оде на последње, ризикујући тим недоговореним потезом погоршање односа с председником ПЗП и том странком”.

Здравко Кривокапић (Фото: За будућност Црне Горе)

Подсећају да је то био први пут да је у ДФ-у „неко од лидера повукао потез који није био ствар договора и општег консензуса, што најбоље сведочи о томе колико је председник НСД вредновао предлог који је дошао од тако значајних људи”.

Да прокоментарише ова и друга реаговања замолили смо Медојевића, који нам је казао:

„Нећу више са Црквом и поповима да полемишем. Како је рекао Свети Николај Велимировић, свештеници имају свој суд и судије и њихови греси се строже кажњавају него греси нас обичних верника. Мени је важно да је Мандић потврдио да сам био против постављања непознатог и непровереног човека за носиоца листе. На политичку комуникацију са црквом сам ставио тачку.”

Замолио нас је да не испустимо и следећу поруку:

„ПзП ће сигурно гласати за владу Здравка Кривокапића и у то нико не треба да се сумња. Ова влада не заслужује више ниједан мој коментар до седнице скупштине, а тамо ћемо гласати за њу, само да се ДПС не врати.”

Упитали смо га зашто је све те поруке неслагања с потезима мандатара јавно објавио, на шта је одговорио:

„Време ће све брзо показати. Ја нећу да сносим одговорност пред историјом и нашим потомцима због ове историјске грешке. Хтео сам да мењам Црну Гору из темеља. Нису ми дозволили.”

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

3 replies

  1. какав ******** ******* …још када би се удостојио неко од јачих штихова из службе ДБ да објави само дио ” пикантерије” о њему …могао би и морао да исели одавде , а да настави трулежином свог бића да трује неки други простор .

  2. Ако неко гаји илузије да ће се ова ствар у Монтенегру добро и повољно по Србе завршити, чека га врло непријатно изненађење на средње/дуже, а ко зна, можда чак и на краће стазе. Јесте да углавном важи она изрека “Од главе риба смрди“, али је у овом случају, и у том друштву ствар другачија – риба још како смрди и од репа – тј. целим телом, не зна се шта више…. qui vivra, verra!

  3. Sve sto je rekao je realno-na zalost nasu.
    Srbi nisu imali snage da urade lustraciju i sad imaju mnogo goru vlast nego sto je Miloseviceva.
    A da li je Medojevic spijun?
    Iskustvo govori da cim mu se “lijepo” taj epitet, vjerovatno nije spijun. Uostalom, na politickoj sceni je malo osoba koje se diskretno zalazu za lustraciju, o kojoj Medojevic prica otvoreno.
    Zar smo pored ociju slijepi i ne vidimo da se DPS lagano reorganizuje, da ostavlja svoje kadrove u “amanet” novoj vlasti?
    Zar i to treba aminovati?
    I naravno….”Medo” je spijun 😂

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading