Предраг Пипер (1950-2021): О корономанији

Зар је случајно и то што се цркве путем различитих ограничења готово затварају, чак у време највећих празника, а Кон саветује православне Србе да славу „одраде“

Доктор Предраг Кон (Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс)

Први пут објављено 20. 11. 2020.

Корономанија је ушла у нову фазу. Појачава се застрашивање становништва званичним и медијским  преувеличавањем опасности једностраним и непоузданим подацима да би се људи приморали, с мање отпора, да буду затворени по кућама како би се урушиле читаве гране привреде или чак националне привреде, које ће после бити продате у бесцење заједно са државним суверенитетом, како би привремене мере постале трајне, а вакцинација тешко проверљивим и на брзу руку направљеним вакцинама постала обавезна (прво за неке категорије становништва, а затим за све), што је предуслов за планетарно тзв. Велико ресетовање, односно за глобалну револуцију или нови светски поредак, планетарну депопулацију, рушење легално изабраних влада и велику прерасподелу моћи и богатства уз уништавање свега што томе стоји на путу.

Како томе одолети? Они који верују, знају да неће оставити своје Онај у којег се уздају и који то не крију.

Поред тога, треба се наоружати знањем, које треба на све могуће начине размењивати, треба се узајамно с много добре воље подржавати, користити за то све данашње техничке могућности, али и за непосредне разговоре у условима који су здравствено безбедни и, разуме се, треба се придржавати, без непотребног страха, свих мера здравствене заштите: редовно прати руке, не дирати лице, држати разумно растојање, избегавати гужве, разноврсно се хранити, активно живети, јачати имунитет пре свега средствима традиционалне медицине и добрим расположењем (дуготрајан стрес, а страх је стрес, озбиљно поткопава имунитет), окретањем позитивним стварима…

Шта је „Велики ресет“: Како моћници замишљају будућност света

Претпоставимо да је све ово резултат случајности – прошле године неко је негде далеко јео заражене животиње и тако је зараза доспела међу људе.

Како онда објаснити да је она неколико година раније врло прецизно најављивана у изјавама неких од најбогатијих људи света, у филмовима и књижевности? Да ли је то само случајност?

Како објаснити то да се у области одакле је све наводно почело, налази једна од најмоћнијих лабораторија за биолошки рат? Такође случајност?

Како објаснити то да су, када се вирус појавио, председници, премијери, медијски магнати готово истовремено „легли на руду“ (са изузетком неколико земаља у којима стање ни данас није горе него другде) и почели хистерично да шире панику, као притиском на дугме, и да показно „вежбају строгоћу“ на милионима људи? И то је случајност?

Како објаснити да су за врхунске стручњаке проглашени људи без озбиљних научних референци, а са упитним биографијама: генерални директор Светске здравствене организације није лекар, него стручњак за комарце који преносе маларију, Предраг Кон се пре десетак година саслушаван у афери с непотребно купљеним врло скупим иностраним вакцинама (вакцинација је пропала, Кон је остао), Дарија Кисић Тепавчевић није имала  искуство у сузбијању неке веће епидемије, а преко ноћи је постала маскота Кризног штаба, сада још награђена да води министарство за које је некомпетентна. Неко их је прогурао. Ко? Зашто? На чији предлог? Зар ми заиста немамо боље епидемиологе од њих двоје?

Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон (Фото: Слободан Миљевић/Влада Србије)

Такви ликови се узимају као иконе своје струке (чак се, сасвим неукусно, до подробности хвале њихови лични животи). С друге стране, медијски се максимално гуше информације да су врхунски стручњаци, дакле истински експерти, лекари и правници, из Француске, Италије, Немачке, САД, Русије и других земаља јавно, оштро и аргументовано иступили против корономаније. Зато се њихов глас у претежно контролисаним медијима, провладиним или опозиционим, пригушује. И то је случајно?

Огромна је одговорност лекара који ћуте, као и правника и новинара, уосталом свих, а поготову научника.

Слегло се врло много противуречних информација из стручних или стручних извора: вирус је вештачки/није вештачки; вирус је изразито смртоносан/вирус јесте заразан, али мање смртоносан од неких других заразних и незаразних болести, маске су корисне/некорисне, вирус нестаје/не нестаје на врућини, вирус напада/не напада децу, вирус више напада/не напада мушкарце него жене, фотографије са низом мртвачких ковчега су тачне/лажне, тај и тај лек помаже/не помаже… итд. Тестови су изразито непоуздани (до 40%), а коме пресуде да је позитиван и стрпају га у ковид болницу или ковид одељење, зарадиће и оно што можда није имао; скоро све смрти приписују се ковиду (иако се обдукције не врше) мада су многи умрли од својих хроничних болести, тј. не од короне него са короном. Лек за тај вирус није нађен, али људе по болницама нечим лече. Чиме? Лече симптоме, а не узрок, па ко има довољно јак организам, тај претекне. Није срамота не знати, али је срамота и опасно је глумити свезнајуће у својој струци и тиме (свесно) слуђивати народ. То би морало бити кажњиво.

Антиген тестирање у јужном мадридском предграђу Валекас, 29. 9. 2020. (Фото: АП фото)

Зашто се не дају упоредни подаци о смртности од неколико данашњих најтежих болести, с једне стране, и овог вируса, с друге? Зашто је у истом периоду прошле године (без ковида) укупна смртност била већа него ове године са ковидом и упркос чињеници да ове године многи умиру од својих хроничних болести (нпр. онколошких), јер се боје да оду на благовремени преглед, контролу или на болничко лечење? Опет случајно? Зашто се у многим земљама дају лажне, преувеличане цифре о смртности од вируса ковид 19? Ако све то није случајно, ко се труди да подстиче и распламса корономанију и зашто?

Зар је случајно и то што се цркве путем различитих ограничења готово затварају, чак у време највећих верских празника, а Предраг Кон саветује православне Србе да славу „одраде“ (његов израз) само код куће у кругу најуже породице? Замислите да неки хришћанин јавно саветује Јеврејима како да „одраде“ Хануку!

Спутњик: Папрене казне за славе и журке са више од пет људи

Ко је толико моћан да може да увеже и контролише све те „случајности“, које све заједно (а има их много више) воде, ако не баш чврстом правилу, свакако чврстој претпоставци да је неко имао демонски јак разлог да изазове масовно, светско лудило и да га вешто усмерава и користи? Латинска изрека каже Cui prodest scelus is fecit, тј. упитајмо се коме је то у интересу? Најбогатији у свету постали су још богатији, фармакоиндустрија још јача и утицајнија, што важи и за медијску индустрију, глобалисти су добили крила и све чешће цинично скидају маске, многи људи умиру пре времена (пре свега, они старији и слабији), а неки други праве каријере на корономанији.

Ако реално процењујемо ствари, можемо се према опасностима поставити разумно и тиме сузбити покушаје да неко манипулише нашим мислима, осећањима и животима. Лакше је манипулисати застрашеним, слуђеним и завађеним народима са корумпираним руководством (светска завера елита?), него добро обавештеним,  разборитим и сложним људима и народима.

Предраг Пипер (Фото: Политика/Лична архива)

Да, одговор може бити да све овде речено припада теоријама завере (израз је 1967. сковала ЦИА/операција Mockingbird/да исмеје они који разоткрију зле намере), али зар неко заиста верује да је у данашњем свету све јавно и отворено, да не постоје тајне службе и операције, удружени злочиначки подухвати, који се, наравно, не обзнањују пре времена. Значи, ко ухвати лопова с руком у туђем џепу, треба да буде презриво исмејан, проглашен за лудака коме се то привиђа и ућуткан. Али тачно је речено: ако тврдиш да не постоје завере, онда или си и ти део неке завере, или си бескрајно наиван. Свако се може запитати којој групи припада и да ли заиста хоће у њој и да остане.

Академик Предраг Пипер

Опрема: Стање ствари

(Борба за веру, 19. 11. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

17 replies

  1. Живели смо у блаженом уверењу да се људи у врху науке, као академик П. Пипер, уважени лингвиста, држе правила које је још у антици формулисао знаменити сликар Апел: “Non sutor supra crepidam!” Кад оно, уважени академик испаде пророк општег типа, све зна и све предвиђа са великом сигурношћу! Његовом угледу, људском и научничком, његовој отмености, знатно би допринело да се уздржао од алузије на јеврејско порекло и (могућу) мојсејевску вероисповест др Кона! Но, академик Пипер показује да није наиван, све му је јасно, да је на делу, вероватно глобална антисемитска завера (са све др Коном)! Чудо да њега (академика) нису питали ко су најбољи епидемиолози, он то очигледно најбоље зна! Не ваља Кон, не ваља Кисић! O tempora, a mores! О академиче! Људски је плашити се, али ипaк треба мало размислити пре него што своју репутацију овако фрљњете пред porcos!, некада тако уважени академиче!

    9
    116
  2. Грешка је била – не антисемитска, него семитска завера!

    7
    40
  3. @petar
    Koliko covek treba da bude naivan i neupucen, da su mu Kon i Kisicka autoriteti?!

    92
    4
  4. За Petar Matic: латинске цитате треба пажљивије користити: не мора свако завршити одређени факултет да би, на елементарном нивоу или вишем, познавао друге науке, а посебно искуство током живота. Јер, ако замерате академику на слободном мишљењу, упливу у ствари које се тичу свих, слободе и опстанка човека, народа, делите дијагнозе о његовој регресији моралној и интелектуалној, онда долази питање, исте логике: а одакле вама право, слобода, да, исто тако, коментаришете ко је а ко није у праву. Зашто вам смета другачије мишљење: мишљење је само мишљење и свако има право на њега: по вас лакше тиме што мислите да академик није у праву. Јер, то би значило да на обесну дијагнозу доктора нема се право сумње, пошто смо инжењери или занатлије. Или: имамо ли право да сумњамо да су Дарија и Предраг у служби, дневне, политике. Да ли се треба подсећати Декарта: мислим дакле постојим! Нешто слично се дешава у актуелном политичком животу Србије: имамо Мојсија и његова је последња!

    У Србији дневно умире 150-160 људи од кардиоваскуларних обољења; приличан број од канцера; ту је дијабетес, и тако редом. Дакле дневно умире 250-350 људи у зависности да ли је сезона грипа или није. Јесу ли то људи другог реда!

    Људе, дакако, плаше смрћу подробно извештавајући о сваком умрлом од ковида: кажу: данас је умрло на пр. троје: а шта ћемо са остатком до 250 или 350, дакле са 247 или 347 других, преминулих, особа! Њихова смрт је нижег реда, односно неупотребљива. Колико дуго у Србији бела куга хара, одлазак младих, лоша економска слика, итд. Да ли су то теме које су биле актуелне дуже од времена предизборних кампања! Зар се не увиђа та јасна, тенденциозна, замена теза на коју је академик указивао, која циља на контролу људи, покорност, суспендовање разума, кроз целодневно бомбардовање информацијама искривљеног садржаја… Једном сам чуо, за време студија, да у Јапану, на југу, дневник почиње информацијом: на северу наше земље су процветале трешње!

    Колико пута се чуло: ма гледам себе само и своју породицу! Па како се дошло у ту ситуацију ако не јаком пропагандистичком машинеријом која је убедила човека да је мали, ништаван, немоћан, да мора бити себичан, не марити ни за кога, газити преко других, слушати неке подметнуте ауторитете.

    Даље, из пропаганде вишемесечне испада да до сада нико никад није умро од, редовног, сезонског грипа, односно високе температуре, или упале плућа. Па дешава се смрт и у сну, да се људи не пробуде, иако су били одличног здравственог стања. Свако онај коме је стало до истине требало би да подастре досадашње смртне случајеве изазване грипом и упореди са данашњом ситуацијом: која старосна групација умире; са или од ковида; како се рефлектује на младе итд., итд. Уместо тога иде оно из времена поплава: људи не знам шта ће нам остати од земље! Кад је било неколико разажених, ниједан умрли, нико на респиратору, уведено је ванредно стање са забраном изласка по неколико дана!

    Одакле ова идеја о семитској завери! Зашто ићи толико далеко! Алузија се односила за забрану славе и то на начин дегутантан: одрадити. Слава се одрађује, да ли! Зар то није увреда за другу религију!

    109
    5
  5. Teško nama neupućenima i naivnima! A vi ste izgleda upućeni i niste naivni, šta ste ono po zanimanju? Ko su Vaši autoriteti za pitanja zdravlja, epidemije i ostalog? LingvistI? Pravi izbor! Ne pitate se gde se akademik Piper to obavestio o svemu tako pouzdano? Znate, najlagodnija je situacija u životu kada imate ko Vam je kriv za životne nedaće, a naročito kada možete da birate: nestručni epidemiolozi (čiju stručnost ćete Vi naravno oceniti), globalna zavera, a ne mora se ići ni daleko, ima ovde dosta naših političara spremnih za žrtvovanje! Blago vama upućenima i nenaivnma! Imate lep izbor!

    6
    95
  6. Poštovana Katarina, potrošili ste nepotrebno mnogo svog dragocenog vremena – ne zameram ja nikom na njegovom mišljenju – samo što o nekim stvarima ipak treba poštovati struku, a ne mišljenje ili simpatije! Ako bi, ne daj Bože, neko od vaših imao tešku bolest, ne biste ga lečili, pretpostavljam po svom slobodnom mišljenju ili nekog lingviste nego lekara! A latinski citat je značio samo da svako treba treba da se drži svoje struke, o tome se valjda slažete – za popravak mašine zvaćete inženjera, a ne lingvistu, ma kakvo on slobodno mišljenje i uverenje mogao imati o kvaru – tako je to sve prosto, i nimalo ne ograničava ničiju slobodu mišljenja!

    6
    95
  7. Одговор Petru Maticu: Ако неком prima facie није очигледно да Дарија Кисић не може да буде никакав научни ауторитет, зато што њен речник и изглед одају “продуховљеност” нивоа новокомпоноване певачице, онда он дели уверење да је за научника довољна факултетска диплома и извесни фонд набубаних чињеница. Универзитет је формиран као установа која формира идеале на основу универзалних знања. Зар не је, г. Maticu, разлог за дисквалификација уваженог академика Пипера то што само тражи да се поштују природна и уставна права сваког грађанина на избор, обавештеност и критичко мишљење. Или се то у земљи, у којој се Дарија Кисић проглашава за интелектуалца и научника, тражи од грађанина Пипера и свих нас да поданички послушно верујемо у сваку реч октроисаних “ауторитета” струке.
    Притом академику Пиперу оспоравате право да подвргава сумњи и критици ставове медицинске струке који се не тичу само нашег здравља, већ озбиљно угрожавају бројна основна људска права уводећи нас у режим трајног ванредног стања. Можда је та Вас идеал санитарна диктатура у којој господаре Кисићке, Конови и ини, за нас “нестручњаке” је то диктатура.

    98
    4
  8. Treba ipak ukljuciti malo zdravog razuma, a ja ovoj struci ne bih po savet ni za prehladu! Toliko su lagali, pretili i zastrasivali da ne znam ko ozbiljan njima moze da veruje i rec vise. Da imaju makar mrvicu casti i savesti dali bi ostavke odavno.

    75
    2
  9. Пипер: “…Свако се може запитати којој групи припада и да ли заиста хоће у њој и да остане…“.. Ја припадам “Мојој Групи“ чије је чланство мало: 1.
    Све што г-дин Пипер тако речито набраја може да се одговори и оним: “Можда бидне, ал не мора да значи“, мада већина његових питања и аргумената свакако стоје. Али, у џунгли информација, дезинформација и забуна, данас није могуће наћи дефинитиван одговор – осим на једно питање: Постоји ли ова епидемија са повећањем смртности? Одговор је: Да! Постоји повећање смртности, нарочито концентровано у узрасним групама старијим од 70 година. Ако си старији од 70 година, добијеш запаљење плућа од SARS-CoV-2 вируса, смртност је око 20- 30%, а ако заглавиш у интензивну негу уз вештачко дисање: 50%, и далеко више, нарочито ако не постоје услови за савремену терапију и негу.
    Наизглед безвезна казуистика: Имам пријатеља, старијег од 80 година, заједно смо ишли у гимназију и студирали у Београду: желео је да постане хирург, као и отац му – али тај је био проскрибован као реакционар, па ни мој друг Џ., ни брат му, Њ., нису могли ни да се запосле у Београду – узеше кзфере у руке, одоше у З.Немачку средином 60-тих година, запослише се, постадоше истакнути хирурзи, доживеше пензије и Џ. се у марту ове године разболи: КОВИД-19! Провео је 3 месеца у болници – на интензивној нези, од тога 3 недеље на вештачком дисању, лечише га најсавременијим лековима, доби после и тешко оштећење срца, уградише му “Intracardial Device“ за регулисање ритма, и ево га сада шета као и пре болести… Цена: годинама приватно осигурање за њега и супругу: 24.000 Евра годишње, садашњи рачуни (осигурање плаћа) за ово лечење: веће од 200.000 Евра и рачуни још долазе…
    Да га је то стрефило као пензионера после радног века у Србији – знате већ исход…. Дакле, све зависи од: ко, како, када, где…
    Да ли је вирус вештачки, или није… да ли уопште постоји, или не, да ли има високу или ниску смртност? Па – ако у некој држави постоји мање-више поуздана статистика, било би лако видети податке: упоредити евентуални вишак/мањак уобичајене смртности током периода ове истинске?/лажне? епидемије са тим истим периодима у претходним годинама.То, наравно, под условом да није овако како је: да статистика не игра онако како јој Врховни властодржац свира….
    Кон & Kомп.? Оно његово “одрадити славу“ је одвратна комунистичка свињарија, што је и нормално , јер такви и не умеју боље чак и да желе. А – мудри савети њега и оне пре-блајховане “плавушице“, сада и министарке, Дарије? На то сам наишао један заиста генијални коментар – наводим га по сећању: “Лете две краве: једна браон, друга лево. Пошто је кило ексера ако је маца појела краставац?“. Паметноме доста.

    34
    15
  10. Пуна подршка Катарини.

    55
    4
  11. Петре, марш по вино!

    34
    4
  12. Погрешна је полемика о стручности,она је овде изгледа мање битна. Мислим да је овде ,као и у већини случајева кад се дешава криза,много важније питање намера,односно злонамера. Нисам убеђен ,без обзира на овакву хајку, да је “вук напао кокошињац”, а и они који се називају стручним много посла раде да побркају трагове. Не знам да ли намерно или случајно, али иде им доста добро у томе. Овакво позивање на струку може да прође у нормалном времену и у академским круговима,али кад нам је живот и егзистенција, а понајвише душа угрожена, нећу а и не дозвољавам да доносе одлуке које се мене тичу и у моје име. Највише зато што немам поверења у њихове добре намере.
    Ако нам мозак није изветрио, зар је последњих 30 и више година, које активно памтимо, било и једно руководство у нашој држави које би заслужило неко озбиљније поверење. То ми Прекодринци најбоље знамо из личног искуства.

    45
  13. само да допуним, како лепо рече отац Анатолиј у филму Острво:”знам(о) Га лично”.

    28
  14. Zanimljiv je ispad ”Katarine”, gde u tekstu navodi ”jednom sam čuO”.
    Što se Petra Matića tiče, iako je u pravu i priziva na trezvenost i sabranost u pogledu promišljanja i dosledne racionalizacije, ne čudi što ga ovde, na mestu kojem teže istomišljenici i takojevići, napadaju. Ipak se mora sačuvati ”domaćin”, odnosno pozitivno odreagovati na tekst. Pa i po cenu prenebregavanja i kršenja svih logičkih načela i ostalih prestupa.
    Što se brojki tiče, prošle godine je broj žrtava kovida bio nula.
    Reč je o zaraznoj bolesti i o tome da očas posla brojka može enormno da se poveća, kao i da onesposobi, primerice, čitavo jedno odeljenje ili smenu u zdravstvenoj ustanovi. To, složićete se, kardiovaskularna i druga oboljenja ne mogu. Takva potencija i urgencija krase jedino aktuelno oboljenje. A vi i dalje krivite svete krave mleko za novi svetski poredak i ovu pandemiju. Takva vam je argumentacija i treba vam se skrenuti pažnja, što Matić i pokušava.

    7
    52
  15. Svojevremeno se vodila rasprava o “darvinizmu”, islo se ka posledicama jedne naucne teorije za svakodnevni zivot, njegove vrednosti i moralno ustrojstvo, da bi se onda iz tih razloga pokusavao pobiti “darvinizam”.Rasprava je bila jalova, jer religija se ne bavi naucnim teorijama, a naucni pogled na svet ne postoji, usled zatvorenosti u “struke”.Ono sto je bilo iza tog pitanja je bilo ono pravo, a to je priroda drzave – ekonomizovane i istine koja se privileguje iz tog horizonta promene biti drzave, a koja se svodi na “nauku” parcelisanu na “struke”, a dokazanu ucescem tehnoloskih produkata nauke u ekonomiji i istoriji poistovecenoj sa progresom! Sve van nauke i tehnologije je svedeno na kulturu (cak i unutar kulture, u umetnosti npr. pojam “struke” postaje sustinski okvir mogucnosti umetnickog kako to izlaze vrlo uticajni americki teoreticar Artur Danto u delu:”Svet umetnosti” u kojem teorijsko poznavanje umetnosti objasnjava kao uslov razlikovanja dva ista predmeta, od kojih je jedno wc solja, a drugo umetnicko delo (to institucionalno uokviravanje i parcelisanje kulture bilo je poznato u Evropi i mnogo pre, posebno kroz marksizam, ali i Hajdegera, medjutim Ameri imaju neobicnu moc da nesto vec poznato prikazu kao novo i svoje)), kao praznu ritualnost i tradiciju bez sadrzaja.

    Ova pandemija ponavavlja i gresku o predmetu rasprave (nastanak i priroda zaraze, za sta vecina nema adekvatvo strucno znanje uz, medju srpskim intelektualcima neobicno poverenje u informacije koje im idu u korist), sa ovim pitanjem padaju “teorije zavere”, jer ne mogu da ponude strucne kontraargumente, i izvori su im iz druge ruke.Medjutim, kao i o raspravi o “darvinizmu” i ovde je zapravo u pitanju drzava, njena simbioza sa naukom, preko promene biti drzave od politicke ka serviseru kapitala, iz cega se izrodila promocija nauke kao apsolutnog posednika istine dokazane tehnoloskim razvojem ekonomizovane drzave i progresivisticke istorije.Pitanje je, medjutim, nemoci “struke” da dosegne bit problema, a to je sloboda, bez obzira da li je virus vestacki ili prirodan, manje ili vise smrtonosan.Zato “struka” moze da daje samo preporuke, a odluke donosi “nestrucna” (ovde ne u negativnom smislu), vec slobodno izabrana vlast,ciji je prvi zadatak zastita slobode, a onda zivota ljudi, u protivnom, nikada ljudi ne bi ginuli za svoju zemlju.Dakle, svaka odluka mora biti zakonita sa svim ogranicenjima koja se odnose na vanredne prilike i ne moze se protezati u nedogled i potcinjavati epidemiji

    Covekov zivot nije samo zdravlje, posebno ne po cenu slobode, po cenu gubitka slobode ni zivot, a ne zdravlje, nije bitan.Za verujuce, virusolozi, endokrinolozi, pulmolozi, ne mogu da kazu nista o smislu zivota, o vaskrsu.Pa ipak, prava ovih ljudi se ne samo ugrozavaju, vec se prema njima izliva mrznja i kvalifikacije “primitivaca”, kao posledica predugog slizavanja drzave i nauke, uzdizanja naucne istine kao jedine i svodjenja zivota na materijalne mogucnosti i zdravlje u kojima se jos jedino sastoji sloboda.Zato nije cudo olako odricanje od slobode, i zaista sve deluje kao vezba koliko ljude mozemo, pod maskom :))) naucnog autoriteta, politicki sabiti u poslusnost i okrenuti protiv bliznjih.

    Ovo ovako ne moze dugo i to nema veze sa vakcinom! Naprotiv, time se masi sva poenta!

    39
    1
  16. @Neobavezan i neobavezujuć
    “Što se brojki tiče, prošle godine je broj žrtava kovida bio nula.”

    Како знате?
    Зато што није било масовног “тестирања”?
    Оног за које је чак и др. Фаучи рекао да после репликовања генетског материјала из слузокоже у више од 35 корака (преко 35-тог колена) нема никаквог смисла?

    Иначе “пандемија” званично јесте однела прве жртве прошле године. (То је незанимљив испад.)

    10
    1
  17. Koju gomilu gluposti rece ovaj Piper… Zalosno.

    1
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading