Веран Матић: То што сам клекнуо је мој лични чин за који сам добио подршку и председника

Имамо сам потребу да учиним нешто више од уобичајеног протоколарног полагања венаца, појаснио специјални изасланик председника Србије своје понашање испред обележја у Овчари

Веран Матић (Фото: Н1)

Специјални изасланик председника Србије Веран Матић изјавио је да је то био његов лични чин за који је добио и подршку председника, објашњавајући зашто је данас клекнуо испред спомен обележја на Овчари.

„То је мој лични чин, а после свега сам добио и подршку председника за тај чин. Имамо сам потребу да учиним нешто више од уобичајеног протоколарног полагања венаца, да нагласимо значај овогодишње комеморације, да направимо једну врсту искорака која би представљала основу за нове искораке“, рекао је Матић за ТВ Н1.

„Изградња мира, цитирам једног хрватског аутора, изградња мира је прљав посао, не само прљав посао ако се мисли на то да сте клекли, па сте се испрљали, него ви примате на себе одређену врсту негативних реакција и ваших, и на другој страни. У јавности кад погледам коментаре, има јако пуно оних који проналазе неки простор за критику, за вређања, за ниподаштавање“, рекао је Матић.

У Вуковару је обележен Дан сећања на жртве Домовинског рата, као и Дан сећања на жртве Вуковара и Шкабрње.

Вуковар: Борис Милошевић биће у Колони сећања на жртве Домовинског рата

Први пут ове године у Колони сећања је био изасланик председника Србије Веран Матић, као и потпредседник хрватске владе из редова српске мањине Борис Милошевић.

(Данас, 18. 11. 2020)

У Вуковару завршено обележавање Дана жртве

Учесници вуковарске Колоне сећања, након пређених 5,5 километара од зграде болнице до Меморијалног гробља, почели су да се разилазе.

Хина је пренела да је, упркос препорукама епидемиолога, у вуковарској Колони сећања, којом је обележена 29-та годишњица од ратних догађаја, окупило се „на хиљаде домољуба”.

Полиција није желела да износи процену присутних, а према проценама новинара у Колони је било око 10.000 људи.

Андреј Пленковић у Вуковару(Фото: Бета/Хина)

Први пут ове године у Колони сећања је био изасланик председника Србије Веран Матић, као и потпредседник хрватске владе Борис Милошевић.

У Колони није био председник Зоран Милановић, који је одвојено положио венац и одао пошту страдалима на Овчари.

У Колони нису били ни представници Срба из Вуковара, који традиционално не учествују у обележавању годишњице, јер су незадовољни статусом и остваривањем својих права у граду у којем живе.

Бројни учесници Колоне били су огрнути хрватским заставама или су их носили у рукама, као и обележја крајева и градова из којих долазе.

Многи су носили маске, али је било пуно оних који нису поштовали заштитне мере.

Заменица вуковарског градоначелника Ивана Мујкић, која у Колони сећања „представља” Град Вуковар с обзиром на то да су градоначелник Иван Пенава и заменик градоначелника Маријан Павличек оболели од короне, рекла је пре почетка кретање колоне да тешко проценити број учесника, али да их је у Вуковару најмање пет хиљада.

У колони су били и званичници, председник парламента Гордан Јандроковић и владе Андреј Пленковић с неколико министара.

По доласку на Меморијално гробље они полажу венце, а мису је служио врхбосански надбискуп, кардинал Винко Пуљић.

У Колони су били и представници навијачких група, а све је протекло без инцидената, преноси Танјуг.

Андреј Пленковић: Присуство Верана Матића у Вуковару добра порука

Премијер Андреј Пленковић поздравио је данас присуство специјалног изасланика српског председника Верана Матића у Вуковару и његово учешће у Колони сећања и додао да је то „добра порука”.

„Те су поруке битне, оне говоре и о суочавању с прошлошћу и показују да на тај начин и власти Србије шаљу посебну поруку жртви Вуковара и Вуковараца”, рекао је Пленковић, након обиласка обновљеног вуковарског торња.

Веран Матић клечи испред спомен-обележја у Овчари (Фото: N1)

О учешћу потпредседника хрватске владе Бориса Милошевића у Колони сећања, Пленковић је рекао да је „Хрватска победила у Домовинском рату и тиме пружила руку за суживот мањинама”.

„Добро је и по нама нормално и природно да је потпредседник владе Борис Милошевић данас с нама у Вуковару, као што је био у Книну. То су поруке будућности, окренуте вредностима које делимо”, рекао је Пленковић.

Вуковарска Колона сећања, поводом 29. годишњице од пада тог града обележава се у посебним епидемиолошким околностима.

Одлука надлежних је да у Колони сећања не би требало да буде више од 500 људи, преноси Танјуг.

(Политика, 18. 11. 2020)

Миодраг Линта осудио клечање и шетњу Верана Матића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта осудио је као скандалозну и срамну одлуку изасланика предсједника Србије Верана Матића да положи вијенце испред спомен-обиљежја на Овчари и на меморијалном гробљу у Вуковару, а посебно да клекне у Овчари и да учествује у шетњи од зграде болнице до меморијалног гробља.

Миодраг Линта (Фото: ИН4С)

„Веран Матић је на овај начин послао понижавајућу и провокативну поруку да подржава политику званичног Загреба да су Србија, Југословенска народна армија /ЈНА/ и крајишки Срби извршили агресију, а да је Хрватска тобоже водила ослободилачки, одбрамбени и праведан рат“, навео је Линта у саопштењу.

Он истиче да би Матић морао знати, када помиње рјешавање питања несталих, да у Хрватској постоји на десетине познатих гробних мјеста, гдје се налазе посмртни остаци више од 150 Срба чија тијела нису ексхумирана, искључиво због опструкције хрватске власти.

Линта осуђује и скандалозну одлуку потпредсједника Владе Хрватске из реда Срба Бориса Милошевића да учествује у шетњи – вуковарској колони сјећања на жртве у протеклом рату.

Он истиче да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба.

„Веран Матић би морао знати да Хрватска одбија сваку помисао да подигне спомен-обиљежје српским цивилним жртвама и да казни све одговорне припаднике хрватских паравојних формација који су наредили и починили свирепе ратне злочине над невиним Србима 1991. године“, навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да би Веран Матић, такође, морао знати да Хрватска признаје само хрватске жртве, док се српске жртве негирају и прећуткују да се не била довела у питање лажна и бесмислена теза да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА.

Линта подсјећа да се у Заводу за судску медицину у Загребу налазе посмртни остаци око 900 ексхумираних тијела, чију идентификацију опструише хрватска страна само из разлога јер више од 500 тијела су страдали Срби.

Он је нагласио да су Срби у Вуковару грађани другог реда за које не важе Устав и закони.

„Веран Матић би морао знати да Срби у Вуковару трпе организовано физичко насиље у последњих неколико година иза кога стоји градоначелник Иван Пенава, да се оптужују за агресију, провокације, протјеривање српског језика и ћирилице и да имају озбиљне проблеме у остваривању свакодневних људских права“, напоменуо је Линта.

Јасно је, оцјењује Линта, да се на овај начин Србима у Вуковару шаље непријатељска порука да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују.

Према његовим ријечима, стратешки циљ Хрватске јесте да се на попису становништва 2021. године број Срба у Вуковару смањи испод 33 одсто у укупном становништву и да за њих више не важе одредбе о званичној употреби српског језика и ћирилице.

Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 29 година јединице ЈНА ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација које је основао усташки режим Фрање Туђмана с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

ЈНА је, додао је он, као једина легална оружана снага у СФР Југославији, покренула војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну и заштити угрожено српско становништво.

„Старјешине и војници ЈНА заслужују признање и поштовање јер су успјешно извршили постављени задатак. На данашњи дан треба да се са поносом сјетимо погинулих бораца који су дали највећу жртву за ослобађање Вуковара“, истакао је Линта.

(РТРС, 18. 11. 2020)

Опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

3 replies

  1. Веран Матић: То што сам клекнуо је мој лични чин за који сам добио подршку и председника
    ++++
    Лепо од тебе и очекивано од твог „ председника „ познатог по патолошкој мржњи према Србима.
    И да те само подсетим, коме си клекнуо.
    Само један мали део од око 300 побијених Срба у Вуковару …………

    Вуковар: Сећање на убијену српску децу и цивиле
    ……………. Такође, постало би сасвим јасно да хрватски војници нису само „храбри бранитељи“ како их хрватска елита представља, већ да међу њима има и ратних злочинаца који су убијали децу, жене и старце.

    Тог 16. новембра припадници Збора Народне Гарде на свиреп начин су упали у породичну кућу у улици Николе Демоње 72 и масакрирали целу породицу Чечавац: оца Мирослава (25), мајку Слађану (20) и сина Горана који је имао само годину дана. Са њима у кући су убијене и њихове комшије које су се код њих привремено сакриле. То су Ана Новаковић (41), Илинка Милошевић (32) и њен десетогодишњи син Бранимир Милошевић. Сви су убијени ватреним оружјем.

    У истој улици само две куће поред, хрватски војници су масакрирали четворочлану породицу Павловић и још четири цивила српске националности који су се овде затекли. Убијени су Павловић Нада (36), њен син Зоран (17), ћерка Зорица (15) и Надина мајка Михољка (66). Заједно са њима страдали су Павић Радослав (1966), Павић Савка (1929), Средојевић Милан (1954), Тошковић Теодор (1950), Трајковић Велимир (1930) и Траваш Милан (1944).

    http://srbinaokup.info/?p=115120

    А тај други „ подпредседник „ у влади ndh и нормално је, да буде са онима који одају почаст и његовом оцу, који је убијао Србе.

    7
    1
  2. То што је некакав Веран ишао негде да изводи немушту перформансу и пантомиму, сасвим слично Абрамовићкином зурењу у магарца, нема никакве везе са Србима и Србијом. Дал’ је стајао и салутирао, дал’ је клекнуо, легао, ваљао се по блату, или је мизансцен налагао да глуми магарца у кога други зуре је сасвим неважно. Колико је мени познато, нико ко се зове Веран Матић није изабран од српског народа за било какву функцију, па може да представља само себе самог и да клечи у своје име где год хоће. Човек воли да клечи, па нек клечи, шта нас брига.

    Ја бих волела да је, уместо Верана, “Аца Србин” ишао на клечање. Ни он, додуше, не представља никог осим самог себе, будући да поштених избора у Србији није било од 2012те, кад је победио Тома Николић, а овај ладно преотео сву власт у држави, али би тако бар показао оној жалосној мањини бивших Радикала који, из неког разлога, и даље верују у Вучићев неухватљиви, неопипљиви и невидљиви “патриотизам” колико је ђубре од човека.

    8
    1
  3. Ти си, ******, био представник ****** која се представља као председник Србије. То што си урадио, урадио си као сваки примерни Хрват и то нема везе са Србима и Србијом.
    Нико ти не брани да будеш Хрват и да се клањаш пред усташким споменицима, али немој се чудити ономе што следи после краја твог председника. Поистоветио си се с њим и за то следе последице. Себе представљаш неким великим браниоцем демократије, али далеко си од идеала које лажно представљаш, баш као и Србију.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading