Политика: Како је Мирољуб Петровић ушао у онлајн наставу

Дете је онлајн учило биологију и када је отишло на е-адресу, предавања која су понуђена нису имала много везе ни са науком, ни са биологијом, већ са Мирољубом Петровићем

Фото: Политика

Око годину и по дана било је потребно сумњивом доктору Мирољубу Петровићу који је каријеру градио као јутјуб звезда и уз помоћ медија да, после оптужби породица да је крив за смрт двојице младића јер их је наводно лечио тинктурама, изађе из медијске илегале. И то на велика врата. Пошто се вратио као редован гост на мале екране, прошле недеље ушао је и у – наставу. Наиме, оне седмаке који желе да сазнају више о „Тумачењу филогенетских низова”, на 11. ТВ часу из биологије, предавач је упутио на сајт Центра за промоцију науке, али понуђени линк их није одвео до институције коју је основало Министарство науке, већ пред Петровићев Центар за природњачке студије.

– Дете, које иначе похађа наставу на даљину учило je биологију и када је отишло на понуђену адресу позвало ме је у помоћ, јер му је сајт, како је рекао, изгледао помало чудно. Проверила сам да ли је укуцао исправну адресу, али на екрану су се појавиле препоруке о порађању код куће, позиви да се научи хебрејски језик, похађа школа гусли… Погледала сам и предавања која су понуђена и ни она нису имала много везе ни са науком, ни са биологијом, већ са Мирољубом Петровићем кога знамо из медија по низу контроверзи – говори за „Политику” Б. П. мама једног седмака.

Да ли је по среди грешка или је предавач овај сајт, ипак, видео као релевантан извор, питали смо надлежне у Министарству просвете. Уз објашњење да часови који се емитују на РТС-у пролазе контролу просветних саветника овог министарства, додају:

– Наставница је лекцију припремала из уџбеника за биологију за седми разред коју је издао „Нови Логос” и чије су ауторке награђене Сребрном наградом за Најбољи европски уџбеник 2019. године. Током часа ученицима је презентован слајд са делимично преузетом веб адресом из уџбеника. На захтев министарства, стручну оцену квалитета рукописа уџбеника даје Завод за унапређивање образовања и васпитања. На основу Заводове стручне оцене, Министарство одобрава уџбеник или одбија захтев за одобрење и о томе издаје одговарајуће решење. У овом случају направљена је грешка, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је одмах реаговало и извршена је замена часа, без наведене веб адресе – казали су у Министарству не дајући јасан одговор ко је крив.

Мирољуб Петровић (Фото: Снимак екрана)

У „Новом логосу” тврде – грешка није њихова и они немају никакве везе са сајтом на којем се говори о порођајима код куће или гуслању.

– Купите уџбеник па видите – нервозно је прокоментарисао Иван Перић из „Клет групе”, која је иначе издавач „Новог логоса”.

Ко је Мирољуб Петровић? Читаоци који не памте његове раније радове, ових дана су имали прилике да га упознају као неког ко сматра да се корона лечи тако што се прво среди курцшлус у глави. И то духовношћу, Библијом и гуслама. Или по антивакцинашком залагању које прати заговарање теорије да се вакцине праве од разблаженог гноја болесних животиња.

Ипак, највише пажње Петровић је изазвао када су почетком прошле године на његово име адресиране оптужбе да је тешко оболеле младиће одвраћао од званичне медицине и лечио их тинктурама. Како су медији тада известили, Петровића је због тих навода полиција саслушавала, а он је оптужбе несрећних породица негирао. Тада је највише прашине подигао један други сајт на којем се такође појављивало његово име – Институт за природну медицину. Одатле овај доктор са сумњивом дипломом проповеда како „не постоје неизлечиве болести”, већ „неизлечиви људи”, нудећи многобројне снимке оних који су наводно уз помоћ биљних капи излечили све – од инфекције, преко Паркинсонове болести до рака плућа.

Пре годину и по дана заштитници потрошача апеловали су да је највећа злоупотреба баш у овој области, а Агенција за лекове и медицинска средства подсећала је јавност да се могу рекламирати искључиво они препарати која имају њихову дозволу за промет.

Вишња Аранђеловић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 11. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

12 replies

  1. Ово је случајно откривено.
    Питање је колико је оваквих непримерених садржаја по уџбеницима из којих уче наша деца?
    Да ли српско школство учи децу или се спрда са њима?
    Да ли неко, из тог министарства, има идеју како треба да изгледа образовање, шта ће деца учити, како их образовати и шта ће знати после таквог школовања?

    17
    2
  2. Када се в. Максим са професорима побунио против мешања религије у школски програм, напали су га “православци”. А он је управо мислио на ово. Ако дате једном да се меша МОРАЋЕТЕ да дате и другима да се мешају. И као производ тога иамо М.П. Е сада смоцкајте шта сте кували. Не ваља вам Максим као владика и професор, јер је издајник, ево вам М:П. професор и патриота. Под мач бато.

    6
    24
  3. Др Мирољуб Петровић је производ овог друштва и овог времена. Прије свега, он јесте доктор, и то му нико не може оспорити. Истина, студирао је Америци на неком алтернативном универзиту. Ипак је његова диплома неупитна, за разлику од неких владајућих олигарха, за чије је дипломе доказано да су плагијати.
    С друге стране, он наступа сам и засигурно нема капацитет да нанесе штету као што би то могао учинити нпр. др Кон иза кога стоји држава и СЗО. И ко зна још ко.
    Не могу искључити могућност да иза обојице стоји исти лоби. Можда из истог извора, поред званичне медицине нуде и алтернтиву. Као Кока Кола и Пепси. Као Звезда и Партизан.
    Жалосно је да само гафови привлаче пажњу. Нпр. мало ко је био чуо за врсног пулмолога, др Несторовића док се није почео зезати. Тек тада постаје медијска звијезда.
    Зато др Стојковић из Лесковца мора напустити државу да би могао нормално радити.
    Да вас упитам: Ко је чуо за врсног доктора из Новог Сада, др Лазара Трифуовића?
    Друго питање: Да ли неко мора глумити кловна да би привукао пажњу?
    Или можда заиста бити кловн?

    28
    2
  4. Нисте чули за др Лазара Трифуновића?

    Ја га не познајем лично, али имам сљедеће информације да је:

    искрени православни вјерник,
    2 . доктор званичне медицине,
    доктор хомеопатске медицине,
    добар човјек и добар доктор.

    Мало ли је?
    Не тражим да ми вјерујете на ријеч. Провјерите и демантујте ме ако нисам у праву!
    Спреман сам да промијеним мишљење, ако ми пружите супротне информације.

    19
    2
  5. @Момчило – Уводни део (цитирам га) Вашег коментара побуђује на нека питања: “ Др Мирољуб Петровић је производ овог друштва и овог времена. Прије свега, он јесте доктор, и то му нико не може оспорити. Истина, студирао је Америци на неком алтернативном универзиту. Ипак је његова диплома неупитна, за разлику од неких владајућих олигарха, за чије је дипломе доказано да су плагијати“.
    1. Да пођем од краја: “Ипак је његова диплома неупитна, за разлику од неких владајућих олигарха, за чије је дипломе доказано да су плагијати“. Дипломе се не могу ПЛАГИРАТИ. Оне се могу само фалсификовати, ако нису праве. Дакле – коју врсту дипломе (медицина, философија, теологија….) има овај М.П.? И – која је тема докторске дисертације коју је “одбранио“?
    2. “…Прије свега, он јесте доктор, и то му нико не може оспорити. Истина, студирао је Америци на неком алтернативном универзиту. Ипак је његова диплома неупитна…“. Ако знате да “прије свега јесте доктор“ – молим наведите име тог (алтернативног?) америчког универзитета. Треба знати да постоје пар поузданих светских система за процену вредности универзитета (нпр. Шангајска листа, Тајмсова листа). Ако тог универзитета ни на једној нема…ствар почиње заударати, а треба знати да се у САД мал`те не можете спотицати о свакојаке хохштаплерске “Универзитете“ које нико озбиљан не зарезује (то је случај и у Србији), а неки од тих у САД одмах по уплати одређене солидне своте издају и на кућу шаљу графички јако лепе дипломе – директно за урамити, а по жељи и са све рамом….
    3. Ако се тај М.П. у Србији бави лечењем људи на основу своје дипломе, онда ваљда мора да му је америчка диплома нострификована? Ако није – онда се он бави надрилекарством, и треба га кривично гонити?
    4. У завршном делу коментара сте набасали на праву ствар: “Друго питање: Да ли неко мора глумити кловна да би привукао пажњу? Или можда заиста бити кловн?“ Одговор је недвосмислен: Да, мора…. мада је у случају тог М.П. квалификација “кловн“ преблага.

    7
    12
  6. @дипломе… упитне и не…

    Прво,:
    Из цијелог мог коментара је очигледно да ми није био циљ да браним лик и дјело др Мирољуба Петровића, већ да га ставим у контекст опште ситуације у друштву. Првенствени циљ ми је био да направим неке компарације. Прихватам Вашу констатцију да се дипломе не могу плагирати, али се МОГУ ПЛАГИРАТИ ДОКТОРСКЕ ДИСЕРТАЦИЈЕ, на основу којих неко добија титулу доктора. Чињеница је да су неки плагијати већ доказани. Ради се о политичарим, чија имена нећу помињати. Јавност то зна.

    Мени је лично засметали наводи “…сумњивом доктору Мирољубу Петровићу…” и …доктор са сумњивом дипломом…” у тексту Вишње Анђелковић, који је објавила Политика, а преноси Стање ствари. Ако је др Петровић доктор, онда је доктор и ту не треба ништа бити сумњиво. Ако није доктор, онда се лажно представља и треба сносити кривичну одговорност.

    Иако дотичног нисам никад срео, а поготово нисам имао прилику видјети његове дипломе, претпоставио сам да би се одавно раскринкала његова (евентуално лажна) диплома. Поготово што се он дуже времена налази у жижи јавности.
    На Интернету сам пронашао да је студирао природну медицину на Loma Linda University, Калифорнија, САД и “Докторирао је философију на Универзитету Александар Јоан Куза у Јашију, Румунија.”
    Толико о др Петровићу.

    Ја сам само хтио рећи да постоје поједнци који некад помажу људима, а некад им могу и нанијети штету. Тада постају мете за одстрел јавности.

    А када лиценцирани доктор погријеши? Намјерно или случајно, небитно. Назову га др Смрт. Послије тога слиједи успон у каријери.

    Да ли сте чули за Јову Мијатовића? Ради се о чувеном травару Јови с Романије. Лијечио је предсједника Роналда Регана и једну чувену америчку глумицу (од опекотина), чијег се имена не могу сјетити. А комунистичка власт га је у неколико наврата слала у затвор.

    Кажете: “У завршном делу коментара сте набасали…”

    Не сматрам да сам набасао већ да је то био ЗАКЉУЧАК мог коментара.

    “Видите трун у оку брата свога, а не видите балван у својем оку.”

    15
  7. @Момчило: Хвала на додатним подацима о М.П.-у. Кажете:
    “На Интернету сам пронашао да је студирао природну медицину на Loma Linda University, Калифорнија, САД и Докторирао је философију на Универзитету Александар Јоан Куза у Јашију, Румунија.“.
    На Times World Universiry Rankings 2021 листи: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2021/world-ranking#!/page/0/length/25/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/stats
    – Loma Linda University, Калифорнија, САД показује следећи резултат:
    Loma Linda University: Your search returned 0 results
    То говори да га нема на листи 1000 водећих светских универзитета.
    На интернету се сајт тог универзитета може заиста наћи: https://home.llu.edu/about-llu
    Ту се види и шта је он: “ A Seventh-day Adventist Organization” (Организација Адвентиста Седмог Дана). То показује и “колико је сати“… Није ваљда много вероватно да се диплома природне медицине тог универзитета може у Србији нострификовати као диплома лекара/др. медицине?
    На Тајмсовој листи, Универзитет Александар Јоан Куза у Јашију, Румунија се налази на дну: (1000+).Ниже нема…
    На Шангајској листи (http://www.shanghairanking.com/ARWU2020.html ), Loma Linda University, Калифорнија, САД се не налази нигде између побројаних 207 универзитета у САД…..
    На њој се ни Универзитет Александар Јоан Куза у Јашију, Румунија не налази, чак ни на дну….
    Чак и ако има праве дипломе набројаних универзитета, то М.П.-у не даје право да “лечи“ људе покривајући се степеном доктора философије.
    Када се све ово узме у обзир, изгледа да је новинарка “Политике“, г-ђа Вишња Аранђеловић добрим делом ипак у праву.

    8
    8
  8. Miroljub Petrovic nije internet zvezda, vec zvezda TV “Palma” na kojoj je drzao predavanja protiv evolucije, jasno pokupljena negde u SAD, i sa koje potice vecina “teoreticara zavera” sa jutjuba” Lucic, Vidojevic, Abramovic…(FDU je leglo srpskih “mislilaca”: Bokan, Vidojevic, mislim da je i Abramovic izvorno sa FDU, kao i cela drugosrbijanska “elita”, a sto je posledica titoistickog pokusaja zamene komunisticke ideologije, po uzoru na SAD, masovnom kulturom sa tezistem na filmu.Kada je Tito umro, kao dodatak masovnoj kulturi, poceli su se pojavljivati casopisi, knjige i emisije sa, na srpskom jutjubu dominirajucom, paranormalnom tematikom).Kada je osnovana ova TV, od koga, ukazuje na to i koja je svrha jutjub “televizija”.

    4
    1
  9. @дипломе… упитне и не…

    Осим лапсуса, када сам рекао да се дипломе плагирају, умјесто да кажем да се плагирају научни радови на основу којих неко добија диплому, ништа није оспорено у мом коментару.

    Ви ми константно спочитавате нешто што нисам рекао. Што се тиче др Петровића, ја сам тврдио двије ствари:

    Прва је да његова титула др није оспорена, без обзира што се ради о ниже рангираном универзитету. И ви на крају наводите “Чак и да има праве дипломе набројаних универзитета…” Дакле, ни ви нисте сигурни да ли он има или нема праву диплому. Ја сам само тврдио да др Петровић, према информацијама које имам, има право на титулу др. Ниједном ријечју нисам се бавио његовим начином лијечења.
    Друга је много важнија. Рекао сам да “он наступа сам и засигурно нема капацитет да нанесе штету као што би то могао учинити нпр. др Кон иза кога стоји држава и СЗО.”

    Нисам рекао ни да др Кон наноси штету, већ да има капацитет да би то могао урадити.

    Обзиром да се одлично сналазите на Интернету, потражите информацију о катастрофи коју су у Индији нанијеле вакцине Била Гејтса, главног финансијера СЗО.

    Жао ми је што сте занемарили суштину мог коментара и тежиште пребацили на периферне ствари. С друге стране, хвала Вам, јер сте ми ставили на знање да требам добро провјерити текст прије него што га објавим. Да елиминишем лапсусе и словне грешке.

    11
  10. @дипломе…упитне и не…
    Дошао сам до закључка да се ми не можемо разумијети. Иако оба говоримо србски језик и пишемо ћирилицу. (Оставимо по страни др Петровића или М.П., како га Ви називате.)
    Ја говорим из ЖИВОТНОГ ИСКУСТВА, а ваше знање је књишко. Признајем да одстављате утисак начитаности и да изванредно познајете могућности Интернета.
    Много смо се бавили периферним стварима, а суштину нисмо ни дотакли. Сматрам да је сама онлајн настава ДЕГРАДАЦИЈА ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА. С Петровићем или без њега, небитно. Дјеца, као и сви ми, требају користити Интернет. Али то им не смије бити основни или, још горе, једини вид учења.
    Интернет нам постаје свето слово. Ако нечег нема тамо, онда то и не постоји. Беспоговорно вјерујемо у ранг листе, које је неко поставио на Интернет.
    И на крају да додам. Примијетио сам да осјећате тријумф, када сте открили да су Универзитет Лома Линда основали адвентисти. Самим тим је по вама безвриједан. Да ли то значи да ми, као православци, не бисмо требали признавати дипломе с католичких универзитета. Или оних које држе будисти. Имао сам част да упознам др Долкар, која је завршила будистички Универзитет за медицину и астрологију (да и астрологија стоји у називу!) у Дарамсали, Индија. Убијеђен сам да она не би добила лиценцу за рад у Србији, а ни у осталим земљама на југоистоку Европе. Чак ни у Индији, она се не уклапа у ригидни бирократски систем. Иако је тамо званично признато чак седам грана медицине: алопатска (западна, званична), арјуведска, хомеопатија, натуропатија, јога, unani, siddha… ,тибетанска медицина донедавно није била. Мислим да је недавно призната под именом SOWA-RIGPA. Ипак јој то није сметало да има ординацију, гдје свакодневно прима педесетак пацијената. Често дођу и из Србије. Ако се не варам, и покојна Исидора Бјелица се лијечила код ње и позитивно оцијенила њен третман.

  11. @Момчило – кажете: “Дошао сам до закључка да се ми не можемо разумијети. Иако оба говоримо србски језик и пишемо ћирилицу. ….Ја говорим из ЖИВОТНОГ ИСКУСТВА, а ваше знање је књишко…“. Морам се (делимично) сложити с Вама: не можемо се разумети… Моје знање јесте и књишко, а још сам и лекар – тврдоглави поборник оног што називате “алопатска (западна, званична)“ медицина са преко 30 година искуства – како у истраживачкој, тако и клиничкој делатности. Питам се – ако би сте се (не дај Боже) нашли у прилици да је неком блиском Вама неопходна помоћ за нпр. царски рез, или се нађе у ситуацији акутног срчаног инфаркта, или (пред) прскањем запаљеног слепог црева, или тешке пнеумоније, гангрене, или сепсе…. да ли би сте прибегли помоћи оног што називате “алопатска (западна, званична)“ медицина, или – би сте се због “ЖИВОТНОГ ИСКУСТВА“ радије прихватили помоћи “арјуведске, хомеопатије, натуропатије, јоге, unani, siddha… ,тибетанске медицине“, а можда би могли са истим изгледима на успех и да покушате да спиритистички позовете и помоћ покојног травара са Романије који је тако успешно (из?)лечио Регана…. не би било згорег, у таквом случају можда позвати у помоћ и оног М.П.-а, који јесте доктор, зар не?

  12. @дипломе… упитне и не…
    Поштовани докторе, чему толика озлојеђеност?
    Да будем искрен, претпостављао сам да се ради о неком много млађем. А Ви сте судећи по радном искуству и старији од мене. Тврдоглавост обично иде уз млађе године. Нпр. изабере се да се навија за Звезду или Партизан и онда тврдоглаво и патолошки мрзи оне друге. Док се не сазрије и схвати да су то најобичније глупости. Да су то само двије стране једне медаље.
    Но да кренемо од “оног М.П.- који је и иницијални повод ове преписке.
    Питање 1: Да сам ја или неко мој, не дај Боже, тешко болестан. Да ли бих се обратио Мирољубу Петровићу за помоћ?
    Одговор 1: ДЕФИНИТИВНО НЕ! Поготово не у случају неког акутног проблема.
    Питање 2: Да ли бих купио неки од препарата др Петровића, да покушам излијечити неки хронични проблем?
    Одговор 2: ДА! Поготово ако није претјерно скуп. Заиста не знам много о др Петровићу, али сам отворен за препарате на бази природних састојака. То се у неким западним земљама третира као food suplements.

    Иако ме упорно покушавате сврстати чак и у призиваче духова, ја никад нисам бјежао од конвенционалне (западне, алопатске, званичне) медицине. Чак сам два пута био успјешно подвргнут релативно мањим хируршким интервенцијама, које нису биле хитне. Трећу интервенцију, на којој су инсистирали неки млађи доктори, сам избјегао и у потпуно се опоравио и без ње. Од операције ме је одговорио управо доктор кога сам ја био изабрао да ме оперише. Ради се о једном тада седамдесетогодишњаку, који већ био у пензији. Пун самопоуздања је рекао: “Не треба ништа радити.” Након три године сам почео поново да играм фудбал. А било је питање да ли ћу икад моћи да нормално ходам. Толико о конвенционалној, алопатској медицини коју сматрам да има најбоља рјешења ЗА АКУТНЕ БОЛЕСТИ. Поготово је моћна хирургија.

    Што се тиче ХРОНИЧНИХ болести, ту је ситуација супротна. Ту алопатска медицина углавном нема рјешења. Од болесника се праве овисници од лијекова, односно ДОЖИВОТНЕ МУШТЕРИЈЕ.

    Да Вас упитам: Како излијечити дијабетес, високи крвни притисак, масну јетру, лошу циркулацију…? Да не спомињем канцерогена обољења, леукемију, аутизам..
    Да ли се може излијечити Bell s palsy? Да ли се могу успјешно третирати метастазе на јетри и тако болеснику олакшати патње и продужити живот за неколико година.
    Dr Dolkar из New Delhi- ја је доказала да може.
    Немојте ми вјеровати, провјерите!
    Интернетом се служите одлично.
    Будите мање “тврдоглави поборник” било чега, а будите више отвореног ума. И отвореног срца. Ако отворите срце и допустите да Христос уђе бићете смиренији.
    А духове нећемо призивати. Поготово не дух травара Јове Мијатовића. Помогао је многима, али себи није могао помоћи. Доживио је дубоку старост, али на крају…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading