Данска: Истраживање показало да су маске осредња заштита од вируса корона

Студија Државне болнице у Копенхагену показала да маска пружа степен заштите „осредњих“ 15 до 20 одсто, а не очекиваних 50 одсто

Фото: А. Васиљевић/Политика

Државна болница у Копенхагену (Rigshospitalet) саопштила је да је велико истраживање групе данских научника о ефектима коришћења хируршких маски у превенцији ширења корона вируса показало да је у групи која је користила маске било заражено 1,8 одсто испитаника, док је у групи која није користила маске заражено 2,1 одсто испитаника.

„По завршетку истраживања није било значајније статистичке разлике у нивоу инфекције (корона вирусом) између две групе“, наводи се у саопштењу о Студији „ДАНМАСК-19“.

Како се закључује, степен заштите је „осредњих“ 15 до 20 одсто, а не очекиваних 50 одсто.

Аутори студије напомињу, међутим, и да се код групе испитаника која је користила маску и није се заразила не може аутоматски донети закључак да је томе допринело искључиво коришћење маске.

Истраживање тима научника спроведено је на групи од 6.024 испитаника, подељених у две групе, са и без маски, и праћених током месец дана, у априлу и мају 2020, при чему је сваки од испитаника требало да проведе најмање три сата ван куће у свакодневним животним ситуацијама.

У саопштењу се наглашава и да употребу хируршких маски у том периоду власти у Данској нису одредиле као обавезу и оне нису биле у широкој употреби у јавном простору, тако да истраживање показује степен заштите када је корисник маске окружен веома великом већином која не користи маске.

Аутори студије „ДАНМАСК-19“ истичу и да се истраживање ни у једном аспекту није бавило ефикасношћу маске у спречавању преношења корона вируса са већ заражене особе на друге особе те упозоравају да се ово истраживање не може користити у сврху ширења сумње у ефикасност маски као помоћног превентивног средства.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Данас, 19. 11. 2020)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , ,

2 replies

  1. Za razumnog čoveka i 10% je više i bolje od 0%.

    2
    6
  2. … као лажна вест на Фејсбуку, промптно.
    https://www.zerohedge.com/medical/facebook-suppresses-danish-study-questioning-efficacy-masks

Оставите коментар