Политика: Подземље има контакте у државним структурама

Криминолог Добривоје Радовановић сматра да је Београд због учесталих мафијашких обрачуна већ дужи период најнебезбеднији град у региону

Фото: Зоран Жестић

„Знамо ко је убио човека на Новом Београду”, рекао је јуче Александар Вучић, председник Србије, коментаришући серију професионалних ликвидација у Београду и истакао да је држава у жестоком обрачуну са криминалцима и да ће их све „почистити”.

Последње у низу убистава у престоници догодило се пре два дана на Новом Београду, када је у гаражи зграде стамбеног комплекса „Белвил” поред тржног центра „Делта сити” ликвидиран Бојан Мирковић. Председник је јуче истакао да је у току потрага за убицом.

Вучић је рекао да није увек лако изборити се са криминалом пошто имамо пуно „увезених кланова” и да се данас води жестока борба између вођа криминалних кланова, као и да је тај сукоб углавном увезен у нашу земљу. Како је навео, наши људи који су у то увучени углавном су „извођачи радова” у смислу да продају наркотике или су стрелци.

„Наш је посао да то почистимо и то ћемо и да урадимо, али најпре морају да се почисте они који сарађују са убицама и криминалцима. Они који приме новац да би омогућили неком пролаз одређеним саобраћајницама или логистику, или дали информације о кретању друге криминалне групе”, рекао је Вучић.

Инсајдер: Вучић о рату кланова, мафији која се позива на државу, рекетира, пљачка, убија…

Он је истакао да ће борба против криминала бити најжешћа, неће бити краткотрајна и ограничена и видеће се конкретни резултати. Та борба је и те како почела, нагласио је председник.

„Ухапшени су људи који су високо позиционирани у једном од кланова који су покушали убиство Алибега, једног од некадашњих вођа навијача. Све се тиче нарко-бизниса. А мислили су да је немогуће да то откријемо. И код недавног убиства у тржном центру ’Ушће’ су имали значајне контакте са људима из државних структура”, навео је председник.

Професионална убиства на београдским улицама постала су учестала. Српско подземље се пробудило, а његови ескадрони смрти раде пуном паром. Неколико мафијашких ликвидација које су се догодиле у последњих месец дана у Србији, као и нестанци појединих особа, имају заједничке нити. Реч је о рату криминалаца до истребљења. Освете и борба за превласт на нарко-тржишту мотиви су ових злочина. Наша држава је и претходних година имала проблем с организованим криминалом и уличним обрачунима. Међутим, чини се да је данашња мафија проширила своју инфраструктуру.

У највећем броју ових последњих уличних ликвидација, полиција брзо идентификује убицу, али га тешко проналази. Ово указује да убице ништа не препуштају случају. Они су свесни и камера које их снимају и сведока који су их видели, али, уз помоћ очигледно добре логистичке подршке, успевају да побегну на „сигурно” место.

Према нашим незваничним сазнањима, убијени Бојан Мирковић је био члан криминалне групе Стефана Јовичића Зеке и био је близак озлоглашеном „шкаљарском клану”. Мирковић је ликвидиран када се враћао кући из супермаркета у који је отишао по храну. Почео је да бежи ка стамбеној згради када је угледао нападача, али га је убица сустигао и упуцао испред лифта у подруму. Убица је имао кацигу за мотор и пиштољ са пригушивачем, што објашњава зашто нико од комшија није чуо пуцњаву.

Мирковић се доводи у везу и с убијеним Александром Шарцем, који је преминуо у Ургентном центру након што је 17. октобра рањен на паркингу тржног центра „Ушће”у Београду. Како се сумња, Шарац је био члан међународне пљачкашке банде „Пинк пантери”, а Мирковић је заједно са њим набављао возила за ликвидације и бавио се логистиком у вези са убиствима која су организовали Дамир Хаџић и Лазар Вукићевић. Хаџић је убијен на Крфу 23. јула заједно са вођом барске криминалне групе која је блиска „шкаљарцима”, Алану Кожару, док је Вукићевић нестао прошлог месеца у Београду.

Његова породица сумња да је отет, али не искључује се могућност да је почињен злочин. Такође, сваки траг се изгубио и Горану Величковићу Гоксију. Овај бивши вођа навијача Партизана је последњи пут виђен 3. августа око 16.30 у Вишеградској улици у Београду. Спекулише се да иза њиховог нестанка стоји иста криминална група из Београда, блиска „кавачком клану”. Вође ове екипе, према оперативним сазнањима, одговорне су и за смрт Александра Шарца.

Ведран Репчић, који је раније осуђиван због убиства и преживео један атентат, ликвидиран је у среду ујутро у београдском насељу Браће Јерковић, само дан пре убиства Мирковића. Убица је имао качкет и црну хируршку маску, а био је одевен у тамну спортску гардеробу и са мањим црним ранцем пуцао је из револвера на Репчића на паркингу. Сурову ликвидацију видело је неколико грађана, а убица још није пронађен.

Још једно убиство које је узнемирило грађане Београда догодило се 13. септембра, када је у експлозији аутомобила под који је била подметнута бомба настрадао Страхиња Стојановић. За ову ликвидацију осумњичен је Миливоје Л., из Босанске Градишке, за којим полиција трага због сумње да је подметнуо бомбу под Стојановићев „бе-ем-ве”. Убица је у Београд дошао по задатку да изврши ликвидацију и за њим је расписана Интерполова потерница.

Разнети џип у којем је страдао Страхиња Стојановић (Фото: ТВ Пинк)

Истрага о могућим наручиоцима и мотиву овог злочина засад иде у два правца. Први се односи на повезаност Стојановића са убиством Драгослава Мише Огњановића, адвоката Луке Бојовића. Други правац истраге иде у смеру једне криминалне групе из Београда, с којом је наводно Стојановић ушао у сукоб због кокаина.

Анализирајући све ове случајеве, стручњак за криминал и бивши обавештајац Божо Спасић каже да је реч о серији обрачуна који су се, рекло би се, изненада догодили, али су перманентно присутни на улицама и само су тињали док нису експлодирали.

„Осим убиства Страхиње Стојановића ауто-бомбом, све ове друге случајеве карактерише то што су жртве убијене хицима из пиштоља, убица је појединац који је маскиран и вешто напушта место злочина. Такође, карактеристика је и да полиција брзо идентификује убицу, али након идентификације нема реализације, што указује да су криминалци веома организовани”, каже Спасић.

Наш саговорник истиче и да је свим убијенима заједничко то што су се понашали комотно, слободно су шетали тржним центрима и нико од њих није имао телохранитеље.

„Нашу јавност занима да ли су ово обрачуни између ’шкаљараца’ и ’кавчана’. Сматрам, и употребићу први пут тај израз, реч је о – ’покретној мафији’”, каже бивши обавештајац, који је уверен да ће се обрачуни криминалаца у Србији наставити и наредних дана.

Криминолог Добривоје Радовановић сматра да је Београд због учесталих мафијашких обрачуна већ дужи период најнебезбеднији град у региону.

Радовановић је у интервјуу за агенцију Бета казао да полиција, тужилаштво и судство неће моћи да се обрачунају с мафијом све док та борба има „политички призвук”.

„Не можете се више шетати ноћу ни у друштву, а камоли сами, јер вас може оробити било која група наркомана. Не можете ни у току дана бити сасвим сигурни јер можете постати случајна жртва мафијашког обрачуна у неком тржном центру, на улици или стамбеном насељу”, закључио је Добривоје Радовановић.

Александар Бојовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading