Градски суд у Прагу укинуо обавезу ношења заштитне маске

Градски суд у Прагу укинуо је ванредну меру Министарства здравља Чешке којом је 21. октобра прописало обавезу ношења заштитне маске и у затвореним просторијама и напољу

Праг (Фотоo: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Градски суд у Прагу укинуо је ванредну меру Министарства здравља Чешке којом је 21. октобра прописало обавезу ношења заштитне маске и у затвореним просторијама и напољу и то због тога што је министарство није ваљано образложило.

„Суд ни у ком случају не ниподаштава претње везане за ширење болести ковид-19 и не тврди да прописане мере заиста нису потребне или легитимне“, образложио је данас тај суд у образложењу пресуде.

Обавеза ношења заштитних маски ће бити укинута тек од 21. новембра, како би влада могла да усвоји нову меру, овог пута са исправним, ваљаним образложењем.

Министарству је суд замерио што је уводећи обавезу ношења маске унутра, пре свега у продавницама и другим затвореним објектима али и на улици, када је растојање између две особе мање од два метра, само преузело старо образложење, а није дало објашњење грађанима зашто пооштрава дотадашње мере.

Чешка последњих дана успева да донетим мерама полако успорава епидемију корона вируса која се од октобра отргла контроли. Чешка је једно време била највише погођена земља по броју новозаражених, чији прираштај је данима прелазио по 15.000, али и по броју умрлих прерачунато на 100.000 становника за 14 или седам дана.

Број Р који показује колико један заражени човек може да зарази других спао је сада на 0,8, што значи да епидемија полако јењава, док се у октобру кретао неко време око 1,5.

У четвртак су у тестовима откривена 7.874 новозаражена, што је за око 1.000 мање него претходног дана, а за око 5.400 мање него пре недељу дана.

Смањује се и број ковид-19 пацијената у болницама и притисак на здравствени систем, пошто је тренутно у болницама 7.564 пацијената, од тога 1.120 у тешком стању које изискује интензивну негу или респиратор.

Број преминулих се такође смањује, али спорије од прираштаја новозаражених и хоспитализованих и више не прелази 200 за један дан као почетком новембра, када је 3. новембра у Чешкој забележен рекорд 247 мртвих заражених вирусом корона.

У среду је потврђено 166 преминулих, у четвртак према непотпуним подацима 99, али ти бројеви су обично већи пошто подаци о преминулима стижу у статистике са закашњењем.

Министар здравља Јан Блатни и епидемиолошки тим, а такође и министар индустрије, трговине и саобраћаја Карел Хавличек упозорили су да иако је број Р спао на 0,8 када је раније најављено да ће то значити попуштање мера, требало би да Чеси издрже још две или три седмице са овако строгим мерама а да би до попуштање, ако јењавање епидемије овако настави, могло да дође тек у децембру.

Влада је одлучила да од 18. новембра ипак отвори школе за најмлађе, за ђаке првих и других разреда основне школе, јер је за њих најтежа настава на даљину.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 13. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading