На вест о смрти: Етнолог Драгомир Антонић (1948-2020), чувар наших обичаја

Био је директор Етнографског музеја у Београду и члан Управног одбора РТС, као и стални спољни сарадник у Научном програму. Писао колумне за више листова

Драгомир Антонић (1948-2020). Фото: Бета

Познати етнолог др Драгомир Антонић пре два дана изгубио је битку са вирусом корона.

Радио је у Етнографском институту Српске академије наука и уметности (САНУ), био је директор Етнографског музеја у Београду, а затим је радио у сопственој агенцији за етнографске и сродне услуге. Био је и члан Управног одбора РТС, као и стални спољни сарадник у Научном програму.

Драгомир Антонић рођен је 1948. године у Чачку.

Написао је Српски народни календар, Обичајник код Срба, Посни јеловник, Обичајни бонтон, Бомбардовање се наставља, Све о афродизијацима, Обичаји о Божићу, Посни кувар, као и сценарија за више од четрдесет емисија о нашим народним обичајима.

Драгомир Антонић: Нема бојазни да Српске православне цркве неће бити

На Хиландару је био 50-60 пута, а године 1983. снимио је филм Живот у манастиру Хиландар.

Од 2012. сваке године је објављивао Српски народни календар, у коме су описани обичаји шта је добро а шта није започињати и радити сваког дана у години.

Драгомир Антонић: Нема предаје

Од 1976. до 1980. године Антонић је креирао и руководио “Етнолошким пројектима проучавања традиције и променама у народној култури” на акцијама Младих истраживача Србије, чији је један од оснивача. Радио је на више пројеката Етнографског института САНУ.

Од 1991. до 1995. учествовао је као аутор и вођа етнолошке теме у мултидисциплинарном пројекту Географског института САНУ, Владе Србије и општине Штрпце „Економски, природни, хидролошки и туристички потенцијали Шар-планине и Сиринићке жупе”.

Драгомир Антонић: Како сам лишен слободе због Бајдена

Сарадник је на тротомној Енциклопедији православља, а у разним домаћим и страним часописима објавио је више од стотину научних, стручних и популарних радова из области етнологије.

Аутор је и оснивач духовне манифестације Сабор хорова православних монахиња у селу Четереж у општини Жабари.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Драги чика Драгомир, паметарник.

    Историју је посрбљивао као “паметарница”.

    Давао је одговоре на многа постављена и непостављена питања, без длаке на језику, по српски.

    Његове беседе (чуј колумне?) на последњој страни недељника Печат увек су почињале овако:

    “Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.”

    А завршавале су се углавном, зависно од бројног стања (из последње објављене – http://www.pecat.co.rs/2020/10/slusajmo-pametne/):

    “Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића и мученике Милана Мартића и генерала Павковића. Молимо се за здравље Џулијана Асанжа. Сећајмо се дечака, српског страдалника Слободана Стојановића. Помозимо Србима који живе на Косову и Метохији. Чувајмо Републику Српску. Догодине у Призрену.”

    Оно између – ко није прочитао нек’ прочита.

    Историју је посрбљивао као “паметарница”.

    Вјечнаја памјат, Бог да му душу прости.

    10

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading