Рама оптужио Мету, Беришу и Башу да су подржали оптужбе Дика Мартија против чланова ОВК

Рама упитао бившег премијера Саљија Беришу и председника Иљира Мету зашто су гласали за овај извештај који инкриминише ОВК

Еди Рама (Фото: АП)

Недавни догађаји, након што је Специјални суд потврдио оптужнице против бивших представника ОВК, изазвали су сукобе у Албанији. Премијер Еди Рама говорећи о извештају бившег члана Парламентарне скупштине Савета Европе, Дика Мартија, о злочинима за које тврди да су починили припадници ОВК, оптужио је своја три политичка противника, Иљира Мету, Саљиа Беришу и Љуљзима Башу, преноси Газета експрес.

Рама је упитао бившег премијера Саљија Беришу и председника Иљира Мету зашто су гласали за овај извештај који инкриминише ОВК. Такође је позвао на одговорност лидера Демократске странке (ПД) Љуљзима Башу „због измишљања Жуте куће“. Рама је упитао:

„Иљир, можеш ли да кажеш Албанцима зашто си гласао за извештај Дика Мартија заједно са Саљијем, када смо гласали против?

„А ти Љуљзиме, да ли уопште можеш да објасниш какав си досије припремио са измишљотинама око Жуте куће заједно са перуанским лекаром који сведочи да си ти прикупио доказе заједно са њим“

Рама је у објави на Твитеру потом упитао лидера Демократске странке, Љуљзима Башу, да ли је тачно да је саслушавао Албанце за рачун Дика Мартија, или је реч о „измишљотини Београда“.

„Зашто Београд није хтео извештај Дика Мартија, стога сте га ви усвојили! Кад смо већ код тога, да ли је истина да си тада користио маску, када си саслушавао Албанце за рачун господина Дика или је и то измишљотина Београда? Причај Љуљзим, кажи истину!“

Мартијев извештај састоји се од материјала на основу ког је одлучено да се оснују Специјализована већа у Хагу, позната као Специјални суд.

Судија за претходни поступак овог суда потврдио је оптужницу против четворице бивших лидера ОВК, бившег председника Хашима Тачија, бивших председника парламента Кадрија Весељија и Јакупа Краснићија, као и против шефа посланичке групе ЛВВ, Реџепа Сељимија.

Они се терете за ратне злочине и злочине против човечности. Оптужницом се Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими сматрају одговорним за низ злочина који су наводно почињени у неколико притворских центара током 1998-1999.

Текст је првобитно објављен на албанском језику на порталу Газета експрес

 Опрема: Стање ствари

(КоССев, 8. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading