Црна Гора: Протојереј Јован Пламенац приведен због оптужби да је оскрнавио гроб свог претка

Док Митрополит Арсеније лежи негдје у порти манастира Горњи Брчели без обиљежја и споменика, дотле његови духовни и породични потомци леже у притвору барске полиције

Парох барски протојереј Јован Пламенац (Фото: ИН4С)

Група која себе зове СЕЉАНИ са комитским маскама упала је синоћ у манастир Брчели како би оптужили свештеника Јована Пламенца да хоће да опљачка гробницу свог претка Митрополита Арсенија Пламенца

Наиме, испред манастира у Брчелима постоји гроб без натписа за који се претпоставља да припада Митрополиту Арсенију Пламенцу, па је покојни Митрополит Амфилохије прошле године дао налог да се стави крст са обиљежјем на гроб и за то задужио свештеника Јована Пламенца. Да би био сигуран да је то митрополитов гроб, отац Јован је са сином Крстом подигао плочу да би фотографисао земне остатке са инсигнијама, да има доказ да је то Митрополит Арсеније и да би поставио крст. Међутим, испод плоче се нашла прљавштина, шут и кости од 3 човјека, без назнака да је неки од њих био владика. Шут је очистио како гробница не би била више скрнављена прљавштином, а остало је не пипнувши заштитио и конзервирао како би се уз помоћ археолога утврдило коме припада гроб јер се испоставило да није све како је очекивао.

Е ту ступају на снагу патриЈоте, комите и СЕЉАНИ, који као и увјек на лажима крећу у агресију и акцију. И ако ни њима самима није јасно зашто би отац Јован отворио плочу ако нема добар разлог, упад у манастир код мирних монахиња је одлична прилика за политички промоцију. У то се све данас укључила патриЈотска полиција и барско тужилаштво, заједно са ЦДМ-ом, Порталом Аналитика, Побједом и сличнима.

Док Митрополит Арсеније лежи негдје у порти манастира Горњи Брчели без обиљежја и споменика, дотле његови духовни и породични потомци леже у притвору барске полиције јер су хтјели да му нађу и означе гроб. Ови активисти експлицитно не посјећују ни манастир, нити овај гроб, макар последњих 50 година.

ПатриЈотски и комитски, па и СЕЉАНСКИ, нема шта!

Владика Методије: Непотребно дизање тензија, биће све с Божјим благословом и у сагласју са законом

Епископ диоклијски г. Методије казао је данас у манастиру Горњи Брчели, да је непотребно дизање тензија због радова на гробници митрополита Арсенија Пламенца у манастиру Горњи Брчели, те да ће све бити завршено с Божјим благословом и у сагласју са законима државе Црне Горе.

„Ово је вријеме које је осјетљиво, не само у Митрополији тренутно, јер Митрополија је, као што знате, у жалости због митрополитовог упокојења, него и због ситуације у цијелом црногорском друштву која је ровита и у неком вакум стању. И сад због сплета неких неспретних околности бојим се да неко не узме да додатно набија тензије и притисак у друштву када нам је то најмање потребно“, казао је он новинарима након протеста дијела мјештана Црмнице у Горњим Брчелима због радова на гробу митрополита Арсенија Пламенца.

Додао је да све то што се десило у кругу манастира није ништа тако алармантно нити злонамјерно да би неко ту видио разлог да би се дизала толика ујдурма око цијеле приче.

„Јер, ово је манастир о коме сестре и цијела Митрополија брину деценијама и све што се радило у њему, радило се на унапређење ове светиње, никако не на њено скрнављење“, казао је он.

Владика Методије (Извор: Православие.ру)

Владика је казао да све што се у манастиру убудуће буде радило биће у сагласности са Управом за заштиту културних добара, односно са свим надлежним институцијама.

„Тако да је сад ово вријеме у којем је најмање потребно дизање тензија и ове буре и немира“, рекао је Епископ диоклијски.

На новинарско питање шта је сада урађено, Владика је рекао да је требало да се стави крст на гробну плочу митрополита Арсенија Пламенца.

„И сад, да би се на крст ставио натпис, треба да знамо да ли само он ту почива или има више њих који су ту сахрањени. Због тога се подигла плоча. Али, све ће се радити у сагласности са надлежнима. Нама је у интересу да све буде онако какав је Божји благослов и како налаже закон ове државе“, закључио је Владика Методије.

Зоран Лековић, предсједник Удружења Црмничана 13. јул рекао је да је дошао до информације неколицине мјештана да је дошло до ископавања гробног мјеста ради утврђивања идентитета сахрањених у њему.

„Претпоставио сам да ту треба да буду само Црмничани, међутим, видим да међу учесницима протеста има и људи са стране. Ово је мало непријатна ситуација. Ми Црмничани увијек смо били одани и својој Цркви и својој држави и увијек смо знали паметно и умно размишљамо. И управо сам дошао као предсједник Удружења да, уколико би било каквих ексцеса, као предсједник станем између једних и других и да покушамо да проблем разјаснимо управо овако како то ради наш Владика“, рекао је Лековић.

Никола Клисић, предсједник Црквене општине црмничке рекао је такође да проблем треба решавати на “неки најбезболнији начин”.

„Ми Црмничани не желимо свађу и не треба нам свађа између нас“, рекао је Клисић и позвао све Црмничане да заједнички решавају све проблеме и да овај проблем препусте надлежнима.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 8. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading