Желидраг Никчевић: Писмо Кривокапићу

А гдје сте у тој популарној црногорској једначини ви, надстраначки анђели? У којој сте то небеској сфери градили репутацију, сад угрожену од „вјечитих губитника“?

Желидраг Никчевић (Фото: Искра)

Поштовани и драги Здравко Кривокапићу, подржао сам те свим срцем, безрезервно, и сад ти се по слободи обраћам исто тако, јер мислим да гријешиш. Ево у чему.

Сви ми у Црној Гори, без изузетка, треба да се стидимо што смо дозволили да толико година нашим животима влада човјек чија каријера почива на низу безочних лажи и превара, што нисмо успјели да њега и његов режим обуздамо раније. Ево, ја први прихватам кривицу и казну – јер сам се бавио политиком.

Сад смо на једвите јаде побиједили. Нема сумње да си толико жељеној побједи на последњим изборима ти дао огроман, вјероватно пресудан допринос. Свака част! Али – ти ниси био сам, уз тебе је била сва грешна и „неспособна“ опозиција! Не само њени лидери, него сви њени гласачи и активисти. Обичан, сиромашан и потлачен свијет, жељан слободе и правде.

Здравко Кривокапић са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем после консултација са Мило Ђукановићем (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Сад, као побједник и мандатар, изненада окружен енергичним експертима, ти кажеш да је лошој власти одговарала лоша опозиција. Баш згодна једначина! Али, морам да припитам: да ли ти – да ли ви који се у међувремену нисте бавили том лошом политиком заиста мислите да сте у читавој ствари потпуно невини, ако за тродеценијску општу срамоту окривите досадашњу опозицију? Били су неуспјешни, сад нека се склоне, тако им и треба!

А гдје сте у тој популарној црногорској једначини ви, надстраначки анђели? У којој сте то небеској сфери градили репутацију, сад угрожену од „вјечитих губитника“?

Поробљеним људима приговарате да немају искуства у владању, да нису експерти! Кад они траже учешће у власти и радна мјеста, то је „борба за фотеље“, а за експерте је то „преузимање обавезе“, скоро жртва, да би Црна Гора остала на путу и тако даље. Није то праведно, драги пријатељу, није паметно, а није ни хришћански.

Андрија Мандић је, да те подсјетим, предсједник странке која се свих ових сурових година борила како је знала и умјела, на изборима увијек повећавала број гласова, негдје и побјеђивала, странке у коју су вјеровале и сад вјерују десетине хиљада грађана Црне Горе. То су ти „вјечити губитници“, драги Здравко, за које ти ономад рече: „И бирачи су ишли логиком да је боље да не таласају“! Да не таласају? Вјеруј ми, ја их познајем, и могу ти рећи да су то људи неустрашиви, иако су због својих увјерења и честитости плански дискриминисани, омаловажавани, прогањани и хапшени – а ето, сад додатно оптужени јер нису успјели да побиједе све док се ниси појавио ти, да им објасниш како је њихова борба у ствари била некаква договорена утакмица ДПС-а и Демократског фронта.

Мандатар Здравко Кривокапић са представницима политичких странака и коалиција, 30. 10. 2020. (Фото: Лука Зековић/Вијести)

А чистунци су морали то да трпе, и сад се активирали, намјеравају да саставе беспрекорну владу, неоптерећену прошлошћу. А њих у тој прошлости нема? Нису одавде? Ја мислим да је то не само врхунско лицемерје, него и тешко изигравање воље народа. И још нешто. Не ослањај се превише на оне који су одушевљени идејом оснивања нове странке баш у тренутку кад су израчунали да ће та странка бити нова власт. А док се Ђукановић кочоперио – псссст! Аполитични.

Праштај, иако си сад и ти политичар.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 2. 11. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Ne bih se svrstavao u red kritičara novog mandatara,pogotovo što je jedan od njih i Dragan J.Vučićević. A ne znam ni šta mu se ima zamjeriti. Narod u Crnoj Gori se iskreno pokajao,ispovijedio,hrabro ustao u odbranu svetinja,bukvalno je sva zemlja izašla na ulice i zaslužili su Zdravka Krivokapića. Meni lično je srce na mjestu i ponos kad ga vidim. A preliće taj duh i kod nas vamo,a do tada gledaćemo ove spodobe. Da se zna i da se Mandić grčevito bori da se ne otvore arhive ANB-a.

    9
    2
  2. Ако је први задатак нове власти у Црној Гори зацељење дубоких подела у друштву, онда је логично да они који су, било заслужено или незаслужено, постали симбол поделе и антагонизма, учине жртву и повуку се из видокруга јавности. То наравно не значи да њихове идеје, њихове странке, “њихови људи” треба да учине исто. Напротив. С друге стране, та “жртва” најистакнутијих предводника, може им дати додатни дигнитет и појачати њихов утицај убудуће, а њиховој политичкој опцији дати додатну снагу да спроведе своје политичке циљеве унутар владајуће коалиције. Захваљујући блаженопочившем Митрополиту Амфилохију, и наравно, народу који је учествовао у литијама, морал је постао делатна снага у Црној Гори. На том таласу треба “пливати” и јачати своју снагу, а не гледати ствари из уско политичке перспективе.

  3. Prijatelju glavni,sve si rekao. To su sujete,interesi,monopol na politiku. Teško se ljudi odriču toga. Jak neki poriv.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading