Специјални суд: Испуњени услови за изручење САД 11 држављана Србије осумњичених за рачунарске преваре

Одлуком Специјалног суда у Београду утврђено је да су испуњене претпоставке за њихово изручење

Извор: Shutterstock

Специјални суд у Београду утврдио је да су испуњене законске претпоставке за изручење Сједињеним Америчким Државама десеторо осумњичених из Србије које та држава тражи због рачунарске преваре путем лажних инвестиционих платформи, а који су се противили изручењу, док је један осумњичени раније дао сагласност. Коначну одлуку о изручењу донеће министар правде Србије.

Одлуком Специјалног суда у Београду утврђено је да су испуњене претпоставке за њихово изручење ради вођења поступка пред Окружним судом у Северном округу у Тексасу.

Један осумњичени је раније дао сагласност за изручење, па је суд раније утврдио да су испуњени услови за његово изручење по поједностављеној процедури.

Тај суд их терети за заверу у извршењу преваре која укључује електронску комуникацију и због завере у прању новца према законима САД, саопштио је београдски суд.

На одлуку Специјалног суда окривљени имају право жалбе Апелационом суду у Београду, а коначну одлуку о изручењу доноси министар правде Србије.

Апелациони суд у Београду је прошле седмице укинуо притвор држављанки Филипина са боравиштем у Нишу, јер наредних дана очекује порођај, па јој је одлучујући по жалби браниоца, одредио кућни притвор уз наногицу.

Апелациони суд у Београду (Фото: КРИК)

Осталих десеторо окривљених је и даље у притвору. Свих једанаесторо се сумњиче да су као организована криминална група од 2011. године до јула ове године, учествовали у стварању, промовисању и организацији најмање 16 лажних инвестиционих платформи користећи се интернетом и онлајн веб страницама, чиме су прибавили противправну имовинску корист од преко 70 милиона долара.

Та група је проналазила инвеститоре широм света, укључујући и оне у Северном округу државе Тексас, који су инвестирали у лажне инвестиционе платформе за бинарне опције где су припадници групе стварали лажне трговинске трансакције, лажне потврде о подизању новца као и лажне потврде о пребацивању новца, саопштено је након њиховог хапшења.

Припадници организоване криминалне групе су пристали да инвестирају, служећи се лажним идентитетима и користећи лажне титуле, путем мејла или путем видео-конференцијских веза упућивали да пребаце своје “+инвестиције на међународне банковне рачуне повезане са организатором те групе.

Након тога група је по налогу организатора затварала ове лажне инвестиционе платформе и након неког времена поново отварала нове са истим већ разрађеним методом рада. Сумња се да су организатор и припадници те групе прибавили противправну имовинску корист у износу од преко 70 милиона долара.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 11. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. NIje to nikakav sud niti je ovo suverena drzava jer ni jedna drzava koja je suverena ne izrucuje svoje drzavljane stranoj zemlji bez obzira bili kriminalci ili ne nego ih sudi u samoj zemlji. Sem toga, koliko milijardi Amerikanci nama duguju u usporedbi sa za sve porusene zgrade, infrastrukturu, okupaciju Kosove, ubijanje naroda. Gde je podanicki sud i podanicka Srpska vlada da od Amerike trazi ono sta ona nama duguje.

    4
    1
  2. Srbi nemaju svoju drzavu!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading