Данас: Да ли је трговина оружјем била породични бизнис Стефановића?

Колико је то био породични бизнис, требало би да утврде надлежни, међу осталима и Министарство одбране, чији представници управљају војним фабрикама, наводе наши саговорници у Крушику

Небојша Стефановић и Александар Вулин (Фото: Бета/Саша Ђорђевић)

За новог министра одбране, вољом председника Србије Александра Вучића, како је сам то признао, изабран је доскорашњи „први човек“ МУП Небојша Стефановић.

На Стефановићево место у МУП-у, опет Вучићевом вољом, дошао је дојучерашњи министар одбране Александар Вулин.

Спекулише се да је Вучић овом рокадом на челу такозваних министарстава силе хтео да Вулину повери да му полиција још верније „чува леђа“ у сусрет могућим турбулентним догађајима на српској политичкој сцени уочи нових парламентарних, те председничких и локалних избора у Београду.

Избор Небојше Стефановића за министра одбране је, међутим, затекао запослене у одбрамбеној индустрији Србији.

Представници запослених у Крушику, фабрици коју су, ако је судити према доступној документацији, приватни трговци блиски државном врху најжешће „очерупали“, сматрају, пак, да је најава постављења Небојша Стефановића, чији је покојни отац довођен у директну везу са исисавањем новца из те фабрике, на чело министарства које управља и контролише пословање војне индустрије, „шамар радницима тог предузећа“.

Агенција за борбу против корупције: Бранко Стефановић није запослен у ГИМ-у, нема сукоба интереса

Подсећају и да је Александар Вучић почетком марта тим истим радницима јавно обећавао да ће пословодство које је означио као главног кривца за тешку финансијско-пословну ситуацију у фирми да сноси одговорност, од чега, наравно, није било ништа.

– ГИМ је свесно, због политичке залеђине, узео покојног Бранка Стефановића за свог представника у пословима са војним фабрикама, како би постао озбиљан играч у трговини оружјем, у чему је био и успео. Небојша Стефановић је, с друге стране, био на челу МУП, које је једно од четири министарства које даје сагласност при издавању дозвола за извоз оружја, и које је ту сагласност давало и ГИМ-у док је од наше фабрике куповао мине испод цене и продавао их по свету вишеструко скупље. Колико је то био породични бизнис, требало би да утврде надлежни, међу осталима и Министарство одбране, чији представници управљају војним фабрикама, наводе наши саговорници у Крушику.

Напредовање за лојалност вођи

– Избор чланова Владе Србије је прави апсурд, јер су на министарска места дошли углавном некомпетентни људи за делатности којима треба да се баве. Отуда, на пример, имамо Небојшу Стефановића у Министарству одбране, а докторку Дарију Кисић Тепавчевић на функцији министарке која треба да се бави светом рада. Истовремено, у Влади нема ни истакнутијих политичких личности. Ради се, једноставно, о групи људи и жена чија је главна, ако не и једина референца за министарске положаје доказана лојалност вођи, сматра председник Савеза самосталних синдиката Крагујевца Југослав Ристић.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 29. 10. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар