Александар Вучић: Очекујемо да се „малом Шенгену“ прикључе Приштина, Подгорица и Сарајево

Ми Приштину очекујемо већ на неком од следећих састанака, у складу са вашингтонском иницијативом, рекао председник Србије

Александар Вучић на онлајн састанку о Малом Шенгену (Фото: Танјуг)

Председник Александар Вучић пренео је данас да је на видео састанку о „Малом Шенгену” са премијерима Албаније Едијем Рамом и Северне Македоније Зораном Заевом донето неколико важних одлука које ће се примењивати од 10. новембра.

Оно што је сигурно, од тада ће грађани три земље моћи из једне у другу државу да путују без ПЦР теста.

„Имали смо дуг састанак са Рамом и Заевом и мислим да је било важно што смо донели неколико битних одлука, које ће се примењивати најкасније од 10. новембра. До тада моћи ће сигурно без ПЦР теста да се иде Албанију и Северну Македонију, или одатле у Србију”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће министри здравља да формулишу договоре наредних дана о томе како једни другима да помогнемо, да ми можемо да примимо пацијенте из Скопља и Тиране, да они могу да приме наше људе који се нађу на њиховим територијама, како да се регулишу трошкови.

„Да видимо како да једни другима помогнемо око вакцина, да се негде појавимо заједно у набавци вакцина”, рекао је Вучић и додао да је то била само једна тачка састанка, која се тиче ковида-19, преноси Танјуг.

Очекујемо да се малом Шенгену прикључе Приштина, Подгорица и Сарајево

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, након учешћа на онлајн конференцији о Малом Шенгену, да и даље остаје отворен позив за Приштину, Подгорицу и Сарајево да се прикључе тој иницијативи.

„Ми Приштину очекујемо већ на неком од следећих састанака, у складу са вашингтонском иницијативом. Говорио сам и о томе на конференцији и очекујемо да се Авдулах Хоти прикључи већ на следећем самиту и сусрету, а онда очекујемо и Сарајево и Подгорицу”, рекао је Вучић.

Каже да је договорено и формирање сталног секретаријата иницијативе, што је, истиче, веома важна одлука, пошто ће тако увек бити формализоване све одлуке.

Споразуми потписани у Белој кући

„Суштина свега је да олакшамо живот свима. Ми смо сви заједно веома мали, али сви заједно смо мање мали него када смо сами. То је велика и важна идеја и од тога Србија има огромне користи”, навео је Вучић.

Истиче да је прошло време када нисмо разумели светске процесе и када је свет ишао мимо нас, као и када нисмо разумели шта значи снажна економија.

Србија ће ове године имати највишу стопу привредног раста, додао је Вучић, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. С*ање ствари?

  2. OvaОвај би да буде локални Трамп?

Оставите коментар