Здравко Кривокапић: Црква добила светитеља, прогласити дан жалости у Црној Гори

Иако смо ми као људи тужни, уверен сам да је Црква данас добила светитеља, написао мандатар за састав црногорске владе

Здравко Кривокапић (Фото: Борис Пејовић/ЕПА)

Мандатар за састав црногорске владе Здравко Кривокапић позвао је да се прогласи дан жалости због смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

„Примио сам вест о упокојењу нашег Митрополита Амфилохија. Иако смо ми као људи тужни, уверен сам да је Црква данас добила светитеља! Моли се, владико, у Царству Небеском за своју Црну Гору. Овим путем позивам техничку Владу Црне Горе да прогласи дан жалости у Црној Гори због упокојења Митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија! Црна Гора жали и жалиће и без тога, али ваша цивилизацијска обавеза је да испоштујете одлазак једног од највећих од нас у овом веку“, написао је Кривокапић на друштвеним мрежама.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је јутрос у клиничком центру у Подгорици након борбе са корона вирусом.

Митрополија: До сахране Митрополита Амфилохија звона са свих храмова у Црној Гори звониће у 10, 12 и 16 часова

Поводом упокојења Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија звона свих православних храмова у Црној Гори, све до сахране његових земних остатака, звониће у 10, 12 и 16 часова, саопштено је из Митрополије црногорско-приморска.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 30. 10. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Јел то онај коме су (како је сам рекао у интервјуу за Недељник), рођаци удбаши дали пасош пре 1965. да оде у Рим на студије на папском факултету где се још као мирјанин богослов сусретао са папом (очигледно да су му комуњаре и те састанке са папом тада уредиле)? Јел то онај који је ове године бранио народу да долази у храмове да литургијски прославља Христа под изговором некакве опасности од короне? Јел то онај који је кадио гроб Јованке Броз и држао јој помен? Јел то онај који је починио безброј канонски забрањених молитава са секташима и јеретицима и чак саслуживао са њима? Јел то онај који је одликовао Мила Ђукановића и називао га братом? Људи, немојте да смо комични…

    4
    12
  2. @Безмало Томпсон… Није тај, кукавче црни, тебе су се поизбадале чавоглаве између ушију, није тај. То је онај што је ослободио прегршт преосталих попова у Црној Гори да не морају, при сваком сусрету са партизанским купичаурама, гурати доњу усну подно горњијех зуба, да се брадати троуглић не види. То је онај што је од скојевских клозета опет направио манастире у Бијелој, Брчелима, Дуги, Старчевој Горици, Подмалинском, Врањини, Ћелији Добрској, па Дајбабе, Ждребаоник и Жупу Никшићку. То је онај што је голим рукама чупао двјеста година стару купину и драчу са зидова манастира Св. Николе на Ободу, Стањевићима, Подмаинама, и Св. Архангела на Превлаци. То је онај што је на вр’ Румије, ђе је и ђаво ногу ломио, подигао цркву, да пркоси вјетровима на вишњини и сатрапима у долини Немањиног града. То је онај што је омасовио свештенство и први ударио по ланцима који су Србе у српској Спарти држали на 1.78% по браварском попису из ’48 и довео их до трећине укупног становништва у 2003-ој. То је онај који је изградио саборни Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, пред којим се окупљала по трећине све Црне Горе, гласајући и прије избора, да и потоњи жутогредни џемпераш мора да оде. То је онај који није дао да мошти Св. Василија Острошког, слава му и милост, постану прћија неког министра Кенана из Плава или Гусиња. То је онај који је хтио, за овоземног живота, да види како расуте Његошеве кости налазе смирај на Орловом кршу. Није му се дало, али ће многи данас живи то дочекати. То је онај што је љепоту мисли владике Николаја и оца Јустина учинио Грцима и остатку хришћанског свијета лаким за упознавање. То је онај и то су само нека његова велика дјела, а то што си ти нашао за сходно да се удбашким методама служиш у наводној борби против “удбашких агената”.. па мозговни је склоп удбаша, ма колико он мислио да му се ду*е и не црвени баш к’о у мајмуна. Једно је мислити а друго брати цвијеће.
    Ај’ у здјавје мој Мајко Пејковићу.

    6
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading